Stjernespekket felt

En lang rekke internasjonale medaljevinnere møtes fredag og lørdag til kappestrid i et av tidenes råeste startfelt på norsk jord. Emil Wingstedt (bildet) og Anne Margrethe Hausken er to av dem. OPN har tatt en rask prat med de begge for å høre hvilke tanker de gjør seg i forkant av O-festivalens stjernedueller.


 
Sprint og mellomdistanse
Fredag og lørdag løper senioreliten henholdsvis sprint og mellomdistanse under O-festivalen. Sprinten teller som uttaksløp til VM for de norske deltakerne, mens mellomdistansen på lørdag lokker med hyggelige pengepotter til fordeling mellom de seks første.

Grossist i sprint-gull

Emil Wingstedt har vunnet sprinten i NOM, EM og VM hver gang han har stilt opp på distansen fra og med EM i Ungarn i 2002, til sammen har dette gitt 31-åringen fra Växjö fem av hans totalt syv internasjonale mesterskapstitler - en av disse syv er i stafett.

- Fine gjennomkjøringer
- Jeg reiser til O-festivalen for å få fine konkurranser og gjennomkjøringer, forteller Emil Wingstedt til OPN torsdag kveld. - Jeg har ingen resultatforhåpninger, spesielt ikke på sprinten hvor de norske løperne har VM-uttak. Regner med at de er mer "taggat" enn meg, fortsetter Wingstedt.

Friplass på sprinten
I egenskap av sin seier på sprintdistansen under Japan-VM 2005 har Wingstedt friplass på samme distanse i årets Danmark-VM. For øvrig har svenskene gjort seg ferdige med sine tre uttakingsløp på sprintdistansen. Neste helg samarbeider Sverige og Norge om de øvrige VM-uttaksløpene i Skövde.

- Ikke bestemt
- Det er foreløpig ikke bestemt hvilke distanser jeg løper i Danmark. Jeg har friplass på sprinten, men utover det må jeg løpe uttakingsløpene neste helg, slik som de andre som vil med i den svenske troppen, sier Wingstedt, før han legger til at Göran Andersson (red. anm. svensk landslagstrener) nok vil ha et ord med i laget ved valg av distanser.

Eneste verdensmester
Som kjent både bor og jobber Wingstedt i Halden, pluss at han løper for Halden Skiklubb. Dersom vi ser bort fra Mari Fasting og Olav Lundanes som vant junior-VM i fjor er Wingstedt eneste individuelle regjerende o-verdensmester på norsk jord. Fredag og Lørdag setter han farge på O-festivalen.
 

Emil Wingstedt kjøles ned etter målgang i stafett-VM 2005.
Foto: Henning Spjelkavik.
 
Nesten verdensmester
En annen som setter farge på O-festivalen er Anne Margrethe Hausken. Under Japan-VM sikret Hausken sølv på sprinten og ditto i stafetten, i tillegg var hun den løperen som tidsmessig var nærmest til å hindre Simone Niggli fra å kapre fire gull.

Ødelagt vårsesong
Anne Margrethe Hausken har fått ødelagt sesongen så langt på grunn av skader. - Kneet er helt bra nå, men hofta kjenner jeg litt til fortsatt, forteller Hausken.

- Kjempe der fremme
Selv om Bækkelagets supergirl har måttet bruke vår og forsommer til rekonvalesens har hun så absolutt ikke trukket ned rullegardina med tanke på helgens løp, og ei heller med tanke på resten av sesongen. - Den siste måneden har vært veldig positiv. Det går fremover uke for uke. Med gode løp skal jeg være med å kjempe der fremme, sier hun til OPN.

- Bare 5 løp før VM
- Før VM får jeg bare fem løp. Det er en veldig uvant situasjon med så lite løp i kroppen, sier Hausken. På Jukola forrige helg sesongdebuterte Hausken. Denne helgen får hun to kvalitetskonkurranser på O-festivalen. Neste helg venter to solide gjennomkjøringer i VM-uttakingsløpene i Skövde. For øvrig er Hausken en av fire som er forhåndsuttatt til VM.
 

Anne Margrethe Hausken orienterer seg inn til sølv i sprint-VM 2005.
Foto: Henning Spjelkavik.
 
Kanonfelt
I ingressen dristet jeg meg til å skrive at sprinten og mellomdistansen på O-festivalen har et av tidenes råeste startfelt på norsk jord. Nedenfor følger noen navn fra startlista til fredagens sprint - de får være sannhetsvitner for utsagnet.

Damer
Kajsa Nilsson
Karolina A. Höjsgaard
Marika Mikkola
Zsuzsa Fey
Elise Egseth
Mari Fasting
Lene Moe
Marianne Riddervold
Elisabeth Ingvaldsen
Ragnhild Bente Andersen
Anne Margrethe Hausken
Betty Ann Bjerkreim Nilsen
Ingunn Hultgreen Weltzien
Lørdag stiller også: Marianne Andersen, Emma Engstrand, Heli Jukkola og Birte Riddervold.

Herrer
Niclas Jonasson
Mats Haldin
Tero Föhr
Emil Wingstedt
Martin Johansson
Håkan Eriksson
Olle Kärner
Jon Tvedt
Carl Waaler Kaas
Hans Gunnar Omdal
Tore Sandvik
Øystein Kristiansen
Lars Skjeset
Øystein Kvaal Østerbø
Audun Bjerkreim Nilsen
Bernt Bjørnsgaard
Audun Weltzien
Lørdag stiller også: Anders Nordberg, Erik Axelsson, Øystein Sørensen, Carl Henrik Bjørseth, Holger Hott Johansen og Jørgen Rostrup.

Her gjelder det å ta med autografblokka!

Løyper og terreng
Dette er hva som venter løperne på fredagens sprint:
D21E1: 2,41km, 13 poster, 55m stigning.
H21E1: 3,08km, 16 poster, 85 m stigning.
Terreng: Hovedsakelig granskog av varierende alder og tetthet. Noe tettere løvskog og en del parkaktige områder. Mange stier og veier. Stort sett flatt, med noen ”kneiker”. Fordeling ca. 70% skog/sti og ca. 30% park/fast dekke.
 
Lenker
O-Festivalen 2006.
Anne Margrethe Hausken.



Mulig relevante artikler