Elise Egseth. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Elise Egseth. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Spektakulært NM midt i byen

Arendal innbyr lørdag til spennende og krevende sprint-NM.


IK Grane Arendal Orientering arrangerer lørdag 28. mai 2011 NM i sprintorientering i Arendal.

- Vi kan tilby løperne et spektakulært mesterskap, med kanskje det mest spesielle terrenget noen gang i sprintsammenheng i Norge. Arendals topografi, med store høydeforskjeller, kombinert med trange gater og smug, vil gi deltakerne store utfordringer, sier løpsleder Per Reidar Spieler entusiastisk.

Med andre ord egner bystrukturen i Arendal seg perfekt til å kåre Norges beste sprinter.

- Vi har fått laget et godt kart over Arendal, og det er krevende løyper. Så lørdagens sprint-NM vil skille ut de løperne som behersker sprintorientering. Det kommer ikke til å være tilfeldig hvem som vinner NM-titlene, spår løpslederen.

- Jeg gleder meg veldig, supplerer landslagssjef Petter Thoresen, som selv ble verdensmester et par mil lenger vest, i Grimstad, i 1997.

Den gamle mester fikk aldri sjansen til å kjempe om titler i sprint, som er en relativt ny øvelse på mesterskapsprogrammet. Men selv på sidelinjen, som landslagssjef, kjenner han spenningen ved et mesterskap.

- Det er viktig at folk kjenner sin besøkelsestid når det handler om NM-titler og VM-plasser, eller reisen mot VM, sier Thoresen, som for to uker siden så sine elever løpe om VM-plasser, i steinete og krevende fransk terreng.

Nå er det noe ganske annet som venter. Dermed kan det også være andre løpere som står frem.

- På herresiden forventer jeg at Øystein Kvaal Østerbø viser hva han er god for. Jeg tror imidlertid han får hard kamp av Audun Weltzien, som var veldig sterk under VM-testløpene i Frankrike for to uker siden, sier landslagssjefen, om sine beste menn.

- Dameklassen er mer åpen. Men jeg er spent på hvordan Elise Egseth, som ble nummer fire under VM-sprinten i fjor, har utviklet seg gjennom vinteren. Generelt er jeg også spent på om noen nye melder seg på i kampen om VM-plasser. Sprint er den mest åpne distansen, med tanke på VM-uttak.

VM-fireren fra i fjor, Elise Egseth, kan bare svare for seg selv, og hun gleder seg til mesterskapet i Arendal.

- Jeg tror det blir gøy på lørdag, innleder hun, og fortsetter.

- En Sørlandsby, med trehus og en del høydeforskjeller, er velegnet for sprintorientering.

Selv er hun å regne som en sprintspesialist, med den nevnte fjerdeplassen under VM i fjor som beste prestasjon. Men NM-gullet lar vente på seg.

- Jeg har en liten NM-forbannelse hengende over meg. Jeg har ikke vunnet et eneste NM-gull i hele mitt liv, verken som junior eller senior. Jeg har veldig mange sølv- og bronsemedaljer, men altså ingen gull, forteller Wing-løperen, som ikke kan sies å ha hatt marginene med seg.

- Under NM-sprint de tre siste årene har jeg tatt sølv, bak tre forskjellige vinnere, så jeg må være såpass ærlig å si at jeg jakter NM-gull på lørdag.

Forutsetningene er i er hvert fall tilstede for den fotrappe jenta.

- NM-sprint et viktig for meg i år, med tanke på VM og verdenscup. Så jeg har lagt opp til en liten formtopp til helgen, forteller Egseth, og fortsetter.

- Under sprinttrening hjemme i Trondheim på onsdag hadde jeg en god følelse, både fysisk og o-teknisk.

- Jeg skulle veldig gjerne hatt det gullet, jeg må innrømme det.

Kanskje kan Egseth endelig få juble for NM-gull på lørdag, i Pollen, i sentrum av Arendal.

Underveis vil publikum uansett kunne følge henne, og de andre deltakerne, langs brygger og i smug, på jakt etter poster.

Det er muligheter til å følge med, både ringside og på en 25 kvadratmeter storskjerm i målområdet.

- Arenaen kommer også til å være spesiell på lørdag, med en kombinasjon av land og vann, sier løpslederen, og sikter til flytscenen i havnebassenget i sentrum av Arendal.

For publikum vil det også bli spesielt å ha mulighet til å følge løpernes vei fra post til post, ved hjelp av GPS-tracking, på storskjermen i målområdet.

- Dette er ny teknologi, som gjør orientering mer spennende. Selv om værmeldingene ikke er så lovende håper vi at vi kan gi de fremmøtte Arendalittene en ny opplevelse, avslutter løpsleder Spieler på vegne av arrangøren

Det er ventet omtrent 400 løpere til mesterskapet i Arendal, fordelt på junior og senior, damer og herrer.

De skal gjennom kvalifiseringsløp lørdag formiddag (Kl. 10.00-12.00).

De ti beste fra hvert kvalifiseringsheat løper finale på ettermiddagen.

Arrangementet avsluttes med premieutdeling fra scenen på Kanalplassen klokken 18.00.

Løpet er utakningsløp for senior-VM i Frankrike og junior-VM i Polen. Det betyr at alle de beste junior- og seniorløperene i Norge stiller til start.

Søndag er det Craft Cup (Norgescup) med arena på Arendal Idrettspark.

Her vil løperne bryne seg på ekte sørlandsterreng. Løpet er samtidig også uttakningsløp for senior-VM i Frankrike.

---

Program
LØRDAG 28.5

Kvalifisering NM-sprint junior kl. 10.00
Kvalifisering NM-sprint senior kl. 11.00

Finaler kl. 15.00 - 17.45
Seiersseremoni Flytescenen kl. 18.15

SØNDAG 29.5
Start Sølvkrokenløpet og Craft Cup kl. 11.00
Premieutdeling kl. 14.45

NM Sprint 2011 sin hjemmeside



Mulig relevante artikler