Skigardsloppet 2014 - Team Løver i samarbeid med Viul OK.

Skigardsloppet 2014 - Team Løver i samarbeid med Viul OK.

Sesongstart med solfylte smil i Skigardsloppet

Artikkel med hele langløypa på kjøpet

Grasrotløpere fra de 16 klubbene Konnerud, Kongsberg, Nedre Sigdal, Fossum, Tyrving, Oppsal, Eiker, Viul, Asker, Modum, Røyken, Berger og Svelvik, Måren, Notodden, Sturla og Ringerike, stilte lørdag ettermiddag til start i Skigardsloppet - Et løp som kom til på få dagers varsel som følge av den tidlige våren.



Det eneste parameter for om en idrettsbevegelse lever og pulserer slik den skal, bør og må gjøre, er utøvelse av åpen og inkluderende aktivitet.

Lørdag fikk o-sporten en slik fin bekreftelse på at aktivitet er hva som utgjør grunnfjellet i o-bevegelsen og at det er selve orienteringsløpet som er navet i det hele.

Da hadde nemlig treningsgruppa Team Løver i samarbeid med Viul OK invitert til Skigardsloppet.

Hans L. Werp sørget for kart, løyper og øvrige fasiliteter, med utgangspunkt fra sitt eget hus og hjem og landlige hage, helt nord på kartet Fjerdingstadmarka.

Den tidligere langrennstoppen Pål Gunnar Mikkelsplass hadde tatt ansvar for at skigarden var på plass. Høyreist og sølvglinsende vakker i den flotte vårsola rammet skigarden inn samlingsplassen.

Fra familien Hultgreens kjøkken var det medbrakt kaker, kaffe og pølser til forpleining.

Fortsetter nedenfor bildet
post_10.jpg
Målposten fra Skigardsloppet 2014 - Team Løver i samarbeid med Viul OK. Selv lenge etter at arrangementet egentlig var ved veis ende var det fortsatt noen løpere igjen på samlingsplassen ved huset til Hans L. Werp. Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

Snudde seg raskt rundt i vårsola
Takket være den milde vinteren lot det seg gjøre å arrangere Skigardsloppet, nærmest på ad hoc-basis og på få dagers varsel, allerede nå i slutten av mars.

For å skape aktivitet gjelder det å surfe på de mulighetene naturen gir og terrenget var faktisk snøfritt.

Ved hjelp av e-postlister og jungeltelegrafen gikk invitasjonen ut i vifteform. Mange kom, men heldigvis ikke for mange. For nettopp det er viktig, med tanke på å kunne holde en enkel, smidig og effektiv infrastruktur for denne typen løp.

Derfor er det også viktig at det arrangeres mange slike små, enkle og lokale o-løp, jevnt og trutt, i Oslo, i Akershus, i Buskerud, i Østfold, i Vestfold, i Telemark, i Agder-fylkene, rundt hele kysten til Nordland, Troms og Finnmark i det høye nord og også dypt inn i landet - Mange bekker små, gjør en stor å!

Blant dem som stilte til start i Skigardsloppet var det som nevnt innledningsvis løpere fra et større antall klubber. Noen kom fra det nærmeste nedslagfeltet, mens andre hadde kjørt seg en litt lengre tur. Fylkene Akershus, Buskerud og Oslo var alle representert blant de tett på 100 startende.

Omfattende verdikjede
OPN.no lar seg fasinere av alle som på uselvisk vis er med og skaper aktivitet, enten det er gjennom egen deltakelse, eller som arrangører, og vi skal heller ikke glemme dem som sørger for kart, programvare for tidtaking og ei heller ditto hardvare som stemplingsenheter og tidtakerbrikker, med videre.

Det å arrangere et orienteringsløp har en omfattende verdikjede. Noe som fort går i glemmeboka når det sentrale byråkratiet gang på gang strammer til skatteskruen og straffer ildsjeler landet rundt bare hardere og hardere.

Fortsetter nedenfor bildet
post_09.jpg
En av postene i Skigardsloppet 2014 - Team Løver i samarbeid med Viul OK. Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

Ung løper lærer bort ferdigheter
Men selv om både deltakere og arrangører får vår beundring, var det spesielt to stykker vi la ekstra godt merke til denne gangen.

Det hadde seg slik at vi på starten kom i prat med to karer fra den yngre garde. Dette var Asker Skiklubbs Felix Lunde og Simen Aure Skogedal.

Felix hadde etter eget utsagn bare gjort dette, altså orientert, kun én gang tidligere, mens Simen på sin side etter hvert har fått solid fartstid.

Oppgaven hadde de åpenbart planer om å løse sammen, Simen fortalte Felix hvordan Werpens 1,5 kilometer lange løype skulle angripes og deretter forsvant de ut i skogen, i tospann.

42 minutter senere stemplet de begge i mål.

Det geniale med Felix og Simen sin oppgaveløsning var ikke bare det at 1 løper blir til 2 løpere, men også den store toveislæringen som ligger i at en ung løper er instruktør for en annen ung løper.

For som alle som har bedrevet ulike former for kursing har erfart, den ofte beste måten for å lære noe selv, er å lære bort til andre.

Forenklet klassetilbud
Skigardsloppet hadde for øvrig kun 4 klasser og selv om det sosiale og det varme fellesskapet denne utrolig fine vårdagen var i sentrum, var det selvfølgelig også slik at klokka tikket og gikk, tross alt handlet det hele om konkurranseorientering.

OPN.no tar derfor raskt med topp 3 av hvert kjønn fra de 4 ulike klassene.

Men aller først nevner vi fort at det også andre steder i Buskerud ble arrangert orienteringsløp denne lørdagen i vintermåneden mars.

Buskerud-modellen fungerer - Det er tillatt å kopiere den!

Resultater følger nedenfor kartutsnittet
20140330_Skigardsloppet_utsnitt-01.jpg
Utsnitt fra Skigardsloppet 2014 sin langløype - Team Løver i samarbeid med Viul OK. Link til hele løypa som PDF-fil i bunnen av artikkelen.

---

Skigardsloppet
Åmot, Buskerud - 29. mars 2014

Klasse 1,5 km - Damer

1. Sunniva Molandstø, Eiker O-lag 19:09
2. Frida Hope, Modum OL 29:31
3. Julie Bye, Modum OL 30:19

Klasse 1,5 km - Herrer
1. Sunniva Molandstø, Eiker O-lag 19:09
2. Frida Hope, Modum OL 29:31
3. Julie Bye, Modum OL 30:19

Klasse 2,7 km - Damer
1. Torunn Dyrkorn, Eiker O-lag 34:48
2. Tove Sildnes, Konnerud IL 37:25
3. Thea Molandstø, Eiker O-lag 38:33

Klasse 2,7 km - Herrer
1. Erlend Steen Klokkerud, Eiker O-lag 35:15
2. Finn Åge Østern, Kongsberg O-lag 35:57
3. Halvor Løken, Kongsberg O-lag 37:32

Klasse 4,0 km - Damer
1. Marianne Njåstein, IL Tyrving 42:10
2. Tove Strand, Måren OK 43:38
3. Ane Dyrkorn, Eiker O-lag 45:35

Klasse 4,0 km - Herrer
1. Håkon Lund, Kongsberg O-lag 36:50
2. Jørn Kløvstad, Kongsberg O-lag 36:52
3. Ole Jonny Petersen, Eiker O-lag 37:02

Klasse 5,7 km - Damer
1. Ingunn Egeberg Vari, IF Sturla 55:39
2. Helle Egeberg Vari, IF Sturla 01:04
3. Kirsti Kringhaug, Ringerike O-lag 01:10

Klasse 5,7 km - Herrer
1. Pål Skogedal, Asker Skiklubb 39:27
2. Syver Løken, Kongsberg O-lag 44:18
3. Leif Eriksson, Modum OL 46:01

* Komplette resultater.
* Hele den lengste løypa, 5,7 km, i Skigardsloppet i regi av Team Løver i samarbeid med Viul OK som PDF-fil på denne linken.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler