Russisk rulett i 15-stafetten

Som nyheten nedenfor viser resulterte lørdagens "15-stafetten" i nok et triumftog for Halden SK. Arrangøren Oppsal IF har også all grunn til å være fornøyd. Klubber som gang på gang blir disket bør derimot spørre seg selv om det er formålstjenlig å praktisere russisk rulett.


 
Konseptet
For de av OPNs lesere som ikke kjenner 15-stafettens konsept forteller vi kort at 15 løpere løper på det enkelte lag. Oppsatte kriterier gjør at lagets sammensetting består av løpere av hvert kjønn og fra forskjellige aldersgrupper.

De fire første etappene løpes "parallelt" av 3 og 3 løpere. Etter hvert som lagene har kommet seg gjennom sine fire etapper - 12 løpere - sendes løperen på 13. etappe ut. De tre siste etappene løpes som normal stafett.

160 løpere i startfeltet
Første etappe består altså av tre løpere per lag. Dette gjør at det i årets startfelt var rundt 160 løpere som satte til skogs når Oppsal fyrte av startskuddet lørdag formiddag. Uten å ha full oversikt antar OPN at 15-stafettens startfelt dermed er Norges største i o-sammenheng.
 

Karin Skedsmo, Elise Jakobsen og Cassie Trewin løp 1. etappe
for fjoråsvinner Fredrikstad Skiklubb. Foto: OPN.no
 
Nydalen slo an tonen
Nydalens Skiklub med Elisabeth Ingvaldsen, Marianne Andersen og superveteran Jon Kaarby var første lag med tre løpere inn til veksling etter første etappe, mens favorittlagene Halden, Tyrving og Fredrikstad ikke var langt bak. De andre klubbene fulgte også som perler på en snor.
 

Stifylt og fartsfylt terreng i årets utgave av 15-stafetten.
 
Perfekt terreng
I år hadde Oppsal valgt å legge 15-stafetten til Haraløkka, sørøst i Oslo. Terrenget i dette området er perfekt for en stafett av 15-stafettens karakter, hvor hensynet til bredden må gå foran hensynet til de aller beste. Selv om løypene ble i enkleste laget for de mest rutinerte gjør den høye farten at selv toppløpere gjør skjebnesvangre feil.

Russisk rulett
I stafetter er ofte farten ekstra stor og den mentale stressfaktoren på sitt aller høyeste. I slike situasjoner velger enkelte klubber å spille russisk rulett ved å utelate kodesjekkingen - en livsfarlig praksis - som straffer seg gang etter gang - allikevel fortsetter de...

Mannefall på 16. post
Kombinasjonen av høy fart og russisk rulett gjorde at rutinerte klubber som Fredrikstad, Nydalen, OSI og Lillomarka stemplet seg bort fra flotte plasseringer. Pussig nok var det den enkle 16. posten på kartutsnittet nedenfor som felte Fredrikstad og Nydalen allerede på 2. etappe.

16. post var gaflet mot steinen rett øst, under meridianen, og en post mellom de to steinene nordøst for posten.
 

På 16. post ble syv lag disket.
 
- Vi ønsker ikke at lag skal diskes
Løypelegger Bent Erik Skaug forteller til OPN at han kanskje burde latt gaflingspostene hatt koder fra forskjellig "tierserie". Slik det var nå var alle tre kodene på 80-tallet. - Vi ønsker ikke at lag skal diskes, og vi legger heller ikke opp feller, sier Skaug.

Etter hva OPN forstår handler det hele om enkelte klubbers aksept for å ikke sjekke koder. Dette kan på ingen måte arrangørene klandres for, og det er helt naturlig at de klubber og løpere som ikke setter av tid og mental kraft til det nødvendige "kontorarbeidet" fra tid til annen faller for eget grep.

Nydalen på pallen
Til tross for at Nydalens 1. lag ble tatt ut av stafetten maktet Oslo-klubben å komme på pallen. Løperne på klubbens 2. lag løp jevnt og stablit stafetten gjennom og sikret klubben en flott 3. plass.
 

Thomas Jakobsen løp Nydalens 2. lag inn til 3. plass. Foto: OPN.no
 
Ny andreplass til Tyrving
I år som i fjor løp Anders Tiltnes Tyrving inn til 2. plass. Tyrving har et solid mannskap, men skal normalt slite med å slå klubbene Fredrikstad, Nydalen og Halden. I fjor ble de to sistnevnte disket, mens de to førstnevnte ble disket i år. Dermed var det duket for en ny sterk 2. plass til Tyrving.
 

I år som i fjor - Anders Tiltnes løp Tyrving inn til 2. plass. Foto: OPN.no
 
Sin syvende seier
Seier ble det - som allerede formidlet - til Halden. I år tok de sin syvende seier i 15-stafetten. Med det rykket de fra Nydalen, som står med seks seire.

- Vært gøy å fighte med Skogedal
Mattias Karlsson var eneste mann i Haldens lag som også var med og vant 10Mila tidligere i år. På ankeretappen fikk Karlsson en enklere reise enn han ønsket. - Synd at Nydalen ble disket, det hadde vært gøy å fighte med Pål Skogedal.

På spørsmål om hvordan han sammenligner 15-stafetten med 10Mila svarer svenske Mattias Karlsson kort: - Det her var ikke like nervøst - jeg var nok litt mere tent på 10Mila...
 

I 2005 ble Halden disket - i år vant de - på laget løp: Ragnhild Bente Andersen, Bård Hauan Andersen, Vendula Klechova, Ewan McCarthy, Sindre Saksæther, Pekka Itavuo, Ane Sofie Bjørgul, Julie Andersen, Petter Bjørgul, Tor Andreas Andersen, Magnus Hov, Martin Jullum, Scott Fraser, Morten Dalby (ikke på bildet) og Mattias Karlsson. Foto: OPN.no
 
Resultater
1. Halden SK 1 - 187,59
2. IL Tyrving 1 - 199,21
3. Nydalens SK 2 - 204,45
4. Østmarka OK 1 - 207,33
5. Ås-UMB Orientering 1 - 207,57
6. Kongsberg OL 1 - 208,49
7. Fossum IF 1 - 218,02
8. IL Tyrving 2 - 223,12
9. Asker SK - 223,29
10. Ringerike OL 1 - 224,24
11. Nittedal OL - 224,46
12. Raumar OL 1 - 225,42
13. Nydalens SK 3 - 231,45
14. Gjø-Vard OL - 232,40
15. Fredrikstad SK 2 - 235,20
 
Lenker
15-stafetten.



Mulig relevante artikler