25manna

25manna

På tide å skjerme 25manna

Kommentar

Relativt ofte går finalene i verdenscupen samtidig med gigantstafetten 25manna. Begge arrangementer er viktige - for viktige til å kollidere.
25manna. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.


De mange tusen som var ringside da Halden SKs Emil Wingstedt og Kalevan Rastis Thierry Gueorgiou kjempet side om side på 25mannas ankeretappe tilbake i 2004, kan samtykke i at det gir en vesentlig ekstra dimensjon når det er verdensstjerner som spiller avgjørende roller i det som på sett og vis må kunne betegnes som VM for klubblag.

I år var det også tette oppgjør helt inn til målstreken da 25manna ble avgjort i helgen. Og det var en så god løper som den ukrainske VM-løperen Pavlo Ushkvarok som førte Stora Tuna OK inn til seier.

Men svært mange (alle?!) av de aller største profilene manglet. De jaktet verdenscup-poeng i Sveits.

25manna samler omtrent 350 lag av 25 løpere hvert eneste år, omregnet til antall enkelthoder blir dette cirka 9.000 løpere.

Verken i O-idretten, eller i noen andre idretter, er det spesielt mange konkurranser som samler så mange deltakere.

Man bør da ikke undervurdere verdien av å kunne gi O-idrettens gallionsfigurer anledning til å stille til start for sine klubber.

Bare det at forbilder og rollemodeller som Hausken, Lundanes, Nordberg og Weltzien, samt stjerner fra andre nasjoner, "tasser" rundt på samlingsplass, løper sine etapper og inngår i en felles prestasjonsgruppe med løpere i alle aldre fra sine egne klubber har stor verdi for O-idretten.

Veteraner flest bryr seg stort sett bare om sine egne veivalg, sine strekktider og sin egen matpakke, men for de kommende generasjoner er det stort å for eksempel kunne få en "nær Lundanes-opplevelse".

Et bilde som bekrefter mange av de unges fasinasjon over gode O-løpere har vi fra årets KM-helg i Buskerud, som Nesbyen IL arrangerte ved Liaset. Der sto et antall unge gutter og visket og pekte entusiastisk.

Hva de visket om var at; "Han der borte, han i mørkeblå klær, han vant VM". Løperen var Carl Waaler Kaas.

Og nettopp det å komme tett på et stort antall av de største profilene er noe som kjennetegner 25manna.

I motsetning til 10Mila, hvor de største herre-profilene ligger og sover frem til like før start, er 25manna en stafett hvor man ser og blir sett.

På samme måte som vi her hjemme langt på vei har skjermet våre største flaggskip er det på høy tid at 25manna, på lik linje med 10Mila og Jukola, blir skjermet i elitens internasjonale O-kalender.

For da får man bedre effekt, i form av unge løperes nærhet til de største O-stjernene, sterkere profilbygging og økt mediainteresse, knyttet til det at 9.000 O-løpere i oktober hvert år samles på et jorde ved et stirikt og lettløpt terreng utenfor Stockholm.

Kommentar av
Geir Nilsen
Redaktør OPN.no



Mulig relevante artikler