VM 2009

VM 2009

NTB: - Årets mest meningsløse seierspall i orienterings-VM

NTB har gått gjennom idrettsåret 2009 med skråblikk. Konklusjoenn er klar. Herrenes seierspall i stafett-VM i Ungarn var årets mest meningsløse - uansett idrett.


Årets mest meningsløse seierspall
Sveits vant mennenes stafett i orienterings-VM, foran Russland og Finland. Men det er inni parentesen. Da Sveriges ankermann Martin Johansson fikk en pinne 12 centimeter inn i låret, stoppet de tre andre gullkandidatene opp. Norges Anders Nordberg løp etter hjelp, franske Thierry Guergio og tsjekkiske Michal Smola ble hos Johansson for å hjelpe og trøste.
 
Årets banebryter
Det er sagt om mange, men Magnus Carlsen ble den første norske idrettsstjerne som bokstavelig talt stilte konkurrentene sjakk matt. Tenåringen vant VM i lynsjakk, ble første vestlige verdensener siden Bobby Fischer og ble av VG utropt til Norges største idrettsstjerne foran Ole Einar Bjørndalen og Andreas Thorkildsen, selv om han bedriver en aktivitet som i Norge aldri før har vært regnet som idrett.
 
Årets supermann
Ett år etter at Usain Bolt løp inn til to «uslåelige» verdensrekorder i Beijing-OL, leverte han i Berlin-VM to nye lynnedslag som ikke bare slo, men pulveriserte dem. 9,58 på 100 meter og 19,19 på 200 meter betyr at han forbedret rekorden med 11 hundredeler på hver distanse. – Jeg var litt sliten, forklarte han da det ikke ble rekord også på stafetten.
 
Årets Clark Kent
Året etter at han vant åtte gull i Beijing-OL nøyde Michael Phelps seg med fem gull og en sølvmedalje i VM. Phelps avsto fra å bruke de heldekkende superdraktene som førte til rekordmassakre i stevne etter stevne, og som vil bli forbudt ved årsskiftet. Han forberedte seg i stedet på å svømme i gammeldags badebukse av tekstil, som han må neste gang han vil øke samlingen på 14 OL-gull og 21 VM-gull.
 
Årets knockout
Andreas Thorkildsen kompletterte gullsamlingen da han nok en gang viste fram knockoutkastet i en stor finale. Med 89,59 i annen omgang tok han ledelsen med over seks meter, og han kunne stå over de to siste omgangene i VM-finalen i visshet om at ingen av konkurrentene hadde lengden hans inne. Etter to OL-gull, EM-gull og to VM-sølv kunne spydstjernen henge VM-gullet om halsen.
 
Årets comeback
Tre år som pensjonist etter sju strake Tour de France-seirer hadde ikke ødelagt Lance Armstrongs evne til å være best i verden. 38-åringen er ikke lenger best til å sykle (Alberto Contador utklasset ham i Touren), men ingen idrettsmann er i nærheten av å twitre som texaneren. Derfor fortjener Armstrong betegnelsen evigung.

Årets tyngste ryggsekk
Cristiano Ronaldo ble verdens dyreste fotballspiller da Real Madrid betalte 80 millioner euro til Manchester United og ga ham årslønn på 13 millioner euro, med forventning om at han skal føre laget tilbake til toppen. Det blir en tøff klatretur med den ryggsekken å dra på. Reals erkerival Barcelona vant seks turneringer av seks mulige i år: Serie, cup, mesterliga og klubb-VM i tillegg til spansk og europeisk supercup.
 
Årets talentbrønn
Dominic Adiyiah fikk ikke plass på laget i Fredrikstad. I G20-VM skjøt han Ghana til gull, ble målkonge og kåret til sluttspillets beste spiller. Etterpå kjøpte Milan ham. Kanskje er det noe med vannet sør i Østfold? Makhtar Thioune var en middels 1.-divisjonsspiller i Sarpsborg, men ble eliteseriens bestemann da han kom til Molde.
 
Årets golfslag
Med noen velrettede slag i ektemannens bil (og hode?) greide Elin Nordegren det verdens golfelite forgjeves har forsøkt i årevis: Å rive Tiger Woods ned fra pidestallen. Etter familieoppgjøret utenfor luksushjemmet i Florida rotet Woods seg inn i løgner og fortielser som bare gjorde det enda mer pinlig da hans mange sidesprang ble offentlig kjent.
 
Årets byttehandel
Thierry Henry skaffet Frankrike VM-plass i fotball da han i omspillet mot Irland først dempet ballen med hånden og deretter sendte en målgivende pasning med samme hånd. Det kan likevel vise seg å ha vært en dårlig byttehandel, for samtidig knuste han sitt rykte som en av fotballens hedersmenn. I Henrys ansikt så vi hvordan glede ble til skam da det gikk opp for ham hva han hadde gjort.
 
Årets forbannelse
«Alle» har sett reklamefilmene hvor Tiger Woods, Thierry Henry og Roger Federer bruker sin status som sportsstjerner, forbilder og moteikoner til å selge en barberhøvel. Etter å ha sett de to andre superstjernenes gode navn gå opp i røyk i løpet av noen førjulsuker, kan ingen klandre Federer om det sveitsiske tennisesset titter seg bekymret over skulderen på vei inn i det nye året. Og hvem tør egentlig å barbere seg etter dette?
 
Årets tyrefekter
En rød klut hisser opp okser. En rød okse hisset opp norsk offentlighet. Petter Northug agerte toreador og avviste angrepene da alle ville mene noe om hans sponsoravtale med Red Bull. Tre VM-gull sist vinter, nye steg mot å bli en komplett løper og status som den suverent mest salgbare norske langrennsstjerne bidro nok til at Northug fikk ha avtalen sin i fred.
 
Årets hormonforstyrrelse
Pubertal sexprat fra skøytetrener Peter Mueller under en landslagsmiddag i Berlin resulterte i at han mistet jobben som landslagssjef bare måneder før han skulle sekundere Håvard Bøkko til OL-medaljer i Vancouver. Da skøyteforbundet sparket Mueller i stedet for å be ham vaske munnen med såpe, sørget de for at saken fikk flere ofre enn Maren Haugli, som ble utsatt for Muellers griseprat.
 
Årets trangeste nøtt
Tidligere landslagsspiller Craig Burley mener Skottlands landslagsspillere er for «tjukke i hue» til å skjønne onkel George Burleys taktiske instrukser. – Jeg tror ikke de forsto hva han ønsket fra dem, sa han. George Burley fikk sparken som landslagssjef, et hint om at 0-4 mot Norge og 0-3 mot Wales ikke var hva forbundet ønsket fra ham.
 
Årets forsinkelse
To år forsinket kom spissen Dedé Anderson i januar tilbake fra juleferie i Brasil og meldte seg til tjeneste for Aalesund igjen. Ingen hadde sett ham siden han dro fra Norge i 2006. – Nå er jeg tilbake for å bli, sa han. Men Aalesund fant fort ut at måljegeren var gått ut på dato. Dermed fikk han all den fritid han kunne ønske seg.
 
Årets regelryttere
– Reglene må følges, sa russerne og ville ha Ole Einar Bjørndalen disket fra gullet på jaktstarten i skiskytter-VM. Han og ti andre løpere var lurt av dårlig merking og gikk feil trasé ut av stadion. Russerne var ikke like opptatt av reglene da de ankom VM med tre løpere som viste seg å være dopingtatt, men fikk et nytt syn på saken da Bjørndalen-disk ville gitt Maxim Tsjoudov gull. Appellutvalget ga Bjørndalen rett og lot ham beholde det som ble ett av hans fire VM-gull.
 
Årets suverene
Caster Semenya var i en klasse for seg på 800 meter i friidretts-VM. En kjønnstest bestilt av Det internasjonale friidrettsforbundet tyder angivelig på at hun faktisk burde stilt i en egen klasse, men sikkert er det at 18-åringen ble skammelig behandlet av IAAF, som timer før finalen meddelte hele verden at man på mistanke hadde bestilt en kjønnstest. Forbundet var i en klasse for seg i ufølsom behandling av en følsom sak, og Semenya bør ha god sjanse til å nå fram med sitt varslede millionsøksmål.
 
Årets margin
Aksel Lund Svindal vant verdenscupen sammenlagt i sitt comeback etter skaden som kostet ham nesten en hel sesong. Han visste å ri marginene. Benjamin Raich ble slått med fattige to poeng i den jevneste sluttstriden noensinne, etter at østerrikeren hektet i finalerennet i spesialdisiplinen slalåm.
 
Årets milepæl
Ole Einar Bjørndalen passerte i mars Ingemar Stenmarks legendariske notering på 86 verdenscupseirer med ski på beina. Mannen med fem OL-gull, 14 VM-gull, 42 mesterskapsmedaljer og seks sammenlagtseirer i verdenscupen må fortsatt sanke noen seirer til før idrettsstatistikkens strengeste pedanter er villige til å plassere ham helt på topp. Fristilkjører Conny Kissling vant 106 verdenscuprenn i den grenens barndom.
 
Årets samlere
Marit Breivik takket for seg som landslagssjef etter å ha ført Norges håndballjenter til seks titler (fire EM, ett VM, ett OL) og 13 mesterskapsmedaljer. Assistenten Thorir Hergeirsson etterfulgte henne og startet sin egen medaljesamling da det ble bronse i VM.
 
Årets selvmål
NFL-stjernen Plaxico Burress, som scoret vinnerpoengene da New York Giants vant superbowl i 2008, må sone minst 20 måneder i fengsel fordi han skjøt seg selv i låret. Han gikk på nattklubb med en ladd pistol i bukselinningen. Da den gikk av, kostet det ham både mye blod, friheten og en nylig signert kontrakt til 35 millioner dollar. Burress frigis tidligst i 2011.
 
Årets ufrivillige blink
Claus Lundekvam traff spikeren på hodet, uten egentlig å sikte, da han lette etter lyspunkter etter å ha krasjet bilen sin på en motorvei i England mens han var påvirket av alkohol. – Sjansen for å få fengselsstraff er bare noen promille, sa han.
 
Årets presedens
Da Irland angivelig ba om å få bli 33. lag i fotball-VM etter at Thierry Henrys viljehands avgjorde omspillet, avverget FIFA med sitt avslag tidenes uføre for de sørafrikanske VM-vertene. For hvis alle som fikk sine VM-drømmer knust ved hjelp av feilaktige dommeravgjørelser eller annen urettferdighet skal få trøsteplass, blir det neppe færre enn 60 lag i sluttspillet. Selv Norge ville hatt god sjanse til å komme med da.
 
Årets frittalende
Petter Solberg opprettet et eget lag for å fortsette rallykarrieren da Subaru sa stopp, og mot alle odds utfordret han de store lagene i flere løp. Rollen som teamsjef har ikke endret på at østfoldingens ord tar raskeste vei fra levra til leppene med klampen i bånn. Etter suksess i Rally Spania i oktober ga han wrc.com klar beskjed:–Det vært en vanskelig tid, og folk har tvilt på meg. Til dem kan jeg nå si: Up yours!

(©NTB)



Mulig relevante artikler