NM-helter som kunne feire 40-årsjubileum under NM i Maridalen i høst, Geir Høsteland og Calle Hartmark. Foto: Hans L. Werp.

NM-helter som kunne feire 40-årsjubileum under NM i Maridalen i høst, Geir Høsteland og Calle Hartmark. Foto: Hans L. Werp.

Norske mestere for 40 år siden

Årets NM-uke ble arrangert av Nydalens Skiklub i Maridalen. Neppe mange var klar over at det i år var 40 år siden den første NM-uka i orientering. Den ble gjennomført av Oppsal IF fra Sagbråten-gårdene i Momoen i Høland. Løypa fra -72 ser du på neste side.


To av mestrene fra den gangen traff vi på under NM-torsdagen i Maridalen i år, Calle Hartmark (60) fra arangørklubben Nydalen og Geir Høsteland (68) fra Botne.

Calle vant H 19-20 mens Høsetland sto for NM-ukas store sensasjon ved å vinne H 21. Vel var bonden fra Botne et solid navn i norsk orientering, men gullet i de åra var liksom reservert Åge Hadler.

- Jeg husker løpet ganske godt. Det var utvilsomt mitt livs løp, forteller Høsteland som også fikk med seg gullet i stafett fra mesterskapet, da sammen med Egil Eriksen og Eystein Weltzien. Han hadde også et stafett-NM fra året før.

- Jeg hadde trent godt det året, mye langkjøring slik vi trente i Botne, men jeg hadde nok en tendens til å løpe disse langturene ganske fort. Det som var flaksen for meg var at NM i 1972 kom tidlig. Vanligvis kom NM i innhøstingsperioden, og da var jeg naturlig nok sliten. Men den dagen ute i Høland kunne jeg bare øse på og postene var der jeg ventet å finne dem, forteller Høsteland.

Det ble sagt at løypa bød på en del vriene poster. Kartet var i 1: 20 000 og den gangen var det ikke grønt på kartene. Ved flere poster var det ganske tett av småbjørk og det felte mange. Allerede førstepostene for H og D 21 felte mange.

- Jeg husker det var uoversiktelig også inn mot mål, men jeg tok dem, forteller Høsteland.

Han husker hvem som tok de to andre medaljene også, "det var Åge (Hadler) og Ivar (Formo)". Formo hadde tidligere på året vært en sensasjon i OL i Sapporo ved å ta bronse i langrenn på 15 km og sølv i stafetten, som Norge normalt burde vunnet. Den norske ankermannen, Johs Harviken ble hentet inn av Sovjet med minuttet på siste.

Fortsetter nedenfor kartet (klikk kartet for stor utgave - 1,3 mb)
Kartet fra NM i 1972. Det er veivalgen til Geir Høsteland og Else Beitnes som er vist. Kartet var i 1: 20 000, først i 1975 ble 1: 15 000 brukt i normal-NM.
Kartet fra NM i 1972. Det er veivalgen til Geir Høsteland og Else Beitnes som er vist. Kartet var i 1: 20 000, først i 1975 ble 1: 15 000 brukt i normal-NM. Klikk her for stor utgave (1,3 mb).

At Askers "prinsesse" Else Beitnes skulle vinne kvinneklassen i Høland var neppe en like stor sensasjon, Else var sett på som arvtaker til Ingrid Hadler. Ingrid holdt på lenge før hun fant 1. post.

Calle Hartmark var ingen overraskelse i H 19-20. Calle var en av de mest lovende den gangen og vant med tre minuter til gode på Tom A. Karlsen. Sigurd Dæhli tok bronsen.

Wenche Jensen (Jacobsen) og Stein Klyve vant de yngste juniorklassene, mens BUL vant damestafetten og Botne som nevnt herrestafetten.

Fortsetter nedenfor bildet
Glade vinnere av D 17-18 og H 19-20 under NM i Høland 1972, Wenche jensen (Jacobsen) og Calle Hartmark. Foto: Svein Kvalheim/Faksimile NOF-posten.
Glade vinnere av D 17-18 og H 19-20 under NM i Høland 1972, Wenche jensen (Jacobsen) og Calle Hartmark. Faksimile fra NOF-posten 1972. Foto: Svein Kvalheim.

Stafett for kvinner junior var det ikke, men det var guttestafett, og her vant populært nok arrangørklubben Oppsal.

Forøvrig vrimler det av kjente navn på listene fra den gangen, mange av dem er fortsatt aktive, nå i veteranklassene.

Et pussig poeng ved resultatlistene er 100-dels minuttene. Det var noe som ble brukt en liten periode før det forsvant og 60-dels minuttene kom tilbake. Det har alltid vært mange rare påfunn i orientering!

"Hvem orker å ta på seg noe slikt i fremtiden", skriver redaktør Svein Kvalheim i NOF-posten. Han skulle få rett, det tok lang tid før det ble en lignende NM-uke igjen.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler