Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

NOF-sugerør i landslagsløpernes lommer

I Orienteringsforbundets jakt etter penger skal ingen slippe unna. Selv ikke landslagsløpernes lommebøker får være i fred. Bjørnar Valstad bekrefter overfor OPN.no at dette handler om å sikre penger til andre prioriteringer.


Fra mandag 13. mai til og med mandag 27. mai forsøkte OPN.no på daglig basis (med unntak av helg- og helligdager) å ta kontakt med NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad.

Årsaken var et ønske om å få oversendt regler/retningslinjer for kostnadsdekning ved reiser i forbindelse med landslagsaktivitet.

En kilde ute i klubbene orienterte meg tidligere i år om at det skulle ha vært gjort urimelige innstramminger i disse bestemmelsene.

Verken oppringninger eller SMS'er i retning generalsekretærens kontor ble besvart. Slik har det vært lenge, journalistiske henvendelser virker nemlig ikke å stå spesielt høyt på dagsorden hos forbundets daglige leder.

Men nå valgte jeg i mangelen på respons å stikke innom forbundskontoret på Ullevål Stadion torsdag 16. mai.

Heller ikke der ga Valstad meg dokumentet som viser hvilke bestemmelser som gjelder for landslagsløperes dekning av reiser ved landslagsaktivitet, men han vedgikk muntlig at det var gjort omlegginger.

Dette skulle da handle om at løperne selv måtte dekke reise til oppmøtested for landslagsaktiviteten dersom den hadde sin oppstart i tilknytning til et arrangement hvor det var forventet at løperne allikevel deltok.

I praksis vil dette, slik OPN.no forstår det, da bety at dersom forbundsledelsen mener at det er naturlig at alle landslagsløpere deltar på Norwegian Spring og NOF velger å starte en landslagsaktivitet enten i forkant av arrangementet, eller etter målgang på Norwegian Springs SOL-renning, så må løperen selv finansiere turen til Østfold, uansett hvor vedkommende bor.

Valstad forklarte at bakteppet for denne beslutningen var å frigjøre penger til andre ting.

Da OPN.no i fortsettelsen av samtalen spurte om hvorfor det ikke var mulig å få intervju med forbundsledelsen om slike saker, ble dialogen raskt og bryskt avsluttet fra generalsekretærens side.

Og heller ikke i de påfølgende arbeidsdager, frem til og med mandag 24. mai, ble oppringninger eller SMS'er fra OPN.no til Bjørnar Valstad om å få tilsendt reglene/retningslinjene besvart.

Så da står vi nok engang igjen med et lukket Orienteringsforbund og tause o-topper.

Uansett, noe har vi. Nemlig det faktum at landslagsløpere må dekke reiser knyttet til landslagsaktivitet selv.

Dette er igjen et eksempel på at "kua har glemt at den har vært kalv". Valstad var som o-løper dedikert, hardtsatsende og suksessrik. Samtidig erfarte han at man som satsende o-løper ikke velter seg i penger.

Allikevel gjøres det omlegginger som blant annet har følgende negative utslag:

* Det blir enda tøffere, i betydningen trangere økonomisk, å være landslagsløper enn før. I Norge er det svært få som satser orientering på høyt nivå, med denne omleggingen blir det heller ikke flere.

* For landslagsløpere som får denne merkostnaden dekket av klubben(e) sin(e) er ikke ovenstående i seg selv noe aspekt, men da får vi i stedet en situasjon hvor klubbene i større grad straffes økonomisk for at de lykkes i sin talentutvikling og forsyner landslagene med løpere.

* En slik bestemmelse som dette rammer svært skjevt. For en løper/klubb fra Sørlandet, Vestlandet, Midt-Norge eller Nord-Norge er det langt mer kostbart å reise til en samling med utgangspunkt i eller nær Oslo, enn for eksempel løperne fra Bækkelaget og Lillomarka som kan nøye seg med en enkel trikkebillett.

* Sånn sett er NOF's innstramming nok en gavepakke til klubbene i og rundt Oslo og samtidig et signal om at flytting til hovedstaden og dens nedslagsfelt belønnes.

* I forlengelsen av dette risikerer vi en situasjon hvor enda flere søker til hovedstaden, selv om vi erfaringsmessig ser at mye av talentutviklingen skjer ute i distriktene og i mindre lokalsamfunn enn Oslo.

* Distriktsklubbene risikerer med denne modellen å miste flere talenter.

* Denne modellen er svært usolidarisk da den rammer personer/klubber med svakere økonomi langt hardere enn folk av bemidlet ætt og/eller med tilhold i de store eliteklubbene.

Samtidig med at OPN.no gjorde nye gjentatte forsøk for å få tak i generalsekretæren i sakens anledning i forrige uke, dukket det opp et oppslag på O-forbundets hjemmeside.

Oppslaget var fra en landslagssamling i Buskerud.

Med diverse trenere, folk fra Olympiatoppen, Forbundets husskribent etc. summerte jeg innholdet i artikkelen til at det var et harem på noe sånt som cirka 6-8 ansatte som hang i løpernes skjørtekant ute på en trening langt til skogs.

Jeg har vondt for å tro at det var slike store harem av lønnsmottakere i landslagsløpernes indre krets i storhetstida og gullalderen.

Betyr dette at vi har kommet dit hen at NOF-byråkratiet har blitt så stort og tungt at o-sporten tar seg råd til å lønne mange trenere, andre ansatte, egne skribenter etc., men ikke har økonomi igjen til å behandle landslagsløpere på realt vis?

Altså på lik linje med sykehus som i tilfellet ikke har råd til å behandle pasienter..

Noe sier meg at o-idretten også på dette punktet er alvorlig ute av kurs!

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote 1
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om emnet.

Fotnote 2
NOF's generalsekretær nekter å sende over ordlyden i bestemmelsene rundt dette med dekning av reiser ved landslagsaktivitet til OPN.no. Bestemmelsene er heller ikke funnet på Forbundets hjemmeside. Det må derfor tas høyde for at det kan være aspekter i bestemmelsene som burde vært vektlagt ytterligere og/eller at det er aspekter i teksten ovenfor som er for mye vektlagt i forhold til hvordan bestemmelsene egentlig er formulert.

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler