Matte-nøtt for orienteringsløpere

Hvor mye utgjør 2 + 2 og 4 + 4, eller 2 - 2 og 4 - 4, og reproduksjon hvert 30. år?



Skogens idrett - orienteringen - smuldrer dessverre bort år for år. Ukloke retningsvalg og dumme prioriteringer fra o-toppene i styre og stell på klubb, krets og forbundsnivå bidrar til forvitring og fravær av nytt blod. Innavlet er stort.

En lukket konkurranseorientering er en grunn og et aspekt til at nytt blod ikke kommer til, et annet er overdreven fokus på sprint i urbane bymiljøer, et tredje er den enorme arrangørskatten/løpsavgiften på utrolige 30/43 prosent, et fjerde er de stadige flopper som mikro, eller var det makro, og ikke minst Nordic Tour, og slik kunne vi fortsatt gjennom å nevne storskjerm, idéologien med kyss, klapp og klem, GPS-analyser fremfor fysisk trening, egne klubbtreninger fremfor deltakelse i løp, reiser til ungdomsstafetter langt pokker i vold samtidig med løp i egen krets og/eller nabokrets etc. etc. etc. etc.

O-sporten er dessverre i en forvitring, det startet allerede for mange år siden - og selv om OPN.no på en rekke områder har lykkes i å påvirke positivt i riktig retning, er det beklageligvis fortsatt mye prestisje i en del av feilvalgene hos "kara på toppen". Derfor tar det dessverre tid, altfor lang tid, å snu skipet som er fullstendig ute av kurs.

Og mens vi da vet at det ikke kommer nytt blod inn, og vi samtidig vet at orienteringsløpere faller pladask for andre orienteringsløpere, får vi et bakteppe for en interessant matte-nøtt.

Trenden har allerede pågått en lang tid og den vil trolig også fortsette en god stund fremover.

Derfor skal OPN.no gi dere en nøtt dere kan kose dere med nå i januar-vinteren 2014.

Vi tar utgangspunkt i et tenkt tall om at vi har 500 kjerne-familier som bedriver konkurranseorientering i Norge.

Hver familie består av 4 orienteringsløpere. Mor, far og 2 barn.

Hvert 30. år stiftes det 2 nye o-familier basert på at de 2 barna i o-familie A får 2 barn med 2 andre barn i o-familie B.

Allerede nå finnes det godt med eksempler på at to o-løpere i 50-60 åra har opplevd at deres egne barn har funnet sammen med o-barn fra andre familier hvor både mor og far er o-løpere. Så dette er noe som skjer hele tiden og også vil skje fremover.

Så blir da spørsmålet, med utgangspunkt i at vi starter opp med 500 familier, 4 personer, 2 barn, disse to barna blir sammen med barn fra andre o-familier og får så 2 barn, som så igjen finner sammen med 2 barn fra en annen o-familie.

Vi sier at dette skjer hvert 30. år.

Matte-Nøtta er som følger: Hvor lang tid tar det før o-idretten består av kun én familie og at det holder med kun én juletrefest for å samle dem alle?

nb! For de som ikke er familiære med begrepet juletrefest. Dette beskrives slik at Wikipedia:

Juletrefest er en norsk festtradisjon for barn og småbarnsfamilier knyttet til feiring av jul. I dag arrangeres juletrefester oftest av foreldrene ved skoler og barnehager, men også av enkelte større foreninger og bedrifter. Slike juletrefester holdes gjerne i desember, ofte i romjula, eller tidlig i januar. Programmet består vanligvis av kakespising og sosialt samvær, enkel underholdning eller selskapsleker for barna, gang rundt juletreet, da en sammen synger julesanger, og besøk av julenissen med gavesekk aller sist.

ps! Uthevingen er gjort av OPN.no for å vise den slående likheten mellom en juletrefest og mye av det som skjer i o-sporten. Vel å merke dersom vi bytter ut "julenissen og gaver" med "avgiftskamerater og skatt".

Svar på matte-nøtta avgis i kommentarfeltet nedenfor!


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler