Magnusson och Ridefelt starkast i natt-SM

Maria Magnusson och Albin Ridefelt vann årets natt-SM i orientering. - Jag kände under loppet att det var ett medaljlopp, och det känns fantastiskt att det räckte hela vägen, säger Magnusson.

Under fredagens sista och lördagens första timmar avgjordes årets natt-SM i orientering. Platsen var Rengsjö i Hälsingland.

I damseniorklassen gick guldet till Sävedalens Maria Magnusson som vann efter en tät strid med samtliga tre medaljörer inom 35 sekunders marginal:

- Jag har gjort ett väldigt stabilt lopp. Det har flutit på hela vägen. Terrängen var klurig, men jag har verkligen sett till att ha koll på tekniken hela vägen, säger Magnusson som därmed tog karriärens andra SM-guld.

- Det är alltid stort att vinna SM. Det är något som jag drömt om sedan jag var liten, säger Magnusson.

Noterbart på damsidan var att VM-medaljösen på medeldistans Tove Alexandersson (som fyller 20 år i september) sprang i den äldsta juniorklassen. Och det blev seger med hela fem minuters marginal:

- När jag har sprungit natt tidigare har jag känt mig väldigt pigg i benen, men gjort missar orienteringstekniskt. Nu var jag seg i benen, men tekniskt var det ett väldigt bra lopp. Så det var tydligen ett bra koncept, säger en nöjd Alexandersson.

På herrsidan blev det förstaårssenioren Albin Ridefelt, OK Linné som tog hem guldet.

Ridefelt har vunnit natt-SM på juniorsidan de två senaste åren, och nu slog han alltså till i sitt första seniormästerskap. Segermarginalen till tvåan Thomas Carlsson, Malung, blev över två minuter.

Redan under lördagen är det dags för ett nytt SM-lopp. Då avgörs kvalet till sprint-SM. Finalen avgörs på Strömvallen i Gävle under söndagen.