Magne Dæhli.

Magne Dæhli.

Magne Dæhli:
- Jeg har fortsatt den samme drømmen

- Det har vært mye problemer de siste årene, men alle utfordringene har ikke gjort noe med motivasjonen, forteller Magne Dæhli til OPN.no.
Magne Dæhli. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.


Magne Dæhli er helt klar på hva som er den såkalte toppen av kransekaka for en orienteringsløper, og samtidig også hans personlige drøm;

- Det er å vinne langdistansen i VM. 2013 er året hvor jeg kan være god nok.

Det året går VM i Finland og Dæhli har da rukket å bli 26 år.

Da OPN.no pratet med haldenløperen, som trådde sine 20 første år i Løten Orienteringslag, kunne han fortelle at årene 2006, 2008 og 2009 har blitt amputert grunnet skader og feiltrening.

- I 2006 fikk jeg tretthetsbrudd i lårbeinet. Høsten 2007 ble jeg litt ivrig og trente feil. Det hopet seg opp med avfallsstoffer og jeg ble tung og stiv i låra. Noe som varte helt til høsten 2008. Da ble formen fin og jeg var nesten tilbake i normal trening igjen. Men så slo lårproblemene tilbake på nytt og i 2009 fikk jeg ikke startet sesongen før på Lillehammersprinten 16. august.

Selv om det idrettsmessig har vært mørke skyer for Magne Dæhli i flere år, fremstår 2007 som et gnistrende lyspunkt. Da løp studenten fra Høgskolen i Østfold inn til sølv på langdistansen i junior-VM. Vant gjorde Olav Lundanes. Sammen med Torgeir Nørbech sørget de samme gutta også for stafett-sølv.

Også høsten 2009 var det noen lyspunkt. I tillegg til å være delaktig i Halden Skiklubb sin seier i 25manna fikk Dæhli også med seg 8. plass i NM-stafetten, 11. plass i sprint-NM og en finaleplass på mellomdistansen, som han av hensyn til totalbelastningen valgte å ikke ta i bruk.

Magne Dæhli mener at bakenforliggende for lårproblematikken er for mye moderat og halvhard trening i form av skøyting på ski og løping i tungt terreng.

Med 67% studiebelastning i bachelorstudiet innen økonomi og administrasjon og bofellesskap med nevnte Lundanes og også O-løper Morten Westergård understreker Dæhli selv at det ikke er mye stress i hverdagen. Så det skal kun være det idrettslige som skaper vansker. Til alt overmål har utfordringene igjen blusset opp ved inngangen til 2010-sesongen, slik at november og første del av desember også ble farget av tunge lår.

- Jeg sliter åpenbart med å få kontroll på belastningen, innrømmer Dæhli. - Jeg må nok endre strategi på hvordan jeg trener i perioder hvor ting igjen begynner å gå bra.

Mye av Dæhlis trening foregår alene. - Jeg liker det, da kan jeg filosofere litt for meg selv.

Men selv om han er glad i å trene får Dæhli altså ikke trent så mye han ønsker. Forrige sesong havnet han i området 400 timer. Så selv om fremtidsdrømmen er VM-gull, er det et annet nødvendig mål som ligger foran i køen.

- Jeg ønsker i første omgang å få balansert treningen slik at jeg kan ligge rundt 650 timer i året, avrunder Magne Dæhli, mens januarkulden fortsatt ligger over Halden.



Mulig relevante artikler