Finnemarka Vårløp 2013 i regi av Viul OK Kartlofferne ble arrangert i helgen. 200 deltakere, 7 funksjonærer (3 av dem løp selv), pluss kiosksalg fra en lokal idrettsforening, var samlet på Verpsetra ovenfor Åmot i Buskerud. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Finnemarka Vårløp 2013 i regi av Viul OK Kartlofferne ble arrangert i helgen. 200 deltakere, 7 funksjonærer (3 av dem løp selv), pluss kiosksalg fra en lokal idrettsforening, var samlet på Verpsetra ovenfor Åmot i Buskerud. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Må være løp i hver sone, hver eneste helg!

Det prates mye om hvordan vi kan bli flere orienteringsløpere. Orienteringsforbundet på sin side bruker store summer i sin jakt etter svarene. Her kommer noen svar helt gratis:


Det vakte oppstandelse da OPN.no litt tidligere i år påpekte at det første helgen i mai ikke ble arrangert o-løp i de 8 fylkene som grenser til Oslofjorden.

Et nedslagsfelt på 2,5 millioner innbyggere var altså uten tilbud om terminfestet løp både lørdag og søndag, på et tidspunkt hvor skogen er som mest innbydende og våryrheten etter å jakte poster er på det største.

- Det gjør ikke noe at det ikke arrangeres orienteringsløp den helgen, vi er jo på 10Mila (stafett i Sverige, Stockholm i år), lød budskapet fra enkelte hold.

Det de da selvfølgelig glemte er at med 1%-målet til Norges Orienteringsforbund skal vi være 25.000 o-løpere i nevnte område i 2020.

Og jeg kan love dere allerede nå at det aldri i verden vil være snakk om at 10Mila får 25.000 deltakere fra 8 oslofjordfylker om 7 år.

Derfor må det være tilbud om postjakt gjennom konkurranseorientering for "hjemmesitterne".

Grunnfilosofien er så enkel som at "AKTIVITET SKAPER AKTIVITET".

I helgen fikk vi enda flere bevis på dette.

I følge o-bevegelsens sentrale påmeldings- og resultatsystem, Eventor, ble det arrangert løp i en rekke fylker rundt om i Norge.

Om vi tar utgangspunkt i Eventor for sist helg og i tillegg fokuserer på oslofjordfylkene, finner vi at Buskerud og fire av dette fylkets nabokretser, nemlig Hordaland, Oppland og Telemark, samt Akershus og Oslo o-krets arrangerte løp enten en av dagene, eller begge dagene (Hordaland og Oppland er ikke oslofjordfylker).

Også i andre kretser var det løp, og også i andre krets-naboskap rundt om i Norge ble det arrangert løp i begge kretser.

Jeg har latt meg fortelle at det skal være de som mener at det ikke skal være løp i to nabokretser samme helg. Det skal angivelig også være de som mener at helger med mesterskap og store begivenheter, som Norwegian Spring og O-festivalen, bør det ikke være konkurrerende arrangementer andre steder i landet.

I helgen var det NM Sprint i Skien i Telemark. Med en eventuell melodi om å skjerme mesterskapene ville resten av o-Norge ligget dødt.

Det er dessverre også de som mener at det er mere enn nok orienteringsløp som det er.

Til de som hører hjemme i noen av disse gruppene, eller av andre årsaker mener at det ikke skal arrangeres flest mulig terminfestede løp, oftest mulig på helg og helligdager gjennom vår-, sommer- og høstperioden, ønsker OPN.no i denne omgang å gi følgende forklaringer:

* Orientering som konkurranseidrett er helt avhengig av at det arrangeres løp for å i det hele tatt eksistere. For at det skal bli en kontinuitet i deltakelse og for å utvikle nye løpere i alle aldre og alle nivåer, må det være et stort utvalg av løp nært og lokalt. Orientering er en idrett som krever en viss terping for å få den under huden og den beste måten for å terpe er å løpe mange løp i ungdomsårene.

* Tilbud om løp nært og lokalt henger også blant annet veldig sammen med at ikke alle ønsker og/eller har mulighet til å reise langt.

* Reisemønstrene i Norge er historisk forankret. Det kan skje endringer over tid (flere tiår, femti år, hundre år etc., innføring/fjerning av bompenger kan også utsette/fremskynde endringer), men fra år til år er ting ganske likt. En orienteringsvenn av meg minnet meg nylig på at folk i Indre Østfold kun reiser til Fredrikstad dersom de skal på sykehus. Dette gjelder selv om avstanden ikke er stor og begge steder er i samme fylke og samme o-krets. Mellom Oslo og Hønefoss er det bare et par steinkast, og ikke lenger enn at folk fra Hønefoss kan reise til hovedstaden for en kveldstur på kino, et restaurantbesøk eller shopping, men akkurat i forhold til deltakelse i o-løp virker det som Sollihøgda ligger som en slags barriere. På samme måte kunne man tatt for seg hele Norge og tegnet sonekart. Og for ordens skyld - sonekartet ville ikke følge kretsgrensene i alle sammenhenger.

Finnemarka Vårløp 2013 i regi av Viul OK Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.
Finnemarka Vårløp sikret i helgen at en ekstra sone hadde tilbud om terminfestet løp. Det resultaterte i 200 deltakere, samt startende fra både fra Sveits og Sverige. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Konklusjonen er da kort og grei som følger:
* Det må være terminfestede orienteringsløp innenfor hver reise-sone hver eneste helg i periodene vår, sommer og høst. Først da får vi kontinuitet og vekst i skogens idrett!

For å få til dette er det i hovedsak 3 ting som må gjøres:

i) Norges Orienteringsforbund må belønne småarrangører / små løp, og følgelig bevege seg bort fra dagens straffe-modell med 30% arrangørskatt (43% avgiftspåslag) for denne kategorien løp. Dette kan for eksempel enkelt håndteres gjennom å si at løp under 500 deltakere er fritatt fra skatt/avgift.

ii) Norges Orienteringsforbund og storklubbene (i denne sammenheng de/den største klubben(e) i de ulike sonene) må ta felles ansvar for at det igjen bygges opp en fungerende og heldekkende klubbstruktur. I dag er det alt for mange hvite områder i hver sone.

iii) Norges Orienteringsforbund sentralt, kretsleddet og alle klubbene må i fellesskap ta ansvar for at vi igjen får fungerende terminlister. I dag er det altfor mange og altfor store områder hvor det på viktige helg- og helligdager ikke er løpstilbud.

For husk: AKTIVITET SKAPER AKTIVITET!

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote 1
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om emnet.

Fotnote 2
OPN.no's redaktør er medlem i Viul OK Kartlofferne, klubb som arrangerte et av helgens terminfestede løp.

Finnemarka Vårløp 2013 i regi av Viul OK Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.
Folksomt på idylliske Verpsetra under premieutdelingen i Finnemarka Vårløp. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler