Lundanes oversett - Historien gjentar seg

For noen år siden ble Anne Margrethe Hausken Nordberg, selv etter en helt fantastisk sesong, oversett av Idrettsgallaens jury, i år er det Olav Lundanes som får avskjed på grått papir.


Norges Orienteringsforbund støvsuger kriker og kroker i o-Norge etter ressuser til sine kostnadskrevende prestisjeprosjekter Nordic Tour og storskjerm på noe sånt som 10 norske orienteringsløp i året.

Mens Kari og Ola o-løper snur ryggen til slike pompøse tiltak, som for øvrig også strider med o-sportens nøkterne natur, pøser Forbundet på.

Angivelig for at dette blant annet skal gi økt oppmerksomhet.

I går fikk vi nok et sannhetsvitne om at den relativt sett enorme ressursbruken er skivebom - slik OPN.no har hevdet gjennom en rekke oppslag. Da presenterte nemlig juryen til den store Idrettsgallaen de nominerte.

Olav Lundanes var oversett..!!!

I 2012 har Olav Lundanes levert resultater av ekstremt høy klasse, med blant annet mesterskapsgull både fra EM og VM på distansen over alle distanser - langdistansen.

Og hadde det ikke vært for at verdenscupen langt på vei er omgjort til en samling sirkus-sprinter (også det skal visstnok gi o-idretten økt oppmerksomhet..), så hadde o-kongen etter alle solemerker tronet på topp i verdenscupen 2012.

Noe interessant i det at Lundanes er oversett av galla-juryen, er det faktum at det, som i følge "media-viterne" i og rundt Orienteringsforbundet, skal gi en voldsom effekt med tanke på oppmerksomhet, ikke en gang når frem til Norges Orienteringsforbunds nabokontorer i området Ullevål Stadion og Sognsvann, hvor vi finner Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité og Olympiatoppen.

At det går slik er gentlig ikke så rart.

Det vil i denne omgang være for omfattende å gå inn på alle aspekter ved dette, men det henger blant annet sammen med at NOF surrer rundt med hva som er den viktigste øvelsen og distansen innen orientering og i praksis viser dette gjennom å blant annet nedbygge langdistansen og også la kongepokalen være på fri vandring.

Det er følgelig ikke rart om de som ikke er insidere i o-sporten tror at VM-distansen Lundanes vant med stor margin var den minst viktige - selv om realiteten er det stikk motsatte.

Kjenner jeg toppene i o-forbundet rett vil de nå bruke OL-argumentet for alt hva det er verdt.

Bli derfor ikke overrasket om NOF's generalsekretær nå benytter denne flaue glippen fra Idrettsgallaens jury til å forlede NOF-styret til at det må pøses på med enda flere millioner i jakten etter oppmerksomhet og plass i OL-selskapet.

Alternativet til galskapen NOF bedriver er å rendyrke orienteringsidretten som en "sub-kultur" og satse på lokale ildsjeler, lokal aktivitet, lokal rekruttering og lokal oppmerksomhet.

I tidligere tider var nettopp dette resepten, noe som gjorde at o-sporten vokste seg stor helt til og med 80-tallet og fikk mye god oppmerksomhet - faktisk den gangen også i riksmedia.

Og selv om Olav Lundanes' prestasjoner ikke er noe svakere enn tidligere o-helters innsatser, så minner OPN.no om at Wikipedias oversikt viser at i 1957, 1970 og 1981 ble orienteringsløperne Magne Lystad, Stig Berge og Øyvin Thon tildelt Morgenbladets gullmedalje (nå Aftenpotens Gullmedalje). Dette er en av idrettens aller høyeste utmerkelser!

Til sammenligning er altså ikke Olav Lundanes, med sine EM- og VM-gull av året, engang å finne blant de svært mange nominerte til priser på Idrettsgallaen.

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

Se også
Nominerte til Idrettsgallaen 
Hausken - Kaas - Lundanes om jury-glippen


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler