2.450 meter var lengden på dette strekket i klasse H45 under The JK i Wales i påsken 2014.

2.450 meter var lengden på dette strekket i klasse H45 under The JK i Wales i påsken 2014.

Langstrekk - 2.450 meter - ble servert i The JK

Bygger kapasitet og konsentrasjonsevne

I påsken tok PWT Travel med seg en buss full av orienteringsløpere fra Heathrow i London til Cardiff i Wales. Det skulle løpes orientering i forbindelse med The JK - også kjent som Jan Kjellströms Trophy. Den ene dagen fikk løperne i H45 servert 24,5 deilige centimetere fra 2. til 3. post - altså tett på 2,5 km.



Selv om NOF har jobbet for å bygge ned langdistansen og langt på vei også har forsøkt å fjerne langstrekk med sine uendelige arenarundinger, sommerfulger og annet fiksfakseri, ser vi ikke bare at denne typen strekk fortsatt lever i beste velgående ute i o-verden, men det virker som de i økende grad er på vei tilbake på orienteringskartet også her hjemme.

Skogens idrett og grasrota vinner med andre ord frem i forhold til hva som er o-sportens unikhet og egenart.

Strekket ovenfor er som nevnt fra Wales og påskens The JK. Med slike langstrekk bygger man både løpskapasitet, o-teknisk kapasitet og en evne til å disponere tiden fornuftig og riktig.

Oppfordringen til alle løypeleggere er klar og entydig: Bak inn langstrekk i alle o-løyper. Antall slike strekk tilpasses løypelengden, men i en langdistanse er det naturlig med minst ett skikkelig langstrekk og om løypa er i området 10-15 kilometer kan det gjerne være 2-4 strekk av en slik lengde at man på skikkelig og realt vis både får presset løpsfart og evnen til å holde på konsentrasjonen.

På denne måten vil også Norge igjen lettere kunne få nye løpere opp i verdenstoppen.

---

Tibor Vári fra IF Sturla har for øvrig lastet opp H50 kort sin løype fra dette løpet med GPS-spor i et digitalt kartarkiv. Denne dagen var det både regn, sterk vind og tåke i fjellet, så et i utgangspunktet krevende og diffust terreng, ble av den grunn ikke mindre utfordrende. Se Tibor Vari sin løype.
 


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler