Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Kunne dem ikke fått være hjemme

Kommentar

Da oktober var i ferd med å ebbe ut sendte Norges Orienteringsreiser, unnskyld Norges Orienteringsforbund, nærmere 10 ungdomer på tur til Portugal. De ble revet opp og bort fra den lokale aktiviteten - til nytte for hva og hvem?



Det var European Youth Orienteering Championships - i daglig tale kjent som EYOC - som lokket i slutten av oktober.

Og er det ikke EYOC som lokker, så er det JEC, eller KVEKK eller KVAKK - og akk, sukker de som ser at den ekstremt overdrevne elitesatsingen Norges Orienteringsforbund gjør på løpere langt ned i ung alder ikke gir gevinster i nærheten av tilsvarende grad.

Når de når opp i senioralder er de som en gang var unge og håpefulle enten utbrente, skadet eller har gått lei. Det blei rett og slett for mye lefse!

Kunne de ikke heller fått lov til å være hjemme med sine klubbvenner, eller dratt på en kortreist høsttur sammen med klubbkamerater.

Da ville man opprettholde sosial og idrettslig aktivitet ute i klubbene og ute i kretsene, fremfor å røske opp frontfigurene blant ungdommer og juniorer gang etter gang for å sende de ut på et mer eller mindre unyttig opplegg.

Samtidig gjør fraværet av spydspissene i den daglige aktiviteten på hjemmebane at de andre også forsvinner.

Det er sikkert artig der og da for utøvere og ledere, men Norges Orienteringsreiser, huff der ble det skrivefeil igjen, Norges Orienteringsforbund, har ikke økonomi til å henge med på det kjøret og ungdommene blir mer og mer tappet - fremfor å bli ladet.

Inn i senioralder kommer de som grå og gustne ikke fungerende løpere.

La EYOC- og JEC-ungdommen, og de andre som presses ut på for eksempel ungdommens Jukola i Finland, med videre, heller få mulighet til å være hjemme og på den måten bidra til levende lokalmiljøer og deltakelse i lokale løp gjennom sesongen og utover høsten.

Dersom det er slik at løperne faktisk må sendes på "jordomseilinger" i ungdommen for å "gidde å drive med orientering", så har de uansett ikke det rette i seg for å bli noe annet enn middelhavsfarere i senioralder.

Vel og bra det, de fleste av oss blir tross alt ikke noe mere enn midt på treet her i livet.

Men da er det både misforstått og feilslått idrettspolitikk overfor ungdommen med slik elitesatsing vi har sett fra NOF gjennom flere år.

Og svært ofte er det også slik at ekte idretthelter har sin bakgrunn fra relativt skrinne og nøkterne kår - det gjelder også i orienteringssammenheng.

Med den nye landslagssjefens inntreden, Kenneth Buch, lukter vi gode signaler. Juniorlandslaget har han allerede rukket å legge ned.

Men så spørs det hvem som får vilja si når det kommer til stykket i hverdagen. Blir det forbundets talentutvikler, Eivind Tonna, som i flere år har sendt unge løpere titt og ofte til øst og vest, nord og sør, eller Buch.

Sistnevnte virker heldigvis å være befriende fri for bindinger både i retning klubber, løpere og ikke minst foreldre i og utenfor styre og stell. Kanskje det må en danske til for å redde norsk orientering!

Uansett, for de som liker å reise - Det er mer enn nok reisevirksomhet og reiseaktivitet i forbindelse med samlinger, ferieløp, Tio, Jukola, norgescup og mesterskap som det er, både i og utenfor Norges Orienteringsreisers regi - La derfor ungdommen slippe EYOC og JEC og lignende!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

Fotnote 1
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om dette viktige emnet.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler