Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Keiserens nye klær - De trengs ikke!

Kommentar

For mange år siden levde det en keiser som var så veldig glad i pene, nye klær at han brukte alle pengene sine for å pynte seg.




For mange år siden levde det en keiser som var så veldig glad i pene, nye klær at han brukte alle pengene sine for å pynte seg.

Han brydde seg ikke om soldatene sine, om å gå i teatret eller om å kjøre tur i skogen, han ville ikke annet enn å vise fram de nye klærne sine.

Han hadde en drakt for hver time på dagen, og akkurat som en sier om en konge at han er i kongens råd, så sa folk om keiseren bestandig at "han er i klesskapet"!

I den store byen som han bodde i, var det riktig hyggelig og morsomt, for hver dag kom det mange tilreisende. En dag kom det også to bedragere. De ga seg ut for å være vevere og sa at de kunne veve de herligste stoffer som noen kunne tenke seg.


---

Ovenstående er starten på den kjente historien "Keiserens nye klær", forfattet av H.C. Andersen. I følge Wikipedia.no skrevet tilbake i 1837, altså for nesten 200 år siden.

Ta deg gjerne tid til å lese hele eventyret på denne linken.

Fortellingen passer godt som beskrivelse på NOF-toppene i styret, ledelsen i administrasjonen på Ullevål stadion, Tinget som samles annet hvert år, og mange av kretslederne. De som i sum er de som i dagens bilde er H.C. Andersens "Keiser" og som i sum må ta ansvaret for den ulykken o-sporten har havnet i. En ulykke hvor årevis med omfattende grønn bølge og en stor mosjonsbølge totalt har blitt neglisjert, mens nesen har vært plantet dypt i mislykkede prosjekter.

Videre passer dette på de ultranaive kreftene som maser (les: "skriker") om at TV, OL, GPS, storskjerm på et jorde, og annen glitter og fjas, er o-sportens, skogens idrett, sin redning. Disse er da det H.C. Andersen betegner som "bedragerne".

OPN.no kjenner flere av disse "bedragerne" enten personlig eller på annet vis, og selv om det faktisk forekommer bedragere blant de som roper om at "nye tider, krever nye løsninger", er det mere at de fleste av dem rett og slett bare er naive, vel og merke fryktelig naive, og det til tross for, eller kanskje på grunn av, sine lange utdannelser, sine høye lønninger og også i noens øyne vel ansette og ettertraktede posisjoner. Mange av dem lever rett og slett i "bobler" fjernt fra virkeligheten.

---

Som kanskje mange av dere husker fra eventyret var det ingen nye klær for keiseren, han gikk nærmest i nettoen etter at bedragerne hadde gjort sitt.

La oss hoppe videre til H.C. Andersens avsluttende deler av eventyret "Keiserens nye klær". Da finner vi følgende ord:

"Han har jo ikke noe på seg, er det et lite barn som sier, han har jo ikke noe på seg!"

"Han har jo ikke noe på seg!" ropte til slutt hele folket. og det grøsset i keiseren, for han syntes de hadde rett, men han tenkte som så:

"Nå må jeg holde ut gjennom hele opptoget!" og så førte han seg enda stoltere, og kammerherrene gikk der og bar på slepet som slett ikke fantes.


Kammerherrene blir jo da blant andre O-forbundets husskribent, Ivar Haugen, som med påholdent tastatur pålegges å hylle sine sjefers feilvalg og i tillegg brenner av store fellesskapsressurser til skrivetid og ikke minst omfattende reisevirksomhet for å fortelle hva den stadig mindre eliten har på brødskiva (overført betydning). Det er jo fullstendig feilslått og helt meningsløst at NOF på sin egen bortgjemte nettside svir av store summer på journalistikklignende aktivitet, samtidig som de ikke følger opp media på optimalt vis. Men nok om det ved denne korsvei.

Det lille barnet på sin side, altså barnet som til slutt sier det som det er, og avslører bløffene, feilvalgene og i tillegg synliggjør hva som er den bærekraftige linja - Ja, det er selvfølgelig aktører som OPN.no, Werpen og Løken med videre.

---

Heldigvis ser vi nå at en økende skare av enkeltpersoner og klubber i stadig større grad roper i takt med det "lille barnet", og dette selv om vi ikke skal langt tilbake i tid før vi finner i O-forbundets offisielle magasin, Veivalg, at både NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad og Veivalgs redaktør Jens Olav Kløvrud ikke bare formulerer seg nedsettende om sine meningsmotstandere, men mere enn antyder at "det lille barnet ikke er noe å bry seg om".

Vindene er ikke bare i ferd med å snu, de har faktisk allerede snudd på en rekke områder. På tide at både Valstad og Veivalg oppdager det fullt ut!

Nordic Tour er nedlagt, det gikk egentlig overraskende fort. Generalsekretærens enorme, svært kostbare og totalt feilslåtte satsing ble heldigvis faset ut etter bare noen få og helt mislykkede år.

Det kostbare arenaprosjektet bygges ned. Blant annet gjennom den satsingen har startkontigenter skutt noe voldsomt i været. En NM-start, for en etternøler, ligger nå på +/- 700 kroner - Grøss og gru, snakk om å skyte eliten og elitevirksomheten i foten! Til sammenligning lå startkontigent for NM 5-mila i langrenn på 165 kroner forrige år. "- Herregud", ropte en sjokkert skileder da jeg fortalte han om den ville pengegaloppen og flåing av eliten innenfor o-sporten.

Ute i verden ser vi heldigvis at regimer og ledere som ikke har den rette motivasjonen og/eller kunnskapen for å ivareta lederroller fases ut. Det er nemlig slik at "Nye tider ikke krever nye løsninger - De krever nye ledere og nytt tankegods hos personer i ledende stillinger".

Selve grunnmelodien i et velfungerende samfunn, eller en velfungerende organisasjon er tidløs, det er bare verktøyene man har til rådighet som endres. Verktøyene i seg selv er ikke målet, de er bare verktøy!

Nå sist er det Ukraina, nasjonen som var vertskap for et fint VM i orientering i 2007, som gjør vårrengjøring. Vi alle får håpe at de lykkes!

O-sporten er også i gang med sin vårrengjøring. Kanskje rengjøringen går fort, ting gjør gjerne det dersom man legger stolthet til side, sier unnskyld og så jobber på videre.

---

Men kanskje det også vil være tidkrevende å få en endret skatte- og avgiftspolitikk innen o-bevegelsen, kanskje det vil ta tid å få erstattet generalsekretær Bjørnar Valstad med en som forstår ildsjeler, en som forstår frivillig arbeid, en som forstår hva som motiverer grasrota, en som har den rette formal- og realkompetansen, en som er samlende fremfor å være en retorisk intrigemaker etc. etc., kanskje det vil ta tid å skape et o-forbund hvor den sentrale ledelsen er til for sine ansatte og sine eiere, fremfor at de er til for seg selv og sin egen CV, kanskje det vil ta tid å få o-forbundet til å forstå at det er aktivitet som skaper medlemskap og ikke omvendt, kanskje det vil ta tid å få endret klubbenes kartpolitikk, kanskje det vil ta tid å få jobbet sprintdistansen tilbake til skogen (fourten om vinter og vår), kanskje det vil ta tid å få storklubbene til å forstå at løperne deres må delta i lokale løp, kanskje det vil ta tid før storklubbene forstår at 10Mila og Jukola ikke er alt her i verden, kanskje det vil ta tid før o-bevegelsen som helhet innser at de massive klubbsammenslåingene på 70- og 80-tallet bare ga kortsiktige gevinster for de som var aktive den gang, kanskje det tar tid før man får dagens klubber og ikke minst NOF til å innse at noe av det aller viktigste de kan gjøre er å søre for at det gjenskapes en fungerende og langt mere geografisk dekkende klubbstruktur og ikke minst en fungerende terminliste.

Det kunne vært lagt til mere i opplistingen rett foran, men det aller viktigste er at noen viktige aspekter allerede har falt på plass og at vindene har begynt å skifte over til riktigere retning, og ikke minst at det har blitt stadig flere som tar bladet fra munnen og vedgår at NOF-linja vi har sett de siste årene har vært feilslått. Erkjennelse er en viktig del av det å komme videre.

Takk til dere alle som nå jobber aktivt for å vri Norges Orienteringsforbund og dens ledelse bort fra det man kan velge å betegne som galskapens og pengesløsingens akse og over til linjen hvor de tidløse og resultatskapende bærebjelkene, som lokale ildsjeler, som lokal aktivitet og som lokal synliggjøring blir stående i sentrum og får full fokus.

For husk blant mye annet følgende gullord:

"aktivitet skaper aktivitet", "folk drar folk", "entusiasme smitter", "samhold gir trygghet, trygghet gir trivsel, trivsel gir resultater" og "orientering er skogens idrett".

O-sporten er for fin og for verdifull til at vi kan la noen ultranaive ledere med hull i kompetansen og deres løpegutter rive den ned gjennom sine evige opphold i klesskapet - Hva er det egentlig de tror de skal finne i keiserens klesskap?

Stå på og hold trøkket, dere alle som jobber for grunnfjellets verdinormer ute i folkedypet og ute på grasrota!

O-sporten vil overleve, det er ikke sikkert den gjør det under Norges Orienteringsforbunds vinger, men den vil overleve og den vil forhåpentligivs få en ny storhetstid (enten det er som en del av NOF og/eller utenfor), men først etter at vårrengjøringen er ferdig.

Og selv om altså Nordic Tour er nedlagt og storskjermprosjektet bygges ned er det som nevnt fortsatt mange aspekter som står igjen.

OPN.no vil jobbe videre rundt dette i våre kanaler - Håper samtidig at du og dine har tid, ork og motivasjon til å gjøre det samme på dine arenaer!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

---

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad svarer fortsatt ikke på henvendelser og de er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Valstad og Tommelstad, som altså overhodet ikke svarer på henvendelser, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler