Innblikk i sveitsernes treningsfilosofi

Både aktive, trenere og ledere i Mjøsregionen fikk et innblikk i sveitsernes treningsfilosofi da Thomas Bührer holdt foredrag på Løten tirsdag kveld.


Thomas B����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������¼hrer foredrag for Mj����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������¸sregionens o-l����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������¸pere
Thomas Bührer foredrag for Mjøsregionens o-løpere

Bührer var med og vant tre VM-gull i stafett for Sveits på 1990-tallet, før han kronet karrieren med gull på langdistansen i VM på hjemmebane i 2003. I dag er han trener for de sveitsiske herreløperne, sannsynligvis verdens sterkeste landslag for tiden.

På Løten ble sveitseren blant annet utfordret til å fortelle om treningsfilosofi, sitt eget og løpernes fokus, hvordan og hvor mye hans løpere trener og hva som er lagets styrker.

Selv om Bührers aktive karriere i seg selv bør bugne for kvalitet, mente han det er viktig å skolere seg også ”faglig” før man takker ja til å være trener på et så høyt nivå. Derfor har han tatt de trenerkurs det er mulig å ta i hjemlandet etter at han la opp som aktiv i 2003.

Om sin egen trenerfilosofi sa Bührer følgende: - I en utholdenhetsidrett som orientering, handler 20 prosent om talent og 80 prosent om trening. For å nå til topps, må du ha lidenskap for orientering, konkurranseinstinkt og kunne praktisere en individuell idrett som orientering i et teammiljø så ofte som mulig.

Den sveitsiske landslagstreneren la mye vekt på basisferdigheter, teknisk trening og god balanse i forhold til å øve på alle fire o-disipliner (sprint, mellom-, langdistanse og stafett). Han levnet heller ingen tvil om at sveitsernes treningsfilosofi og -opplegg er strukturert, målrettet, spesifikt og systematisk.

- Det er nødt til å være god struktur både på den fysiske og mentale treningen. Vi jobber også bevisst med å tilegne oss og utveksle kunnskap samt teambygging. Denne uka bor vi på Budor, og løperne har sjøl ansvar for å lage all mat under samlinga. Det er helt bevisst i forhold til å bygge team, sa Bührer.

Hva fysisk trening angår, mener han sveitsernes opplegg i stor grad er som nordmennenes, slik han kjenner det. Treningen periodiseres og inneholder mye mengde i oppbyggingsfasen før både vår- og høstsesongen.

Men det finnes også forskjeller.

- Vi trener omtrent 80 prosent rolig, 5 prosent på moderat og 15 prosent på høy intensitet. Cirka 50 prosent av den rolige treningen foregår imidlertid på en noe høyere intensitet enn det jeg har inntrykk av nordmenn gjør. Til gjengjeld kjører vi langturer på maks to timer, helst bare mellom 1.30 og 1.45 to ganger per uke. Vi vektlegger helst to økter med god kvalitet hver dag. Hver måned legges det inn ei blokk med opp til seks kvalitetsøkter på høy intensitet. Forutsetningen for dette opplegget er nøyaktighet når det gjelder restitusjon, fortalte Bührer.

Kanskje er denne filosofien grunnen til at de sveitsiske verdensstjernene med Daniel Hubmann og Mathias Merz i spissen neppe når opp på ti-på-topp-lista her til lands i antall treningstimer. Først i 2006 trente Daniel Hubmann for første gang så vidt over 500 timer i året. Sist år trente han 550 timer, hvorav 450 timer var løping og de resterende 100 fordelte seg på styrke og annen trening. Mathias Merz trener på det meste 14 timer i uka. Mye av treningen foregår også på kart. Baptist Rollier trente i fjor 185 timer orientering, det vil si en time hver annen dag.

De sveitsiske landslagsløperne gjennomfører også løpstester. Blant annet må de minst en gang i året løpe 5000 meter, og trener Bührer oppfordrer også sine elever til å delta i langrenn, gate- og terrengløp.

- Det er en forutsetning å løpe 5000 meter på 15 minutter eller bedre for å være med i verdenstoppen i orientering, mente den sveitsiske landslagstreneren.

Den o-tekniske treningen er veldig spesifikk og med et klart formål for hver økt. Ofte løper man to mot to på trening.

- Slik ”partnertrening” gjør at utøverne kan kommunisere under trening og lære av hverandre. I tillegg øker det presset, konsentrasjonen og selvtilliten. Vi gjennomfører også stafettrening med gafling, der fire utøvere løper sammen. Førstemann til hver post premieres med korteste gafling, fortalte Bührer.

Sveitserne er også veldig bevisste på mental trening og jobber konkret og kontinuerlig med dette. Det var kanskje det som imponerte de frammøtte på Løten mest.

- Vi planlegger den mentale treningen på samme måte som den fysiske. Det handler om å forutse og håndtere alle situasjoner som kan oppstå i et orienteringsløp. De siste 15 ukene før Mathias Merz tok VM-gull i 2006, gjennomførte han 42 økter med mental trening på til sammen 39,5 timer, for å stille best mulig forberedt til start, fortalte Bührer, til en lydhør forsamling på skytterhuset i Løten.
Mulig relevante artikler