Ingunn Hultgreen Weltzien. Foto: Hans L. Werp.

Ingunn Hultgreen Weltzien. Foto: Hans L. Werp.

Ingunn Hultgreen Weltzien
Med sikte mot VM i Trondheim 2010

- Jeg liker best stafett og av de individuelle distansene er det langdistansen jeg liker best, så VM-langdistanse ville vært det gjeveste for meg å vinne en gang, sier Ingunn Hultgreen Weltzien i et fyldig intervju med Trenerforeningen i Norsk Orientering - TNO. Intervjuet leser du her på OPN.no.


Ingunn Hultgreen Weltzien
Med sikte mot VM i Trondheim 2010

Alder: 23
Sivil status: Kjæreste
Yrke: Student
Klubber: IL Tyrving (orientering og friidrett) og Kjelsås IL (langrenn).
Trenere: Meg selv mest, ellers har jeg rådgivere, Øystein Kristiansen på landslaget.
Meritter: Gull junior-VM sprint. 6. plass VM sprint, 5. plass EM sprint, bronse VM stafett. 3 individuelle NM-medaljer som senior.
Sikter på: VM i Trondheim 2010.

Du kommer fra en idretts- og friluftsfamilie. Hvordan vi du beskrive aktivitetene i barne- og ungdomsårene?

Det var veldig allsidig aktivitet! Helt fra jeg var bitteliten har jeg vært veldig glad i å være ute, og er det fortsatt. Vi drev ikke så mye friluftsliv i den forstand med lange fjellturer, det gikk mer i passe lange ski- og skogsturer med bål og skileik som var min favoritt. Jeg gikk på barneidrett/allidrett da jeg var yngre og husker at jeg likte spesielt godt judo og bandy. Ellers gikk jeg på dans i åtte år og elsket det, men måtte ta et valg da jeg begynte på konfirmasjonsundervisning da jeg var 15. Da ble det langrenn og orientering som fikk fokus og da jeg var 16 begynte jeg å slenge med på noen friidrettsstafetter og senere stevner da dette var mer relevant for de idrettene jeg valgte å satse på enn dans. Første gang jeg dro ut å trene selv var da jeg var 14 år og kom hjem fra Hovedløpet med inspirasjon og jogget 20 minutter alene :) Siden det har jeg gradvis økt treningsmengdene og begynte etterhvert å skille mer på intensitet. 

Når begynte du å føle du fikk ”tak på” orienteringen?

Jeg var lite bevisst før jeg ble junior. Som første års senior ble jeg stabil til alderen å være og var første året jeg fikk tak på orienteringen når det gjaldt krevende og tøffere seniorløyper

Hva var de beste plasseringene dine i Hovedløpet?

Jeg ble nr. 2 både første og andre året. Siste året mistet jeg brikken og tapte en drøy halvtime.

Du hadde en god sesong i 2005 med blant annet NM på Konnerud det året. Hvordan vil du beskrive juniorårene, oppturer og nedturer?

Det gikk opp og ned i juniorårene, det skyldtes at både overskuddet og fokus varierte sesongen igjennom og at jeg var bedre på noen terreng enn andre. Jeg slet også med overbelastning i bena vinteren/våren 2005 og dette var en tøff periode, men som jeg etterhvert kom godt ut av og da jeg ikke ble uttatt til jr.VM, satset jeg på NM på Konnerud og å lykkes der var en opptur som jeg satte mer pris på enn noe annet jeg hadde prestert tidligere. Denne våren/sommeren hadde jeg begynt å jobbe med Peer Staff og det hjalp meg opp på høyt nivå igjen og videre fra overbelastningen og jeg orienterte bedre på grunn av mer kontroll mentalt.

Du har hatt noen fine framganger som seniorløper, men også ”gått i veggen”. Har du noen forklaring på dette og hvilke forholdsregler har du tatt for at dette ikke skal skje igjen?

Jeg hadde gradvis fremgang egentlig alle år bortsett fra siste året etter at jeg gikk på en smell forrige vinter. Nå tenker jeg langsiktig og jeg merker at kroppen trenger tid til å tåle fullt trøkk, men jeg har tro på at jeg fremover vil ta gradvis fremgang og en gang vil resultatene komme. Årsakene til smellen var mange, og derfor tok det litt tid før jeg skjønte hvorfor jeg slet, men kort forklart ble totalbelastningen for stor. Jeg har endret på forskjellige områder, og nå lytter jeg mer til meg selv. Det gjelder helsemessige ting som pollenallergi, sesongopplegg, prioritering av konkurranser, mindre reisebelastning osv.

Du er en god skiløper. Hvor stor andel av treningen foregår på ski og hvor mye løper du  denne flotte vinteren vi er inne i?

Det har gått mye i ski siden begynnelsen av november, mer enn jeg hadde tenkt grunnet en helskade, men nå er det ca 50-70% ski, ganske mye med andre ord. Når jeg løper blir det på vei og mølle, bortsett fra at jeg hadde en uke på Madeira i midten av februar.

Du har i likhet med dine søsken holdt på med en del kartarbeid i Bærum. Hvilke nytte har du hatt av det?

Jeg er den som har drevet minst med det, interessen og tålmodigheten til synfaring og regntegning har vært større hos mine brødre, så jeg har mest synfart skolekart, vært med på å synfare et par kart og revidert noen O-kart. Men at andre i familien er over gjennomsnittet interessert i kart drar jeg fordel av på mange områder, spesielt høydekurveorientering og veivalg.

Du har mange ressurspersoner på trening og orientering rundt deg, blir det mange velmente innspill og klarer du å sortere alt?

Ja, det er noe av det jeg måtte lære meg siste året. Jeg har iallefall blitt bedre.

Farten din er det jo ingen ting galt med, men har du lagt noen plan om hvordan du skal bli sikrere i orienteringen denne sommeren?

Farten min har stort sett vært min sterke side, bortsett fra i sommer. Jeg fortsetter som før med teknisk trening og satser på jevn fremgang av det. Dessuten har jeg blitt mange erfaringer rikere hvert år og etterhvert som de fordøyes vil det gjøre meg bedre. Jeg er ikke blant de som trener mest teknikk, men synes det er like viktig å trene så mange O-tekniske økter som jeg klarer å konsentrere meg godt og fordøye.

Du vant ”prøve-VM” i Trøndelag sist høst. Det må ha gitt trygghet og samtidig – hvordan passer trønderterrenget deg?

Ja, det var en fin opptur å få etter en trøblete vinter, vår og VM-oppladning! Jeg løp flere gode løp i Trøndelag i høst og synes det var viktig å ha med meg inn i grunntreningsperioden. Jeg har aldri hatt noe favoritterreng og trønderterreng har tidligere passet meg bra. Det er krevende både fysisk og teknisk, så hvis det går bra med trening fra nå og frem mot VM så håper jeg at jeg er klar for det!

VM-terrenget er velkjent med en rekke bra kart som ikke er så veldig gamle. Har pappa Eystein lagt VM-løypa for deg?

Nei, dit har vi ikke kommet ennå. Det er sjelden vi jobber detaljert, det blir mer innspill på helheten i trening både fysisk og teknisk, men noen ganger går vi gjennom løp og treninger og det hender jeg leverer løp til analyse :) Foreløpig har jeg bare tørrtrent selv, men når jeg legger veivalgsstrekk er jeg alltid interesert i hans vurderinger og hvis jeg kommer med til VM, kommer jeg til å få pappa til å legge noen løyper.

Hva liker du best, sprint, mellomdistanse eller langdistanse og hvilken distanse mener du er den gjeveste å vinne?

Jeg liker best stafett og av de individuelle er det langdistansen, så VM langdistanse ville vært det gjeveste for meg å vinne en gang.

Hvordan er sesongplanen, grovt sett, med trening og konkurranser i sommer og fram mot VM?

Jeg begynner veldig gradvis med konkurranser og kommer ikke til å konkurrere før i midten av april, NM natt. Så blir det 10Mila, NM sprint og EM-testløp i Trøndelag og forhåpentligvis EM og Tour de Nordic, deretter Jukola og VM-testløp i juli. Bortsett fra dette blir det bare noen få konkurranser, for alle disse bolkene krever overskudd og at jeg går inn for det.

Og hva er VM-drømmen?

VM-drømmen er å løpe sesongens beste løp!

TAKK!
Hans L. Werp stilte spørsmålene

---

Bilde: Ingunn Hultgreen Weltzien. Foto: Hans L. Werp.




Mulig relevante artikler