post_07

IL GeoForm reagerer

Blant mange på grasrota i norsk orientering er det en nær sagt endeløs hoderisting over Forbundstingets beslutning fra mars måned om å møte dalende aktivitet med økte avgifter på nettopp aktivitet. De driftige folkene bak IL GeoForm er blant de som reagerer.


På sin nettside skriver osloklubben IL GeoForm som følger:

- Efter my diskusjon har vi besluttet, i alle fall inntil videre, å fortsette å arrangere våre Rankingløp til tross for NOF's nye avgiftskrav. Startavgiftene må dessverre heves betraktelig - se innbydelser på: http://geoform.no/rankinglop/. Vi får ta en ny vurdering efter at vi har sett om løperene vil godta de nye satsene og om dugnadsånden fremdeles er like sterk blant våre arrangører når de ser "hvor høyt forbundet priser deres innsats".

Om man går inn på nevnte innbydelselink ser man også der at IL GeoForm sender et stikk i retning vårt avgiftskåte forbundsting, forbundsstyre og forbundets administrasjon.

- Medlemmer av OSI Orientering, IL GeoForm og samarbeidende klubber kr 30,-. Andre kr 70,- (hvorav kr 21,- er løpsavgift til Norges Orienteringsforbund).

Risikerer redusert aktivitet
Sett fra OPN.no sitt ståsted er det helt opplagt at Forbundstinget gjorde en gedigen feilbeslutning da de, etter sigende med så mye som 45 av 48 stemmer, bejublet forslaget om å skattelegge selv de minste og mest lokale løpene med 30% av inntektene fra startkontigenten.

Det det samtidig ser ut til at Forbundstinget ikke forsto er at en slik feilmedisinering mot dalende aktivitet, høyst sannsynlig fører til det motsatte av hva man ønsker å oppnå.

Umulig å få overskudd
Samtidig gjør den nye avgiften det så godt som komplett umulig for småklubber og småarrangører å skape et økonomisk overskudd på sine arrangementer. Den utøvende O-idretten går med andre ord glipp av viktige midler til investering i arrangementsutstyr, kart, rekruttering og talentutvikling.

Med forbundstingets velsignelse kanaliseres pengene nå i stedet inn til forbundskontoret på Ullevål Stadion. Der rotes pengene bort i ineffektivitet og en del prosjekter som sett i lys av o-idrettens største utfordring (dalende aktivitet) forlengst burde vært avsluttet/lagt på is.

I forlengelsen av alt dette ser vi, som OPN.no ved flere anledninger har påpket, at de avgiftshungrige forbundstoppene risikerer å slukke ildsjelers brennende hjerter for orienteringsidretten. Da er veien for mange ildsjeler kort over til for eksempel løping, sykling og langrenn.

Grensen er overskredet
IL GeoForm har gjennom lange tider vist seg som ihuga entusiaster. Det er mange slike små, effektive og vikgtige miljøer rundt om i Norge, men det finnes en grense for hva også disse tåler.

Det er med andre ord litt av en beslutning Forbundstinget 2012 har tatt, og som vi i teksten ovenfor allerede nå så smått begynner å se de potensielt fatale konturene av.

Kommentar av Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

IL GeoForm sin hjemmeside


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler