Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

Hvor mange NOF-folk trengs for å ta i mot en toppløper inne i mål?

Kommentar

Jøss, bevares - det er veldig bra de beveger seg utenfor møterommene på Ullevål Stadion, men du verden så mange det er av dem. Hvilket vi fikk se tydelig under verdenscupen på Kongsberg i helgen.



Norges Orienteringsforbund blir, med rette, kritisert for sitt store mannskap og omfattende byråkrati.

De blir også kritisert for at de er lite synlige ute i bevegelsen, også det med rette.

Når det nå i pinsehelgen var verdenscup på Kongsberg tøyt de derimot frem - og det i hopetall.

President, generalsekretær, talentutvikler, husskribent, tillitsvalgte, diverse trenere etc. etc. hadde funnet veien til Lurdalen og verdenscupen i orientering.

I små og store grupper befolket rødjakkene arenaen.

I stedet for å fordele oppgaver på færre hender ved den enkelte anledning, og gjennom det blant annet være synlige oftere og/eller spare ressurser, samlet hoffet seg svært bredt.

Samtidig tikket og gikk taksameteret - i høyt tempo.

Kjørebøker skal skrives, timelister likeså, telefoner skal ringes, det skal prates, man har mye å prate om - og alt dette skal administreres - møter skal det helt sikkert også være. Dette koster selvfølgelig penger, mye penger!

5 NOF-menn tar i mot Heidi
Heidi Østlid Bagstevold gjorde sine saker svært bra på Kongsberg. På mellomdistansen ble hun belønnet med 4. plass i en løype og et terreng som minnet om orientering på ekte klassisk vis - slik skogens idrett skal utøves.

Da Heidi går i mål utspiller det seg derimot et absurd, men dessverre ikke unikt skue.

Det henger nemlig et arsenal av NOF-personer i målområdet. I en kort innledende sekvens av filmen det er linket til nedenfor, publisert hos Laagendalsposten.no, teller OPN.no hele 5 forbundsfolk - i den sekvensen alene:

https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=2C768E51

Treneren Emil Wingstedt virker det faktisk som gir et fornuftig bidrag gjennom å gi antatt nyttig informasjon til utøveren.

Hva driver så de andre med?

En NOF-mann står og titter intenst ned i sitt fotoapparat, en annen klør seg på haken, mens to andre er ivrig opptatte av noe viktig og/eller spennende..?! som skjer på den enes mobiltelefon.

Det er klart, når man henter inn svimlende 43 prosent i løpsavgift for hver eneste start som gjøres i orienteringsløp rundt om i O-Norge, eller 30 prosent i arrangørskatt om du heller foretrekker den beskrivelsen, så skal millionene brukes til noe.

I et slikt perspektiv er det ganske så urettferdig at nettavisen OPN.no setter fingeren på dette.

For det er vel slik at så lenge forbundsledelsen mener oppsvulmede støtteapparater og stort byråkrati, og da finansiert gjennom sugerør inn i den utøvende delen av o-sporten, er fornuftig ressursbruk, så bør folkedypet slå seg til ro med dette.

Men alternativt kunne jo heller ressursene i langt større grad vært brukt i henhold til OPN.no-filosofien og den suksessrike melodien vi husker fra storhetstida for o-sporten - Altså den om at ressursene bør være igjen ute på grasrota, der verdiene skapes, for reinvestering i nye kart, arrangementsmateriell, rekruttering, talentutvikling og synliggjøring med videre!

Kommentar
Geir Nilsen
Redaktør - OPN.no

---

Fotnote:
Både NOF-president Einar Tommelstad og NOF-generalsekretær Bjørnar Valstad nekter å la seg intervjue av nettavisen OPN.no. Gjennom det gir de heller ikke Norges Orienteringsforbund muligheten til å benytte seg av sin tilsvarsrett, hvor de da hadde hatt muligheter til å forklare hvorfor de mener dagens ressursbruk er hensiktsmessig.




Mulig relevante artikler