Hvor mange klubber trenger en eliteløper

Norsk orientering vasser i utfordringer rundt synkende interesse, redusert aktivitet, tomme terminlister og sviktende økonomi, for å nevne noe. Det er altså nok å ta tak i, allikevel tvinger eliteløperes praksis kommende ukes Kretsledermøte til å bruke verdifull tid på avklaringer rundt utøvernes klubbtilhørighet. Heldigvis har NOF-styret gjort et godt grunnlagsarbeid og kommer med gode anbefalinger.



Trenden gjennom flere år er at orienteringsløpere på elitenivå "shopper" klubbtilhørighet og deltakelse i nasjonale mesterskap i "hytt og pine".

Slikt er naturlig nok ikke bærekraftig for en idrett om den ønsker å bli oppfattet som seriøs. Styret i Norges Orienteringsforbund gjør nå det eneste riktige - de kommer med tydelige innspill til Kretsledermøtet hvor det ryddes opp.

Sakset fra det 4 sider lange dokumentet "Klubbrepresentasjon på o-løp i Norge og startberettigelse i NM":

Det er tre ulike hovedprinsipper som kan anvendes for deltakelse på o-løp i Norge:
A. En løper kan kun representere én og samme klubb (inkludert deltakelse i andre land).

B. En løper kan representere én klubb i Norge, og ellers representere andre klubber.

C. En løper kan representere flere klubber parallelt, også i Norge.


I forlengelsen av dette kommer en del drøftinger, hvor det til slutt konkluderes med NOF-styrets syn på saken.

Styrets syn
For klubbrepresentasjon mener styret alternativ A er den beste ordningen for flertallet av norske oklubber, fordi dette gir dem bedre arbeidsforhold enn alternativene til å skape stabile klubb- og treningsmiljøer. Styret er også opptatt av de administrative utfordringen klubbene vil møte hvis det blir behov for utstrakt bruk av kontrakter omkring løperne og mener dette vil være dels negativt for o-sporten. For overganger mellom klubber mener styret at dette bør harmoniseres med de nordiske landene og derfor reguleres til periodene mellom sesongene (her menes vår og høst som separate sesonger). Styret mener at det kun bør tillates overganger mellom sesongene, dvs på datoene 1. februar og 1. august.

NOF-styret fortsetter å vise godt håndverk når de tar steget over i å se på hvordan klubbtilhørighet påvirker deltakelse i NM:

Det er 3 ulike hovedprinsipper som kan anvendes:
D. Kun norske statsborgere er startberettiget.

E. Norske statsborgere samt utenlandske løpere som er bosatt i Norge og løper for klubb tilsluttet NOF er startberettiget.

F. Åpent mesterskap.


På grundig vis har O-forbundets styre hentet inn hvordan praksisen er hos Friidrettsforbundet og hos Skiforbundet. Det er en verbal drøfting hvor det også belyses det faktum at flere norske løpere i juli i år ble disket fra SM som ble arrangert i april. Årsaken var at de brøt svenske regler gjennom å også delta i NM.

Styrets syn
For startberettigelse i NM mener styret at alternativ D, med en praksis der alle har adgang til konkurransen, men kun norske statsborgere kjemper om NM-plasseringer og Kongepokalen, kan være beste løsning. Dette gir et ryddig regelverk for NM, samtidig som alle løpere som "hører hjemme" i Norge kan delta i konkurransen. En slik løsning kan også være en mulighet til å oppnå felles praksis med våre naboland ettersom flere ønsker at løpere kun konkurrerer i ett nasjonalt mesterskap. For NM-stafett kan en vurdere å gjøre som Finland, tillate én utenlandsk løper på laget, eventuelt under forutsetning om at denne løperen ikke deltar i tilsvarende stafett i annet land.


Det som i tillegg må vektlegges er hvordan løpere som ikke er med i kampen om NM-plasseringer, NM-medaljer og Kongepokalen kan tenkes å påvirke konkurransen dersom de befinner seg blant andre løpere som nettopp kjemper om disse tingene. Dette kan for eksempel løses gjennom å la disse løpe etter at mesterskapsløperne har kommet til mål.

Kretsledermøtet avholdes fredag 18. november 2013.

Se hele dokumentet "Klubbrepresentasjon på o-løp i Norge og startberettigelse i NM".


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler