Hva går galt i Halden?

Kommentar

Elite skaper Bredde og Bredde skaper Elite, hører vi gang på gang, og det er mye sant i spesielt det siste utsagnet, men en ting Halden-modellen har vist oss, er at Elite ikke skaper Elite.


OPN.no har tidligere i dag publisert uttakene til VM i Finland og Euromeeting i Skottland.

For Halden Skiklubb, som gang på gang hylles i stort omfang på glossy papir i forbundsmagasinet Veivalg, i forbindelse med klubbens sterke prestasjoner i de store internasjonale stafettene, noe vi opplever for n'te gang nå i siste nummer av bladet, bør de nevnte uttakene være flau lesing.

Rett skal være rett, også nettavisen OPN.no - Orientering på nett - har selvfølgelig jublet over de fantastiske resultatene østfoldklubben har tatt med seg hjem fra orienteringsstafettene 10Mila og Jukola, og det har ikke blitt lite spalteplass til Halden hos oss heller.

Allikevel er det betimelig å spørre seg; Hvorfor kommer ikke Halden Skiklubb opp med noen egenproduserte løpere på høyt senior-nivå?

Jeg glemmer naturlig nok ikke Ida Marie Næss Bjørgul, men hun er unntaket som bekrefter regelen. Om noen få år kan også neste generasjon Bjørlo bli det samme.

Men det burde vært så mye mere og så mange flere. For om det er slik at Elite skaper Bredde og Bredde skaper Elite og Elite skaper Elite, burde Halden i dag flommet over av egenproduserte eliteløper på seniornivå i kjølvannet av at Halden nå har dominert storstafettene 10Mila og Jukola gjennom 10-15-20 år.

Etter mitt skjønn virker det nesten som Halden Skiklubb ikke er langt unna Bækkelagets Sportsklub i orienteringssammenheng - altså en klubb som kun høster av småklubbenes flotte arbeid med å utvikle nye talenter.

Også her skal rett være rett. Halden er mye mer enn Bækkelaget, noe ikke minst de sterke innsatsene i ungdomsklassene i stafetter og individuelle løp bevitner og som også innsatsene i 25manna viser. Det skal også bemerkes at Bækkelaget etter sigende skal ha penset over på et annet spor i det siste.

Men Halden makter ikke å utvikle løpere som tar steget gjennom ungdomsklassene, inn i juniorklassene og videre opp i seniorklassene på høyt nivå - eller, har de noen egenproduserte seniorløpere i det hele tatt, uansett nivå?

Noen vil sikkert hevde at jeg med disse ord er urettferdig overfor Halden, for i troppen til VM har de med 3 solide løpere, og hadde ikke Olav Lundanes hatt "flatt batteri" for tiden, hadde de hatt nok en løper.

For å se de rette sammenhenger er det da viktig å merke seg at samtlige av Haldens VM-løpere (i den norske troppen) er resultater av jobbing ute i de såkalte småklubbene.

Mari Fasting kommer fra OK Moss, Anne Margrethe Hausken Nordberg har Karmøy som sitt utgangspunkt, Magne Dæhli tok sine første kompasskurser på Løten og vi kan også ta med Olav Lundanes, selv om han altså ikke stiller i årets VM, for ham er bakgrunnen å finne i Ålesund-klubben Emblem.

Halden Skiklubb skal for evig og alltid ha stor ros og anerkjennelse for evnen til å vinne Jukola og 10Mila, de skal også ha honnør for at de gir gode seniorer fra småklubbene anledning til å utvikle seg videre i et godt sportslig opplegg, men i forhold til det å produsere egne løpere i kjølvannet av stafett-suksessene og mesterskapsmedaljene har de så langt opplagt mislykkes fullstendig - med mindre det eventuelt er et mål for dem å ikke utvikle egne løpere opp i senioralder.

For det er nå så lenge siden de første stafett-seirene og de første skinnende medaljene i nyere tid at vi for lengst skulle sett resultatene av "Elite skaper Elite".

Hva som har gått galt i Halden er ikke godt å si, men jeg tillater meg uansett å stille Halden Skiklubb følgende "retoriske" spørsmål;

- Hadde det ikke nå vært moro å satse mer på utvikling av egne løpere og å utvikle de til godt elitenivå i senioralder, fremfor å jakte nok en seier i 10Mila og Jukola?

For hvor moro er det egentlig, og hvor nyttig er det egentlig for o-idretten, og hvor interessant er det egentlig for dere selv og for andre klubber at Halden og Kalevan Rasti med sine enormt stjernespekkede lag duellerer om seieren, mens Södertälje Nykvarn blir nummer 3 og røkla konkurrerer om plasseringene fra nummer 4 og utover?

Uansett er det slik at viljen gir evnen. Er viljen til å satse på store stafetter større enn viljen til å utvikle egne løpere, ja, da er det på førstnevnte område man vil lykkes mest.


Jeg vil nok fortsatt tilhøre de som ser opp til Halden om de også i fremtiden lykkes å gjennomføre den ene gode stafett-innsatsen etter den andre. For det er noe magisk i det at klubben så godt som aldri gjør noen grove feil som feller de bort fra tetkampen.

Men i øyeblikket lar jeg meg beundre mest over Frol IL. Klubben fra Nord-Trøndelag har 4 løpere med i troppen OPN.no publiserte til Euromeeting før i dag - og der er egenproduksjonen både høy, bred og også av prima vare - selv om ikke alle er 100% egenproduksjon fra barnsben av.

Kommentar Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler