Hurra for Akershus og Oslo

Kommentar

Det må være symmetri mellom ros og ris. Gjøres noe bra skal ros gis, på samme måte som uheldige handlinger skal påtales. Med tanke på den folkerike o-kretsen Akershus og Oslo har det gjennom sesongen blitt noe berettiget ris her på OPN.no, men nå skal flagget heises til topps!



OPN.no har gitt Akershus og Oslo o-krets (AOOK) som helhet litt ris for at det er en rekke attraktive og viktige o-helger gjennom vår, sommer og høst helt uten orienteringsløp. Med sitt enorme innbyggertall er naturlig nok det ikke bra.

Bra er det heller ikke når vi ser at en av de få aktive klubbene i dette folkerike området med så gode forutsetninger for utøvelse av skogens idrett, orienteringen, tar sine ungdommer og juniorer ut av kretsens og nabokretsens løp for å delta i en ungdomms-/junior-stafett langt borte i Finland.

På den måten viser man en stor evne til å dyrke seg selv, men mindre forståelse for viktigheten av å skape ungdomms- og junior-miljøer på tvers av klubbgrensene, og samtidig liten respekt for andre lokale arrangører.

OPN.no har også tillatt seg å kritisere årets arrangør av Natt-NM. Under mottoet "Av entusiaster, for entusiaster" smalt de til med 550,- kroner i startkontigent og et etteranmeldingsgebyr på heftige 225,- kroner.

Rett skal vær rett; Den prisdrivende faktoren heter langt på vei Norges Orienteringsforbund, men resultatet er uansett at o-idretten bryter med beslektede kondisjonsidretter som langrenn og friidrett med tanke på nøkternhet i fastsettelse av startkontigent i nasjonale mesterskap. For sistnevnte idretter koster gjerne en NM-start fornuftig nok i området +/- 150,- kroner. Et NM skal ikke kun være for de rike!

Det var vel også en av AOOK's klubber som tillot seg å skru prisen opp med 40%, eller noe sånt, fra i fjor til i år for et helt ordinært løp. Naturlig nok har OPN.no også gitt litt ris for slik grådighetskultur.

Ovenstående er aspekter som Akershus og Oslo o-krets må ta tak i og jobbe videre med. Dette gjelder også andre kretser, så vi får håpe Kretsledermøtet kommende uke og også NOF's adminstrasjon og NOF's styre ser nærmere på slike elementer og nedfeller noen omforente mål og retningslinjer for arbeidet ute i klubbene og kretsene.

Tid for ros
De som egentlig nå er tiltenkt ros er klubbene Fossum IF, IL GeoForm, Lillomarka OL og OSI.

Men før det sendes en blomst i retning av den kvartetten, bør også Nydalens Skiklub få et velfortjent klapp på skulderen. År etter år har en gjeng godt voksne ildsjeler byttet ut høstens sedvanlige peiskos med tilhørende konfekt og kanskje et glass god drikke, med rollen som arrangører av Harry Lagerts Nattcup.

Dette er en serie løp som arrangeres i nattemørket gjennom et knippe høstuker. I år setter Harry Lagerts Nattcup deltaker-rekorder på løpende bånd og nærmer seg nå 200 løpere i enkeltløp. Som kjent aktivitet - skaper aktivitet - Hurra for Nydalen!

Tilbake til Fossum, GeoForm, Lillomarka og OSI.

Lørdag førstkommende arrangerer de hvert sitt løp innenfor Akershus og Oslo o-krets sine grenser. Fossums løp går rett nordvest for hovedstaden, Lillomarka har sitt løp nordøst, og GeoForm/OSI inviterer til rankingløp nummer 23 på Oslos østkant.

Med rundt regnet millionen i innbyggertall bør det være såpass nå som sesongen ebber ut og det som i praksis står på plakaten er løp av typen "uhøytidelige sammenkomster med glimt i øyet og postjakt på programmet".

Generelt bør det også være slik at det alltid er minst ett løp i hver krets hver eneste helg i perioden april til og med oktober.

Men OPN.no ser at det innenfor enkelte kretser kan være hensiktsmessig at tradisjonsrike og godt innarbeidede arrangementer på sett og vis kan skjermes noe. Slik som for eksempel Gromløpet, Knut Valstads Minneløp og Nydalten, for å nevne noen AOOK-arrangementer med spesiell "status".

Uansett, skjerming bør foregå i minst mulig grad. Så utover det forannenvte må det være fri flyt av løp i flest mulig kretser gjennom hele det som tradisjonelt må kunne betegnes som barmarkssesongen. For husk 1. bud - Aktivitet, ja det skaper aktivitet!

Og da er det heller ikke vanskelig å gi en STOR ROS til Fossum IF, IL GeoForm, Lillomarka OL og OSI som tilbyr folkene i asfalt og betong-jungelen hele 3 muligheter til å delta i skogens idrett - orienteringen - i sine nærområder kommende helg - Hurra for dem!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler