Andreas Høye og Håvard Lucasen. Foto: Hans L. Werp

Andreas Høye og Håvard Lucasen. Foto: Hans L. Werp

Håvard Lucasen
Med sikte mot VM i Trondheim 2010

Håvard Lucasen er en løper som har nærmet seg seniortoppen på en litt annen måte enn mange andre. ”Ekspertene” ble kanskje først og fremt oppmerksom på ”Lucky” da han gikk til topps i O-Festivalen i 2005. I 2009 hadde han sin sterkeste sesong til nå, men ble ikke tatt ut til noen av NOFs grupper. Håvard Lucasen er opprinnelig fra Råde og startet sin o-karriere i Fredrikstad Skiklubb.


Håvard Lucasen
Med sikte mot VM i Trondheim 2010

Alder: 27
Sivil status: Samboer
Yrke: Miljørådgiver
Klubber: Ås-UMB og Ås IL (friidrett).
Trenere: Håvard Tveite og Henrik Solbu er gode sparringspartnere.
Meritter: 2 NM-sølv (ultra og natt), 4 NM-bronser (lang, lang, ultra, natt), 9. plass NOM lang.
Sikter på: VM i Trondheim 2010.

-          Når, hvor og hvordan begynte du med orientering?

Jeg var veldig fysisk aktiv med alt mulig av uorganisert aktivitet i barne- og ungdomsårene. Som 15-åring ble jeg dratt med på noen o-treninger av en god kamerat av faren min. Jeg syns nok bare det var middels morsomt i starten, men han hadde troa og ville stadig ha meg med på treninger. Som 16-åring fikk jeg mer smaken, og i min første sesong som junior bestemte jeg meg for å satse alt på orientering.

-          Hvordan forløp årene som ung løper (før junior) og hvordan var plasseringene i Hovedløpet?

 I og med at jeg begynte såpass sent med orientering har jeg aldri deltatt i Hovedløpet. Jeg husker imidlertid godt at jeg ble nr 2 i et ungdomsserieløp fra Nordødegården, bak en suveren Kristian Kullerud. Da var jeg vel 16 år, og det var nok da jeg så at jeg hadde alle muligheter.

-          Drev du også med andre idretter på denne tiden?

 Før jeg begynte med orientering spilte jeg fotball i mange år. Jeg var også så vidt innom friidrett. Av uorganisert aktivitet var det nok viktig at jeg nå og da slang meg med faren min og kameraten hans på et par timers løping i skogen.

-          Hvordan hevdet du deg som juniorløper og hvor mye trente du som junior. Fikk du representasjonsoppgaver som junior?

 Jeg hadde ingen representasjonsoppgaver som junior. Som 17-åring hevdet jeg meg stort sett ikke, men noen sjeldne unntak ga meg motivasjon og tro. Læringskurva var veldig bratt, så jeg var stabil topp 15 og med flere topp 10 fra NM som 18-åring. Den beste NM-plasseringen som junior fikk jeg som 20-åring med 4. plass på langdistansen i Bø.

Miljøet i FSK var avgjørende for fremgangen. Der trente vi 1 terrengintervall og 1 langtur i terrenget hver uke. Med den stallen FSK hadde på den tiden gikk alle øktene selvfølgelig altfor fort for meg, men det tror jeg ikke jeg tok skade av. Dessuten var det utrolig gøy! I tillegg til klubbtreninger trente jeg alene. En mengdeuke var på 10-15 timer, og slike hadde jeg mange av på vinter- og sommerstid. Per Olaussen fulgte meg opp de siste årene i juniortiden og inn i seniorperioden. Jeg økte treningsmengdene hvert år som junior.

-          Vi som prøver å følge med på listene finner deg ”sånn midt i løypa” i NM som ung senior, for eksempel i 2003 i Trøndelag og 2004. Hvordan opplevde du selv disse sesongene?

 Jeg opplevde en stadig fremgang. Selv var jeg nok like fornøyd med en plassering på 30-tallet på langdistansen i 2003, som jeg var med bronsen i fjor. Den tyngste perioden var nok ironisk nok da jeg begynte å merke at det var folk i NOF-systemet som fulgte med på hvordan jeg gjorde det. Det ga et helt uvant press som i perioder tok bort idrettsgleden for meg.

-          Men så får du et slags gjennombrudd ved å vinne eliteklassen i O-Festivalen fra Idrettshøgskolen i 2005. Hvordan forklarer du den framgangen?

 Det var nok så kjedelig som et resultat av mange gode treningsår. Samtidig var Per Olaussen veldig opptatt av at jeg skulle stole på egne ferdigheter og ikke satse over evne. Terreng og kart i o-festivalen 2005 stilte virkelig krav til nettopp dette, og min seier var et bevis på at han hadde rett. Den dag i dag har jeg jevnlig tilbakefall fra denne filosofien, men det er nok uten diskusjon det viktigste man kan lære som o-løper.

-          I 2009 hadde du en sterk sesong i og med at du var nest beste nordmann under NOC i Finland og med medalje på NM langdistanse bl.a. Hvordan forklarer du det steget framover du tok i 2009-sesongen?

Jeg tok nok det nødvendige fysiske steget allerede i 2008, men det mentale hang ikke med den sesongen. Jeg ville ekstremt mye, men gravde meg selv ned i småbommer allerede på vårsesongen. Før 2009 var jeg mer bevisst på å ta med meg alt jeg gjorde bra på trening og i løp, fremfor å kverne lenge på småfeil. 

-          Du ble ikke uttatt til NOF-grupper etter den gode 2009-sesongen. Det var vel en skuffelse, men samtidig, har det tent deg?

 Jeg kjente aldri noen skuffelse i forbindelse med uttaket. Jeg ble imidlertid kraftig irritert, noe som umiddelbart tente meg. NOF ga imidlertid hele saken et etterspill som drepte veldig mye motivasjon. Det har derfor vært en tidvis tyngre vinter enn jeg skulle ønske, men jeg føler nå at jeg har trent veldig bra og at lysten er på vei tilbake.

-          Seniormiljøet i Ås-UMB virker å være svært sterkt og med en god treningsmoral. Hvordan opplever du det?

 Jeg trives veldig godt i Ås-UMB, og føler virkelig at det er klubben og gjengen for meg. Nå er nivået i ferd med å bli bra også, men vi har uavhengig av nivå alltid hatt en gjeng som tar og gir utfordringer på en befriende måte. De fleste av våre løpere har en kartinteresse langt utenfor det som er vanlig for o-løpere. Når noen i tillegg har full kontroll på strekktider fra de fleste av sesongens løp, føler jeg at vi har en nerdefaktor jeg trives bra med.

-          Kan du kort beskrive hvordan du trener, evt. Ski/løping, o-teknikk?

 I en snøvinter som dette har det blitt en del skigåing. Dette er bra trening og fin avveksling når løping stort sett må skje på hardt underlag. Vanligvis trener jeg imidlertid nesten bare løping. Gjerne mye i skogen, enten på stier eller i terreng. Dersom det er mulig trener jeg o-teknikk minst 2-3 ganger i uka, gjerne litt mer. De siste årene har jeg ligget jevnt, eller kanskje redusert litt, på mengden, men lagt inn lengre økter i moderat og høy intensitet (på bekostning av noen av de tradisjonelle rolige langturene). Flere av disse er på fast underlag. Styrkeøkter (mage, rygg, legg og lår) og spenst/hurtighetsøkter hver uke er en liten del av treningen i antall timer, men noe jeg anser som veldig viktig. En annen ting jeg anser som viktig er at jeg prøver å utfordre meg selv med jevne mellomrom. Både fysisk og mentalt tror jeg det er bra å tidvis ta en økt hvor man løper to-tre timer lenger eller 5 langintervalldrag mer enn det vanlige. Jeg opplever også at slike økter blir et høydepunkt i treningsarbeidet og veldig bra motivasjon.

Mengdemessig ligger jeg på grensa av hva jeg tåler med 80 % arbeid i tillegg. Dette innebærer 15 – 20 timer i mengdeuker og totalt ca 700 timer i året.

-         Normalt er det ingen fordel å være utenfor landslag når representasjonslag skal tas ut. Regner du med å måtte overprestere for å komme i betraktning til VM?

 Jeg håper og tror at uttakskriteriene følges og at jeg får samme behandling som alle andre løpere. Uansett er det ikke noe annet å gjøre enn å stille topp forberedt og gi alt på testløpene.

-            Hva er målet ditt med orienteringen?

Akkurat nå er det naturlig og riktig å si VM i Trondheim. Jeg syns også NM er stort, og skal ha flere medaljer og den savnede valør der. En NM-medalje i stafett ville for eksempel smakt fantastisk... Pr i dag tenker jeg ikke flere år fremover på den internasjonale arena, men vi får se hva jeg sitter igjen med av opplevelser og lyst etter 2010-sesongen.

TAKK!
Hans L. Werp stilte spørsmålene

---

Bilde: Håvard Lucasen til høyre, her med Andreas Høye. Foto: Hans L. Werp.




Mulig relevante artikler