Frøyd & Co. i Sør-Afrika

Helgen 17.-19. februar ble Capestorm O-Ringen, historiens største o-løp i Sør-Afrika, arrangert. God deltagelse og mange nasjoner gjorde dette til en stor begivenhet. Christian Frøyd var der - her serverer han en fargerik reportasje for OPNs lesere.


 

Løpere og ledere fra Mocambique.
 
Det finske landslaget
Omkring 125 deltakere fra 11 nasjoner deltok i årets Capestorm O-Ringen. Deriblant det finske landslaget og de beste løperne fra Sør-Afrika. Finnene var på treningsleir i Dullstroom i cirka 3 uker og var stinne av trening da de deltok i konkurransene. Fire løpere fra Halden Skiklubb var med: Bjørn Eriksen, Christian Frøyd og de finske landslagsløperne Jarkko Huovila og Mats Haldin. I tillegg til helgens løp ble det arrangert nattorientering på fredagen, en sjeldenhet i Sør-Afrika.

2000 meter over havet
De tre løpene ble arrangert i Dullstroom og ved Lakenvlei Forest Lodge mellom Belfast og Dullstroom. Dette området på cirka 2000 m.o.h, omtrent 2,5 time øst for Johannesburg, samler mange løpere og orienteringsløpere til treningssamling i løpet av den norske vinteren.
 

6.-9. post bød på utfordringer - les mer om dette lengre ned.
 
De beste er oftest best
Fredagens løp i Dullstroom var nattløp over 3,9 km. Alle de beste damene og herrene løp samme løype, slik at det var cirka 50 deltakere i denne løypa. Sør-Afrikansk orientering har “arvet” noen tradisjoner fra England, slik at det er fargekoder og ikke alder og kjønn som bestemmer klasseinndelingen.

Kartet i Dullstroom var nytegnet for året. De to karttegnerne Olli-Pekka Kärkkäinen (ansvarlig for treningssamling i Dullstroom og tidligere landslagstrener for Danmark og Finland) og Pieter Mulder begynte på gamlemåten, med et hvitt ark. Med GPS til a lage et grunnlagskart, ble resultatet meget bra. Men det er vanskelig å lage et perfekt kart ut fra ingenting, og rundt langløypas 8. post var nok ikke kartet perfekt, og flere tapte tid. Uansett, de beste er oftest best også selv om kartet ikke er av “norsk” standard. Jarkko Huovila løp nesten perfekt. Kun ett minutts tidstap på løypas første post og høy fart gjorde at Jarkko vant med halvminuttet til landslagskollega Simo-Pekka Fincke.

Det må legges til at de finske løperne, i motsetning til de fleste andre deltakerne løp alle tre konkurransene uten kompass. Det var ikke noe forsøk på å herme etter Pasi Ikonen, men kompass for Europa viser ikke rett vei i Sør-Afrika.
 

Nattens konge - Jarkko Huovila.
 
Eucalyptusskog
Nattløypa hadde mye sti og veiløping til å begynne med, med poster som kunne være vanskelig å oppdage uten refleks. Midtveis var det strekk i eucalyptusskog og åpne områder (se kartutsnittet nedenfor), mens slutten av løypa gikk i mer bebodde strøk.
 

Kartbit med Eucalyptusskog.
 
Også blant damene dominerte de finske løperne. Satu Vesalainen var best med 33 minutter. Bjørn Eriksen fikk dessverre feil kart, og løp tre km på 18 minutter. En pallplass i hovedløypa virket innen rekkevidde.

Resultater nattløpet - fredag 17. februar
Damer 3.920 m

1) Satu Vesalainen, Finland, 33:11
2) Bodil Holmströn, Finland, 37:31
3) Paula Haapakoski, Finland, 39:03
4) Minna Kauppi, Finland, 41:08
5) Michele Botha, Rand Sør-Afrika, 46:27
6) Heli Jukkola, Finland, 47:02

Herrer 3.920 m
1) Jarkko Huovila, Finland, 24:33
2) Simo-Pekka Fincke, Finland, 25:01
3) Tero Föhr, Finland, 26:52
----
4) Mats Haldin, Finland, 29:26
8) Christian Frøyd, Halden, 30:08
 

Jeremy Main, multisportutøver Martin og Christian Frøyd.
 
30 varmegrader
Mens været på fredagens nattløp var behagelig, var lørdagens langdistanse ille nok for mange. Omkring 30 varmegrader og 1900 meter over havet gjorde at mellom 1,5 til 3 timers løping ble meget tøft for mange.

O-løpere fra Nydalen, Halden, Trøsken, Jonn Are Myhren og Anders Nordberg er blant løpere som tidligere har trent i området for lørdagens kraftprøve.

Synfare to ganger i året
Kartet som ble brukt var satt sammen av tidligere kart som Vlakplaats, Ruins, Bass Dam og Langkloof. Nok en gang var det løpere som ikke var fornøyd med kartet. Gult og grønt på kartet stemte ikke alltid overens med terrenget, og når noen poster var plassert i slike omrader, så ble det bom for flere. Til kartegnernes forsvar må sies at trærne vokser meget raskt i området. Det tar cirka 10-15 år mellom hver gang trærne hugges. For å ha perfekt kart må derfor kartene synfares to ganger i året.

Mestret forholdene
Finske Jörgen Wickholm mestret forholdene perfekt. Med omtrent 40 timers trening i høyden de siste to ukene holdt han etter eget usagn cirka 80% fart og hadde 10-15 sekunders tidstap.

Beste nordmann var Christian Frøyd, som med krampe på slutten slet seg inn til 4. plass, 35 minutter bak vinneren. Jarkko Huovila og Mats Haldin syntes 15 km var for langt i varmen og fullførte ikke sine løp. Bjørn Eriksen som skadet kneet i begynnelsen av sitt høydeopphold valgte frivillig å kjempe mot damene i “blå” løype. Bjørn hjalp også arrangøren med å flytte en post som var hengt feil. God o-teknisk trening for Bjørn holdt til 3. plass blant damene.
 

Mestret varmen best - Jörgen Wickholm.
 
Resultater langdistanse - lørdag 18. februar
Damer 9.600 m

1) Heli Jukkola, Finland National Team, 1:14:48
2) Minna Kauppi, Finland National Team, 1:16:42
3) Satu Vesalainen, Finland National Team, 1:27:08

Herrer 14.590 m
1) Jörgen Wickholm, Finland, 1:29:58
2) Tero Föhr, Finland, 1:33:21
3) Nicholas Mulder, Rand Sør-Afrika, 1:53:48
4) Christian Frøyd, Halden, 1:54:39

Blanda drops på Duck & Trout
Lørdagens løp ble avsluttet med “bankett” på “Duck & Trout” i Dullstroom. Før middagen fortalte vinnerne om sine løp. Gode diskusjoner fulgte blant orienterinsløpere fra 11 nasjoner og ulikt nivå. Etter hvert ankom også friidrettsløpere som Finlands Konstantin Kutilainen, norges Marius Bakken og Bjørnar Kristiansen, og deler av det norske sykkellandslaget.

Med toppløpere og trenere i verdensklasse var “Duck & Trout” nok en gang stedet for gode diskusjoner og planer for framtiden. Det må legges til at det finske landslaget hadde tre personer i sitt støtteapparat under den 3 uker lange samlingen: hovedtrener Janne Salmi, fysiolog og doktorgradsstudent Jari Ikaheimonen (tidligere dansk landslagstrener) og en massør.
 

Frøyd & Co. på Duck & Trout. Bjørn Eriksen nest ytterst til høyre.
 
Overraskelser
Søndagens mellomdistanse bød på overraskelser utenom det vanlige. Herrene løp 7,4 og damene 6,1 km på nok et nytegnet kart; Vlakplaats NW, et område vest for grusveien mellom Belfast og Palmer.

For det meste var terrenget relativt flatt, god sikt, meget lettløpt, men med noe kvist og gras som undervegetasjon på enkelte strekk. Sjokket var stort når 6.-9. post lå i et plantet grøntområde. Selv om det var både mellomgrønt, mørkegrøont og gult på kartet, så var det ingen o-løpere som kunne se forskjellen i terrenget. Kompass hadde vært bra å ha for mange.

Undertegnede greide seg med cirka 2,5 minutters bom i området. Verre var det med blant annet Finlands fysiolog som “undertegnede” plukket opp etter han hadde “løpt i ring” og tapt omtrent 15 minutter.

Revansjesugen
Mats Haldin var revansjesugen etter lørdagens løp, og etter at han kom seg ut av jungelen ved 9. post løp han et nærmest feilfritt løp. O-teknikken man trenger for å prestere bra i Dullstroom-området er viktig også for å prestere i årets VM i Danmark til sommeren, der Mats er en av mange medaljekandidater. Salla Sukki, tilbake etter en 2005-sesong med skader, løp godt og satte sine landslagsvenninner på plass. Temperaturen var hele 32 grader under konkurransen.
 

Mats Haldin gir gass på mellomdistansen.
 
Resultater mellomdistanse - søndag 19. februar
Damer 6.090 m

1) Salla Sukki, Finland, 51:38
2) Paula Haapåkoski, Finland, 54:23
3) Bodil Holmström, Finland, 55:13

Herrer 7.410 m
1) Mats Haldin, Finland, 43:35
2) Jonne Lehto, Finland, 46:22
3) Simo-Pekka Fincke, Finland, 47:14
---
6) Christian Frøyd, Halden, 55:11

Lenker
Resultater - komplett.
Omtale og bilder - lokal nettside.
Rand Orienteering Club.


Tekst og foto: Christian Frøyd.



Mulig relevante artikler