
Marit Mikkelsplass, løpsleder og alt mulig kvinne da Nesbyen IL arrangerte KM-helg for Buskerud i 2010. Her i rollen som premieutdeler. Foto: Hans L. Werp.
Forbundet tok overskuddet
Etter en lang sommer med massiv dugnadsinnsats var en kjemperegning fra Norges Orienteringsforbund nærmest det eneste medlemmene i Nesbyen IL’s o-gruppe satt igjen med etter to flotte løpsdager. Kontorene i hovedstaden skulle ha sitt.
- Hadde det ikke vært for sponsing på 10.000,- kroner fra Idrett uten alkohol så hadde vi rett og slett gått i minus, påpeker Marit Mikkelsplass.
Overtalt av kretsen
- Det ble presset på fra kretsen om at vi skulle ta på oss å arrangere KM-helg med individuelle løp på lørdag og stafett på søndag. Vi syntes også selv det kunne være spennende å gjøre et slikt løft, sier Mikkelsplass til OPN.no.
Selv tok den opprinnelige oslojenta på seg jobben som løpsleder, ektemannen Pål Gunnar var løypelegger sammen med Atle Svantesvold. Om navnene for øvrig lyder kjente så kan det forklares i at fru og herr Mikkelsplass sanket godt med OL- og VM-medaljer i skisporet på 80- og 90-tallet.
Men i fjor sommer var det orientering det dreide seg om for ekteparet – mye orientering.
- Vi er 10-12 aktive voksne og det er 4-5 familier som er hovedstammen i klubben. Vi holdt på å jobbe oss i hjel.
- Når klubben da ikke sitter igjen med noe, mens O-forbundet skal ha store summer, ja da føles det både bittert og urimelig, sukker løpslederen.
Nøkternt arrangement
- Vi fikk veldig gode priser på premier vi kjøpte inn og vi ble også sponset med premier fra både Langedrag og Bjørneparken. Riktignok brukte vi en god del kroner på innleie av hjelp til påmelding og tidtaking, men vi er ikke en større klubb enn at vi hadde mer enn nok med alt det praktiske, sier løpslederen.
Og det praktiske lyktes de veldig godt med, både på den idylliske samlingsplassen Liaset og i det innbydende terrenget rundt.
I tillegg hadde store og små buskerudklubber mobilisert godt i sine rekker slik at dette etter sigende skal ha vært ett av tidenes største kretsmesterskap i Buskerud, med rundt regnet 400 deltakere i lørdagens individuelle løp. Søndagens stafetter samlet også godt med løpere.
Allikevel ble bunnlinjen i arrangementet lite lystig.
Krevende å arrangere o-løp
For mindre klubber er alle arrangementer av en viss størrelse et ikke ubetydelig løft. Teknologi til tidtaking og løypelegging er heller ikke alltid plug & play. Spesielt ikke om erfaringen mangler i egne rekker.
Tidtakingen leide som nevnt Nesbyen IL inn hjelp til, mens løypeleggingen i O-Cad ordnet de ved hjelp av egen arbeidskraft.
- Jeg lærte meg O-Cad selv, og det var ikke få dager og netter som gikk med for å få dette til, spesielt stafetten var krevende, sier Marit Mikkelsplass, som med de ordene også viser at om man er løpsleder i en mindre klubb så er man samtidig en ”alt mulig kvinne”.
Skuffet og forundret
Det var veldig mye jobb med å arrangere KM-helg for Buskerud slår Marit Mikkelsplass igjen fast, men hun understreker også at det var gøy å få dette til.
Nå, cirka 9-10 måneder etter Nesbyen IL’s storsatsing, tror hun ikke klubben i fremtiden vil ta på seg slike store arrangementer igjen.
- Hadde dette vært et løft som ga klubben penger så kunne vi hvilt oss litt før vi gjorde det igjen. Men slik det er nå kommer vi nok ikke til å ta på oss slike arrangementer i fremtiden.
- Vi ble både skuffet og forundret når vi så hvor mye Orienteringsforbundet skulle ha – da forsvant hele overskuddet.
Ønsker ikke enda flere avgifter
Ovenstående kan i praksis bety at o-gruppa i Nesbyen IL, med sine mange spennende og interessante terreng, fremover langt på vei nøyer seg med å arrangere den lokale o-karusellen Hallingtreffen.
Uhøytidlige Hallingtreffen samler godt med løpere fra områder som Ål, Gol, Hemsdal og selvfølgelig også Nesbyen.
Men heller ikke disse løpene skal få være i fred for O-forbundets kassaapparat. For om det spesialoppnevnte arbeidsutvalgets forslag går gjennom, skal forbundets lange armer også forsyne seg godt med penger fra de såkalte nærløpene – ikke mindre enn 25% av startkontigenten er foreslått.
- Det er veldig negativt om det innføres avgift også på løp som Hallingtreffen. Det å arrangere orienteringsløp er krevende og det er bare noen få personer som drar det hele rundt.
- Det er langt enklere å arrangere skirenn hvor vi bare kjører opp spor, eller terrengløp hvor det bare skal henges ut merkebånd, understreker Marit Mikkelsplass avslutningsvis.
Se også
Skattesjokk for løp i nærmiljøet
Mulig relevante artikler