fjell

Eystein Weltziens tøffe NM-oppladning

- Eystein er første og eneste norgesmester i Øystre Slidre, forteller Erik Østli, løpsleder for NM-helgen på Beitostølen 18. og 19. september. Nylig boltret de to veteranene seg i avisutklipp og kart fra 1972.


Helgen 18. og 19. september avrundes mesterskapssesongen på Beitostølen med NM Langdistanse og NM Stafett.

Formidable 500 løpere har Erik Østli & Co., blant annet gjennom god markedsføring, lykkes å lokke til Beitostølen. Av disse hele 107 løpere i D21 og 186 i H21. Herreklassen i stafettene samler oppunder 100 lag.

Med juniorklasser skal det deles ut 8 NM-gull og totalt 24 medaljer. Men det aller første NM-gullet på disse trakter ble delt ut til da 22 Ã¥r gamle Eystein Weltzien tilbake i 1972. Øvelsen var det som i dag heter NM Ultralangdistanse og løypelengden var på heftige 27 kilometer - vinnertid 3 timer og 13 minutter.

Avisutklippene og kartene nedenfor gir et innblikk i hva som skjedde denne regnfulle og kalde dagen. nb! Under hvert grafiske objekt er det link for å se større utgave.


Løypa del 1 - klikk for stor utgave.


Løypa del 2 - klikk for stor utgave.


Avisutklipp fra et par aviser - klikk for stor utgave.


Resultatlista - klikk for stor utgave.

I forhold til resultatlista er det naturlig nok mange interessante navn. Og ved noen av navnene hefter det avkom som markerer seg i toppen i dag.

1. Eystein Weltzien
Far til Ingunn, Audun og Espen (VM-medaljer 2007 og 2010).

5. Ola Skarholt
Far til Anders (juniorverdensmester 2007 og solid senior i dag).

6. Tore Kristiansen
Far til Øystein (mange VM-medaljer inntil relativt nylig, nå landslagstrener).

18. Knut Skjeset
Far til Lars (en årrekke i norgestoppen, spesielt sprint).

Ellers kan det tillegges at det på begynnelsen av 70-tallet fortsatt, i følge de mannlige beslutningstakerne, var en smule farlig for kvinner å anstrenge seg over lang tid. Derfor var det ikke offisielt NM for damer, men deres klasse gikk under navnet Hovedløpet Langdistanse. Ingrid Hadler vant denne klassen.

Eystein Weltzien og Erik Østli. Foto: Privat.
Eystein Weltzien og Erik Østli anno 2010. Foto: Privat.

---

NM-helg på Beitostølen 2010.




Mulig relevante artikler