Kart fra Junior-NM 1977 på Ringkollen ved Hønefoss i Buskerud. Utsnitt fra NOF-posten.

Kart fra Junior-NM 1977 på Ringkollen ved Hønefoss i Buskerud. Utsnitt fra NOF-posten.

Et løp som skapte hoderysting

Med stort kart fra NOF-posten

Nylig ble Ringerike 2-dagers arrangert på Ringkollen. Jeg tok en tur opp dit for å føle på stemningen og snuse inn lukta av skikkelig "skau". Det lukter så godt på Krokskogen og de andre områdene innenfor det som i geologien kalles Oslofeltet.



Her har det vært løpt orientering før. Utallige løp.

Men det endte altså opp med et tilbakeblikk på NM junior 1977 og en forbløffende prestasjon signert Tore Sagvolden, den gang 18 år gammel.

Jeg kan ennå se for meg Tore "dra seg opp" den lange og seige stigningen mot kapellet, og foretok en inspeksjon av dette historiske oppløpet før jeg kjørte hjem.

Tore hadde i sine beste år et "lavt" og fint steg, meget karakteristisk. I 1979, fortsatt som junior, kvalifiserer han seg for det norske VM-laget til mesterskapet som avholdes i Tampere, Finland. Han tar bronse, Øyvin Thon vinner foran tittelforsvarer Egil Johansen. Norsk trippel!

Vel hjem ble NOF-poster fra 1977-78 leitet fram. Kartbilaget var ilegg i nr. 1. 1978. Omtalen og resultatlistene sto i nr. 5 1977. Svein Frimann Kvalheim hadde representert NOF-posten.

Om Sagvolden skriver han:

"Når det dreier seg om Tore Sagvolden var det hoderysting som var hyppigste reaksjon på Ringkollen. Tore var favoritt og vant så det ga gjenklang. Ingen kan stoppe Oppsal-gutten når han er i støtet".

7.4 km på 46.36!

Var det mulig? Og med to så sterke herremenn som Yngvar Christiansen og Egil W. Iversen 6-8 minutter bak!

På kartet er Tores veivalg gjengitt med brutte streker. Arnt Edvin Andersen med heltrukken strek, Tine Fjogstad (D 19-20) prikk og Anne Cecilie Løvald D 17-18, strek/prikk.

Disse skal ikke glemmes i fokuseringen på Tores løp.

I H 19-20 var det et drabelig og dramatisk oppgjør mellom Arnt Edvin Andersen, Halden og Morten Berglia, akkurat da i en gjestevisitt i Løten OL.

Morten måtte snu i den dype bekken i myra mellom 3. og 4. post.

"Jeg vasset til langt oppå livet, det var isende kaldt og jeg måtte snu", fortalte han meg forleden. Han måtte løpe rundt myra, mens haldenseren på en eller annen måte har kommet over.

Til gjengjeld drar Arnt Edvin, også med enorm fart i kroppen, nærmest 90 grader feil ut fra 6. post og taper en del der. Han får også en krøll på 11. og en sving inn mot 13.

Morten finner ikke siste med en gang, og det er skjebnesvangert, for han hadde innhentet Arnt Edvins forsprang og ledet nok på nest siste post.

Haldenseren vinner med 15 sekunder.

Jentene skal ikke glemmes. Det var mange langbeinte og løpssterke jenter på den tiden.

Toppduoen i D 19-20, Tine Fjogstad og Anne Berit Eid vinner sammen med Wenche Jacobsen Nordisk stafett for senior i Finland litt senere på høsten. Året etter ble Anne Berit, i dag leder i Nydalens Skiklubb, verdensmester.

Det er morsomt å sammenligne poster og kart med kartet som ble brukt i helga.

Knut Olav Sunde som har gjort det meste på det nye kartet, har gått tilbake til den opprinnelige konstruksjonen til Svein Bakken, han har altså ikke brukt NM-kartet som grunnlag.

Det er selvsagt et godt kart og oppdatert av Morten Dåsnes i marka og Leif Roger Hultgreen ved PC-en.

Som en ser av det nye kartet er området for de siste postene forandret mye etter utbygging av langrennsanlegget.

Det burde vært arrangert en "reunion" for NM junior 1977. Det kunne blitt en en artig "husker du" for løpere som i dag befinner seg midt på 50-tallet og som nok har fått tyngdepunktet en smule lavere.

For øvrig all honnør til de beste seniorløperne i søndagens løp under Ringerike 2-dagers, Øystein Pettersen og Øystein Sørensen fra Nydalen, og Ida Marie Borge Hovi som nå representerer Konnerud. Ingen får noe gratis i dette terrenget, i 1977 som i 2014.

Fra NOF-posten 1977
* Omtale og bilde
* Resultater
* Løpskartet med løyper og veivalg


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler