Endelig våknet Norges Orienteringsforbund

14. desember 2010 sendte jeg på Bjørnar Valstads egen oppfordring nedenstående e-post til ham selv. Etter nesten 3 1/2 år kom endelig resultatet og OPN.no ser ut til å nå ha fått gjennomslag for nok et viktig aspekt.



Gjennom flere år har OPN.no jobbet og jobbet og jobbet for å få vridd Norges Orienteringsforbund og det sentrale apparatet bort fra det ene feilvalget etter det andre.

Tålmodighet betaler seg, for mageplasket Nordic Tour er nå historie. Det pompøse og svært kostbare storskjermprosjektet bygges nå kraftig ned.

Det triste i alle disse feilslåtte valgene, er at de (maktens folk) ikke kvalitetssikrer med grasrota og folkedypet før de beslutter. Det er veldig mye kompentase og fornuftig tankegods ute i bevegelsen, både blant de som bærer flest staur og blant løpere på alle nivåer. Men altfor ofte er o-toppene bare ute etter å vise handlekraft gjennom "tut og kjør". Ved en anledning innrømmet de faktisk også at de "gamblet".

Resultatet blir fallende trendlinjer og som vi opplevde i 2012 - Da gikk NOF med 1 million kroner i minus. Det er mange dugnadsvafler!

Men uansett, fornuften vinner frem til slutt. Og sist helg falt enda en sten på plass. Vi må flere år tilbake i tid for å finne deler av bakgrunnen, helt til en e-post jeg selv sendte til generalsekretær Bjørnar Valstad like før jula 2010.

Dette viser at Ting, Tar Tid, men at man samtdig må kjempe for hva som er rett, selv om folk i maktposisjoner eventuelt forfekter noen helt annet.

Som en dyktig sjef jeg jobbet under en gang sa i klartekst "Dette er ikke tidspunktet for å tie ihjel egne meninger". Da var det snakk om omstillinger i en bedrift.

På sett og vis er vi alle alltid i omstillinger, både her og der, men spesielt for Norges Orienteringsforbund er det store omstillinger som må gjøres. Dette har vært klart lenge, men Valstad & co. har kastet bort 5-6-7 år, og kanskje vel så det, gjennom å dra o-bevegelsen inn i en rekke blindgater og resultatløse prosjekter.

De har satset på dyrkjøpt glitter og fjas, fremfor de nøkterne, tidløse, suksessrike og rotekte aspektene lokale ildsjeler, lokal aktivitet og lokal synliggjøring.

Da generalsekretær Valstad tilbake i 2010 valgte å ansette Ivar Haugen som husskribent, blant annet på direkte oppfordring fra meg til NOF, gikk han også ut på Facebook for å be om konkrete tilbakemeldinger relatert til NOF sin satsing på nettsiden Orientering.no.

Jeg tok generalsekretæren på ordet og sendte over følgende e-post:

***

Sendt: 14. desember 2010 07:31
Til: Valstad, Bjørnar
Emne: Tilbakemelding på Orientering.no - Profil og volum.

Hei Bjørnar
Ref. ditt formidlede ønske på forbundets Facebook-side om tilbakemeldinger.....


Dere bør gå en runde "internt på huset" for å se på hva som er fornuftig nyhetsprofil på en løpsavgiftsfinansiert nettside som Orientering.no.

Det er de der ute som reagerer relativt kraftig på at f.eks. treneransettelse i en av eliteklubbene havner som hovedoppslag på Orientering.no, mens stoff om rekruttering, bredde, småklubber o.l. har liten (ingen) fokus.

Vi er nok mange, meg selv inklusive, som er nokså skuffet over at det ser ut til at Orientering.no nyhetsmessig har utviklet seg til å bli en nettavis nesten kun med elitestoff, istedet for å være en støtteside for en idrettsorganisasjon. Som en idrettsleder på grasrotnivå sa til meg i høst:

- Det vi f.eks. trenger hjelp og innspill om er hvordan vi skal få rekruttene med videre fra kurs om våren til å bli O-løpere om høsten.

Det er altså ikke å kunne lese om "hva stjernene smører på maten" som er behovet ute i organisasjonen (selv om slike saker gjerne klikker bra), men hvordan drifte, bygge og utvikle klubber og løpere på grasrotnivå som må få spalteplass på en forbundsside.

Slik det er nå, ser det ut til at de som hevder at "nye Orientering.no" er blitt en klubbavis på nett for storklubbene er i ferd med å få rett.....

Noe helt annet, men delvis i samme gate: Det var 50% stilling Haugen hadde fått? Om så er tilfellet er det skremmende lav produksjon (med mindre han er pådyttet en lang rekke andre oppgaver). Sett fra utsiden fremstår stillingen nærmest som et treningsstipend med forpliktelse om å levere én egenprodusert sak om dagen - altså én drøy time jobbing per dag. Det er i så fall interessant å registrere at et forbund som så lenge jeg kan huske har klaget over små ressurser tar seg råd til det...... ;-)

ps! Rosen fra forrige uke om at de nye sidene er fine står naturlig nok fast - tilbakemeldingen her går på feilaktig profil og lavt volum......

Benytter anledningen til å ønske deg og dine fine førjulsdager - stå på og hold trøkket!

mvh Geir - OPN.no


***

Hvilken sten er det så som har falt på plass sist helg. Jo, vi så endelig tegn til trøkk og volum på O-forbundets nettside. Det kan selvfølgelig med rette diskuteres om en forvalter som Norges Orienteringsforbund skal drive en nettavis, selv er min grunnholdning at det skal de ikke, men når de først velger å svi av store fellesskapsressurser på dette, så må det være trøkk og riktig profil.

Det å bruke kostbare stillingskroner til kun 1 artikkel per dag, altså omtrent 1 time jobbing om dagen, er ikke gangbar mynt. Derfor var det en stor lettelse å se omtaler fra nærløp på Løten, artikler fra Vestfold 2-dagers, KOK 2-dagers, løp i Fredrikstad og løp på Stord med videre.

Selv om mye fokus i slikt stoff blir på "hvem vant" (altså eliten), så vil dette uansett være gode bidrag til å løfte frem grasrota og den lokale arrangementsvilligheten, og det er også slik at denne typen arrangementer ofte vinnes av de som er litt bak de aller beste løperne. På denne måten får også de nestbeste og tredjebeste litt "fame" ute i nettuniverset.

Bra jobbet Norges Orienteringsforbund - Fortsett på dette sporet, samtidig som dere utvikler denne modellen videre!

ps! Ja, jeg har lagt merke til at det var en annen forfatter/flere forfattere i byline på disse sakene enn vedkommende husskribents byline. Jeg antar (håper) dette skyldes ferieavvikling, og at vi vil se Ivar Haugen i rollen som hurtig- og volumarbeidende skribent for Orientering.no i nær fremtid - for 1 artikkel per dag, det er ekstremt lite innen nettjournalistikken og også ekstremt lite i forhold til lønningsposen og alt det spennende som skjer innenfor o-sporten!

NOF - Stå på og hold trøkket!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

---

Fotnote
Ivar Haugen svarer ikke på henvendelser og NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Haugen, Valstad og Tommelstad, som overhodet ikke svarer på henvendelser, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett, verken på vegne av seg selv og/eller på vegne av Norges Orienteringsforbund.

Hvorfor denne fotnoten
Fotnoten ovenfor er dessverre nødvendig blant annet for å opplyse leserne om at både generalsekretær og president er gitt mulighet til å la seg intervjue. Som eksempel kan det nevnes at generalsekretær Bjørnar Valstad av OPN.no har blitt kontaktet flere ganger via telefon, talemelding og SMS i samtlige av ukene 12, 13, 14 og 15 i 2014 uten å besvare en eneste gang.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler