EM-kart i utakt med normen
Kartene fra søndagens sprintfinale i EM avviker fra IOFs sprintkartnorm på flere punkter. OPN tok en rask telefon til Håvard Tveite, medlem i IOFs Kart-komité, for å belyse problemstillingen. - Høydekurver, forbudte områder og farge på veier er blant ting som ikke er i henhold til normen, sier Tveite.
|
Forminsket utsnitt fra sprintfinalen i EM, Lars Skjesets veivalg - hele kartet. |
|
Veier med fast dekke
- Dersom man tar en titt rundt 8. post (se utsnittet ovenfor) ser man at det er litt vanskelig å skille høydekurver fra veier, stier og plasser med "fast" dekke i skogen, forklarer Håvard Tveite. - Det skal i "terrenget" brukes en mørkere brunfarge på flatene (vei, sti, plass) enn i bebyggelsen, og en tjukkere svart kant på de samme flatene, fortsetter kartmannen.
Høydekurver
- Høydekurver skal vises gjennom bygninger på samme måte som de vises gjennom veier og andre skraverte områder, forteller Tveite. - Det er bare sorte detaljer som skal dekke over høydekurver, fortsetter Tveite, som også henviser til den nylig omtalte "overtrykkingseffekten" her på OPN.
Årsaken til at høydekurver må vises gjennom bygninger er naturlig nok for at løpere lettere og raskere skal kunne danne seg et korrekt bilde av høydeforholdene i kuperte områder der bygninger dominerer.
Forbudte områder
- I forbudte områder (red. anm: "privat hage-fargen") skal det ikke tegnes detaljer. Dette for at løperen raskt skal kunne se om det finnes passasjer gjennom de forbudte områdene, sier Tveite.
Fra IOFs dokument "International Specification for Sprint Orienteering Maps - ISSOM" sakser vi: "No feature shall be represented in this area, except very prominent
features such as railways, large buildings, or very large trees. Road entrances
shall be represented clearly."
Håvard Tveite tillegger at alle forbudte områder på sprint-kart skal tegnes på samme måte - altså med "privat hage" skravur. På EM-kartet er det flere steder tegnet forbudte områder med lilla skravur. Dette tillates kun dersom det har dukket opp behov av å forby områder etter at kartet er trykket.
Event advisor
IOF oppnevner en "event advisor" i forbindelse med mesterskap. Denne personen fungerer som IOFs kontrollør. - Ikke alle IOFs kontrollører har kart som sitt "fagområde". Kontrollørene er frie til å søke råd i de enkelte av IOFs komiteer, men det er nok ikke bestandig det blir gjort, avslutter tidligere landslagsløper Håvard Tveite.
Ingen slakt
Forrige uke belyste OPN brudd på regelen om bruk av "overtrykkingseffekten" ved fargeutskrift av kart og løyper. Dagens artikkel viser at også mesterskapsarrangører sliter med å holde "tunga rett i munnen".
OPNs mål med å bringe saker som dette til torgs er på ingen måte å slakte hardt arbeidende arrangører, men å ta litt ansvar for at det viktige kartarbeidet beholder sin plass høyt oppe på "sakslista".
PS! Verken Håvard Tveite eller OPN har tatt en komplett gjennomgang av kartet fra EMs sprintdistanse, og det kan tillegges at det ved tidligere internasjonale anledninger er "begått større synder" enn ved årets EM Sprint. Se f.eks. World Cup finalen i Tyskland 2004: kart 1 - 2 - 3 (Øystein Kvaal Østerbøs kartarkiv).
Lenker
IOF.
IOF Map Commissions.
Overtrykkingseffekten (OPN-sak 5. mai 2006).
Øystein Kvaal Østerbøs kartarkiv.
|
Mulig relevante artikler