Eliteklubber med små NM-tropper

Kommentar

Bækkelagets Sportsklub og Lillomarka Orienteringslag får mye (les: veldig mye) oppmerksomhet i Orienteringsforbundets offisielle kanaler, men når NM's hoveddistanse arrangeres ved Kongsberg torsdag viser deltakelsen i seniorklassene fra disse to osloklubbene svært små påmeldingstall.


Allerede rundt KM Langdistanse for Akershus og Oslo o-krets i slutten av august ble det en snakkis i o-miljøet om hvor i all verden løperne til Bækkelagets SK og Lillomarka OL befant seg.

For i startlistene var de ikke. Ingen fra Lillomarka var påmeldt i klassene D/H21. Løpsflittige Lone Brochmann reddet Bækkelagets ære gjennom å være eneste påmeldte senior til kretsens viktigste løp fra den hovedstadsklubben.

Når vi nå befinner oss bare noen få timer foran starten til NM's langdistanse opplever vi mye av den samme trenden fra de to nevnte eliteklubbene. Men heldigvis er det ikke fullt så svart som under KM.

Både Bækkelaget og Lillomarka stiller med 4 løpere hver - 2 av hvert kjønn. Bra og flott av de som stiller, men det burde vært langt flere når norgesmesterskapenes aller viktigste øvelse skal gjennomføres.

Det er klart at vi ikke kan, eller skal, tvinge folk til å løpe NM. Idrettsgleden er det som betyr alt og skal være avgjørende. Og for de som eventuelt er flasket opp med en rendyrking av sprint og mellomdistanse, sier det seg selv at deltakelsen på langdistansen på seniornivå fort kan bli en terskel høyere en Himalaya.

Nettavisen OPN.no sitt ståsted er at vi skal være glade og takknemlige for de som er så ivrige at de deltar i de ulike NM-øvelsene, enten det er natt, ultra, sprint, mellom, lang eller stafett.

Og i særdeleshet gjelder denne takknemligheten alle som stiller på langdistansen. Disse flotte idrettsutøverne er med sin positive deltakelse med på å befeste den unike posisjonen hoveddistansen har innen skogens idrett - orienteringen.

Men det o-idretten både kan og må gjøre er å tone ned den enorme dyrkingen fra o-sportens offisielle organer av enkelte klubber hvis eneste mål ser ut til å være det å prestere på seniornivå i 10Mila og Jukola.

Som jeg ble fortalt av en o-venn forleden, i en noe omskrevet versjon;

- Løperne i den typen klubber deltar nesten ikke i løp, de heiser formen inn mot 10Mila og Jukola, og kanskje litt inn mot NM-stafetten, utover det ser vi ikke noe til dem resten av året.

Helt opplagt et riktig og viktig tankekors!

O-sporten står der at vi også skal være glade for de som bare er med 2-3 ganger i året, enten de heiser formen eller ikke. Men den ressursbruken o-sporten som helhet legger ned på eliteklubbene og formheiserne står ikke i forhold til hva o-idretten får tilbake og står heller ikke i forhold til det faktum at det er på helt andre arenaer o-sportens utfordringer ligger.

Tenk om for eksempel magasinet Veivalg og Orientering.no hadde gitt oss tre år frie fra Bækkelagets SK og Lillomarka OL sine tilsynelatende lite bærekraftige elitesatsinger og heller brukt de samme ressursene til å løfte frem grasrotas ildsjeler som bygger klubbstruktur og bredde!

Dette ville også gledet vaffelstekerne i nettopp Bækkelaget og Lillomarka - For deres motivasjon ligger ikke i at klubbene skal bruke enorme summer på kjøp av utenlandske leiesoldater og for å skreddersy stafett-samlinger til norske og/eller utenlandske formheisere.

I likhet med nettavisen OPN.no er også vaffelstekerne opptatt av at o-idretten bygges stor og sterk gjennom lokal forankring og lokal aktivitet - samt deltakelse i krets- og norgesmesterskap!

Uansett, OPN.no ønsker Lone Brochman, Tone Wigemyr, Daniel Marston, Carl Godager Kaas, Helen Palmer, Linn Hokholt, Matthew Speake og Jonas Sommerstad Juveli lykke til på NM-ukas langdistanse torsdag. Det er ikke deres skyld at klubbene deres og deres klubbkamerater, samt O-forbundets offisielle kanaler, prioriterer som dem gjør!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør nettavisen OPN.no - Orientering på nett

Fotnote
Kommentarens forfatter er tidligere medlem av Lillomarka Orienteringslag.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler