Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Dette er generalsekretærens lønn

Kommentar

I 2004 la Bjørnar Valstad opp som orienteringsløper, ikke så lenge etterpå ble han, uten relevant utdannelse og uten relvant kompetanse, generalsekretær i Norges Orienteringsforbund. I 2012 og 2013 kom hans svake lederskap ekstra godt til syne gjennom to meget mørke og historisk svake år for norsk orientering. Dette til tross, lønna er i det hyggelige sjiktet.



- Hva har Bjørnar Valstad kostet norsk orientering?

Det er et høyst relevant spørsmål, for i den perioden den sittende generalsekretæren har vært o-sportens daglige leder har feilvalgene og de resultatløse prosjektene nærmest stått i kø. Samtidig har svake resultater vært melodien på det administrative og sportslige planet, samt at aktivtet og medlemskap har hatt negative trendlinjer.

Først i senere tid har vi begynt å se antydninger til at Valstad begynner og forstå hvilke verdier og hvilke krefter som gjelder i en landsomfattende organisasjon tuftet på frivillighet og dugnadsinnsats, samt hva som motiverer ute på grasrota i folkedypet.

Men det har altså tatt år, etter år, etter år, før tiden har kommet dit hen at også Valstad til en viss grad begynner å vise tegn, i alle fall teoretiske tegn, til et tankemønster hvor lokal aktivitet, lokal synliggjøring og lokale ildsjeler står i fokus.

På veien hit har generalsekretæren i praksis vært ute i en "trainee-stilling", altså en form for lærling-prosess for å lære hvordan ting henger sammen og hva som bærer frukter. Men noen lærlingelønn har det ikke akkurat vært snakk om i dette tilfellet.

Se bare her:
* 2012: Lønn og annen avgiftspliktig godtgjørelse til generalsekretær utgjør kr 690.480.

* 2013: Lønn og annen avgiftspliktig godtgjørelse til generalsekretær utgjør kr 728.734.

Kilde: Årsberetning for NOF perioden 2012-2013.


Dette er noe å tenke på neste gang man står og steker vafler til kakesalget og blir ilagt en arrangørskatt på 30 prosent, eller 43 prosent løpsavgift om du vil. En skatt man kanskje må bruke av egne sparepenger for å betale, eller kanskje av en nøktern pensjonistutbetaling.

Om vi i tillegg på toppen av den rause lønningsposen legger kostnadene ved mageplasket Nordic Tour, prisen for utplasseringer av storskjermer landet rundt, ressursbruken i et oppsvulmet byråkrati, det negative i konflikter med landslagsløpere, nedsiden i utøvelse av trusler og sjikane mot idealister, kostnaden ved dyre feilprioriteringer av World Games på andre siden av jorda fremfor full tropp til VM i vårt naboland, etc. etc., får vi raskt et kjent svar:

Bjørnar Valstad som generalsekretær er historien vi kjenner fra sykehusene, de som gjerne plukket ut den beste kirurgen til å bli deres leder.

Resultatet er at man mister en god kirurg på den ene siden og på den andre siden får man en dårlig leder.

O-sporten mistet en god o-løper, sågar en verdensmester, men endte opp med en meget dårlig leder - og det til godt over 700.000,- kroner i året, pluss alle millionene og alle årene o-idretten mister på alle feilvalgene og alle feilprioriteringene Bjørnar Valstad gjør i sin rolle som generalsekretær.

Stillinger på NOF-kontoret er gjort utrygge av den sentrale ledelsen, en ting er i alle fall sikkert - det er lett å se hvor man har mest å hente, ikke bare for forbundskontoret, men for den norske o-idretten som helhet!

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no

---

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad er fortsatt inne i sin intervjunekt overfor OPN.no, ikke ulikt FRP-statsråden Anders Anundsen sin væremåte overfor Tønsberg Blad høsten 2013. Dermed ønsker Valstad og Tommelstad, som overhodet ikke svarer på henvendelser, heller ikke å benytte seg av sin tilsvarsrett.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler