post_03

Det ineffektive Orienteringsforbundet

Orienteringsidretten tar seg for tiden råd til å ha en egen ansatt web- og informasjonsansvarlig på sentralt hold i Orienteringsforbundet. Ulempen er bare at denne funksjonen ikke fungerer optimalt.


Gjennom kommentarfunksjonen her på OPN.no har jeg blitt utfordret til å komme med belegg for mine påstander om at Norges Orienteringsforbund driver ineffektivt.

I utgangspunktet skulle en tro Orienteringsforbundets historisk svake resultater på en rekke viktige områder i 2011 (ref. papirene til Forbundstinget), for øvrig året etter et VM på hjemmebane, i seg selv var sannhetsvitner nok på at ting ikke er som det bør ved forbundskontorene på Ullevål Stadion.

Allikevel skal jeg, etter oppfordring, komme med et rykende ferskt og selvopplevd sannhetsvitne i forhold til ineffektivitet:

Da jeg rundt 20. mars ville undersøke om det i forbundets regi fantes en adresseliste med navn, telefonnummer og mailadresser til utøvere, trenere, ledere, støtteapparatet og lignende, og om denne i tilfellet kunne oversendes til OPN.no valgte jeg derfor å ringe den informasjonsansvarlige i Norges Orienteringsforbund.

Til tross for daglige oppringninger, sms’er og talemeldinger fra cirka 20. mars var det fortsatt ikke oppnådd kontakt med den informasjonsansvarlige i Orienteringsforbundet.

Selv om vedkommendes muntlige telefonsvarer sier at dersom man legger igjen beskjed vil han ta kontakt.

Naturlig nok konkluderte jeg derfor med at informasjonsansvarlig trolig var på reise (ferie) et sted uten dekning, og valgte derfor å avsjekke dette med blant andre ledelsen ved forbundskontoret. Det ble der gitt uttrykk for at informasjonsansvarlig ikke var ute i ferie. Like etterpå tok informasjonsansvarlig nå omsider selv kontakt og informerte meg om at han ville undersøke saken med tanke på om det forelå adresseliste i henhold til ovenstående.

Da var vi kommet til 26. mars. Nye 9 dager senere, den 5. april, var det fortsatt ikke mottatt endelig respons. Purret informasjonsansvarlig og fikk da vite at jeg måtte regne med å vente til over påske.

Med tanker om å lage noen juniorsaker gjennom påskehelgen var det et poeng for meg å ha oppdatert adresseliste før påsken tok til for alvor, men siden vi nå var kommet til skjærtorsdag så det relativt svart ut med tanke på å ha adresselista som et journalistisk arbeidsredskap. Valgte derfor igjen å løfte saken opp til forbundets ledelse i håp om at noen der kunne hjelpe meg.

Først tirsdag 10. april, dagen etter 2. påskedag, dukket en flott og innholdsrik adresseliste opp. Ikke fra den informasjonsansvarlige, men fra en av de andre ved forbundskontoret.

Oversikten er så god og innholdsrik at den vil være et nyttig redskap i den journalistiske hverdagen, men en responstid på 3 uker på en slik liten henvendelse viser at Norges Orienteringsforbund har en lang vei å gå, for å si det mildt.

Til sammenligning rettet jeg en lignende henvendelse til Norges Skiforbund en fredag i desember, ved lunsjtid. Deres pressekontakt har flere idretter å følge opp, hvorav flere tunge medieidretter som langrenn, alpint og hopp, men allikevel tikket det inn en innholdsrik adresseliste allerede lørdag formiddag.

Det som Skiforbundet leverte etter 21 timer, måtte jeg vente 21 dager på hos Orienteringsforbundet.

På vegne av OPN.no fikk jeg uansett laget et par saker på noen av våre største juniortalenter i påsken. Med en fot i orienteringsidretten helt tilbake til 70-tallet er jeg så heldig å ha en viss kjennskap til via hvem jeg for eksempel kan finne frem til en utøver som nylig har byttet ut sitt norske telefonnummer med et svensk nummer.

Men det hadde garantert vært mye lettere og ikke minst tidsbesparende å sitte med slik informasjon i en egen liste direkte fra forbundet.

Jeg kan også garantere at det er redaksjoner der ute som i mangel på service/oppfølging fra Orienteringsforbundet ikke ville tatt seg bryet verken med å purre forbundet, eller i det hele tatt skrive om orientering, når det er så vanskelig å få respons fra sentralt hold.

Da bruker redaksjonene heller tiden sin på langrenn, hopp, alpint, svømming, sykling, friidrett, skyting, golf, bryting, etc. etc. Takket være ineffektivitet og mangel på oppfølging fra Orienteringsforbundet taper orienteringsidretten følgelig i kampen om oppmerksomhet!

Rett skal være rett; Det tas derfor med at Bjørnar Valstad, Orienteringsforbundets generalsekretær, i en e-post personlig beklager hvordan henvendelsen fra OPN.no har blitt håndtert, og det er naturlig nok Valstads ansvar at funksjoner underlagt ham fungerer optimalt og effektivt.

ps! Artikkelen er senere omskrevet etter innspill fra Norges Orienteringsforbund. Kommentarfunksjonen på denne artikkelen er deaktivert av personvernhensyn.

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no




Mulig relevante artikler