Den elektroniske tidsalderen kan medføre at historiske data forsvinner

Kommentar av Jon Helge Vaeng

- En gjennomgang i dag av gamle resultatlenker viser at mange lenker ikke lenger virker i det hele tatt, påpeker webredaktør Jon Helge Vaeng i en kommentar her på OPN.no.


Varsku: Den elektroniske tidsalderen kan medføre at historiske data forsvinner
Kommentar av Jon Helge Vaeng

Den elektroniske tidsalderen med internett og e-post har bl.a. gjort at tonnevis med papir har blitt spart, og har medført store forenklinger for bl.a. arrangører av o-løp. Det har vel også hatt en positiv effekt på miljøet gjennom mindre søppel og mindre behov for trevirke (f.eks. regnskog). Det er imidlertid også farer forbundet med dagens internettbaserte samfunn.

Og da snakker vi ikke denne gang om spredning av datavirus, hacking og annen datakriminalitet. Men om faren for at for eksempel resultatlister, protokoller, referater og andre viktige dokumenter forsvinner fra historiebøkene. Hvis alt baseres på lagring på et eller annet elektronisk medium, og hvis det ikke også tas ut versjoner i papirformat, ja da sitter man der med skjegget i (den elektroniske) postkassa når det elektroniske mediumet bryter sammen eller blir lagt ned.

Troms o-krets har selv erfart dette. Når arrangørklubber f.eks. legger ut resultatlister på sine hjemmesider, så lenker vi på o-kretsens hjemmeside direkte til stedet hvor arrangørklubben legger ut resultatlisten. En gjennomgang i dag av gamle resultatlenker viser imidlertid at mange lenker ikke lenger virker i det hele tatt, eller viser til noe helt annet. Det skyldes bl.a. at arbeid er blitt gjort på de respektive klubbsider. Hvis arrangørklubbene da selv ikke har sørget for å lagre resultatene på et eller annet sikkert sted eller tatt dem ut på papir, så vil jo ettertiden ikke kunne vite hvem som fikk den og den plasseringen når i hvilken klasse hvor. Dette er data som vil ha historisk verdi, men som altså ikke vil finnes lengre hvis man ikke har tatt forhåndsregler. Før i tiden i Troms o-krets ble resultater sendt til kretsen i papirformat, og arkivert i vanlige ringpermer. Nå gjøres ikke det lenger. Hva NOF gjør vites ikke, men det er i allefall på tide å tenke gjennom hvordan vi skal unngå at data forsvinner fra historiebøkene.

NOF vurderer forøvrig å skifte internettportal. Det vil b.a. bety at Troms o-krets atter en gang vil få ny hjemmeside. Det er på den ene siden veldig positivt, da dagens hjemmesideløsning i allefall i perioder krever mye tålmodighet fra oss som administrerer hjemmesidene. Det negative er hvis ny løsning vil medføre at gamle lenker blir satt ut av kraft. Det vil bli et kjempetidkrevende arbeid å flytte alt gammelt materiell over til nye elektroniske lagringsplasser, men er det eneste mulighet for å ikke miste data, så må det gjøres. Et alternativ er selvfølgelig å skrive ut alt som pr i dag finnes på nåværende hjemmeside, sette det i ringpermer på et brannsikkert sted, og begynne "helt på nytt" på ny hjemmeside, dvs at leserne ikke får tilgang til materiell publisert på gammel hjemmeside.

Vi får se hva som skjer. NOF er i allefall allerede gjort oppmerksom på bekymringen fra Troms o-krets når det gjelder ivaretagelse av data. Klubbene i Troms bes herved også tenke gjennom problemstillingen. Når Troms o-krets´ 75-årshistorie skal skrives, så er det jo gunstig å vite hva som har skjedd de 25 årene etter vårt 50-årsjubileum...

Tromsø 16.12.2009
Jon Helge Vaeng
Webredaktør - Troms O-krets

---

Kommentaren er opprinnelig publisert hos Troms Orienteringskrets

******

Kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis OPN.no sitt ståsted.




Mulig relevante artikler