Axel Mattsson, eliteleder i Järla Orientering. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Axel Mattsson, eliteleder i Järla Orientering. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Järla: - Folk tror det bare var flaks i 2011

- Vi kan vinne 10Mila, sier Axel Mattsson til OPN.no. Han er eliteleder i den svenske klubben Järla Orientering, en klubb hvor vi finner 7 norske toppløpere.


På et av vårens løp møtte OPN.no Järla Orientering och Skidors eliteleder, Axel Mattsson. Det resulterte i en fyldig samtale om den nyere historikken i Järla, klubbens muligheter i 10Mila og de mange norske løperne i klubben.

- Dere ble nummer 4 på 10Mila i 2011, kun slått av vinneren Kalevan Rasti, Halden SK og Södertälje-Nykvarn OF i nevnt rekkefølge, men når startet egentlig eventyret?

- Järla var en veldig god juniorklubb i starten av 2000-tallet. I 2003 hadde vi 3 løpere med på Junior-VM, blant disse Anders Holmberg, forklarer Axel Mattsson.

28-åringen Holmberg har senere løpt hjem flere VM-medaljer. I følge World of O sine oversikter (http://runners.worldofo.com/andersholmberg.html) snakker vi om sprint-sølv fra 2011 og stafett-bronser i henholdsvis 2011 og 2012. Men Holmberg behersker også VM's hoveddistanse - langdistansen. Noe 5. plassen fra VM i Sveits forrige sommer bevitner.

Et annet meget sterkt kort i Järla-stallen er Olle Boström. Også han har innkassert VM-bronse i stafett, det skjedde i Frankrike i 2011. Samme år løp han inn til 6. plass på VM's hoveddistanse.

Som man skjønner har klubben fra Nacka by, noen små steinkast sørøst for Stockholm, et meget godt fundament i Anders Holmberg og Olle Boström, men man blir ikke nummer 4 i 10Mila uten flere gode kort på hånden.

Norske løpere i nøkkelroller
I det suksessrike 2011-laget finner vi også noen norske kort gjennom Espen Hultgreen Weltzien og Martin Vister. I laget som da løp inn til 4. plass hadde de to norske gutta 8. og 9. etappe og bidro i så måte til et perfekt utgangspunkt for Holmberg på ankeretappen.

- Hos oss får løpere som Espen og Martin sjansen til å løpe viktige etapper. I de største eliteklubbene ville de ikke fått slike muligheter, poengterer Axel Mattsson overfor OPN.no.

I Jukola 2011 fulgte Järla Orientering opp den gode innsatsen fra 10Mila noen uker i forveien med å bli nummer 16. I fjor ble plasseringene i disse to gigantstafettene henholdsvis 10. og 15.

Tror ikke på dem
- Dere har ikke helt lykkes i å gjenskape resultatet fra Tio 2011 så langt. Var det bare et blaff?

- Folk tror det bare var flaks det vi presterte i 2011. Ingen tror på oss i det hele tatt. Og vi er slett ikke favoritter i år heller, smiler Axel.

Men han ser ingen grunn til å utelukke nye suksesser for den svenske klubben.

I fjor hadde for eksempel både nevnte Holmberg og Boström skadeproblemer som påvirket mulighetene i 10Mila og Jukola. I vinter har de ikke hatt de samme utfordringene.

Allsidig bredde i toppen
- Hva slags løpere har dere i Järla?

- Vi har en bra miks av unge med ambisjoner og vi har løpere som bare satser inn mot 10Mila og Jukola. I klubben har vi noen løpere som ikke er så gode individuelt, men samtidig gjør verdensløp i stafetter.

- Noen nye navn på blokka i år?

- Mattias Millinger (Red. anm.: Også han en svensk VM-løper) har kommet til klubben. Pluss også en ung trio hvor 2 kommer fra Sveits og 1 fra Russland.

Setter pris på Norges-eksporten
- Dere har også en stor kontigent norske løpere!

- Ja, vi har faktisk 7 norske løpere. Disse er Anneke Bjørgum, Ingjerd Myhre, Espen Hultgreen Weltzien, Martin Vister, Mats Nordbrøden, samt brødrene Morten og Håkon Jarvis Westergård.

- Fungerer det bra med så mange nordmenn i en svensk klubb Axel?

- De norske løperne er veldig godt likt blant de andre medlemmene i Järla Orientering. De setter en standard både som idrettsutøvere og personer, roser klubbens eliteleder Axel Mattsson.

Sikter høyt
- Hva tenker du om årets muligheter blant damene i 10Mila?

- Jeg jobber mest med herrene, men jeg kan si at selv om vårt damelag ikke har så sterke navn er det veldig løpssterke løpere og dyktige orienterere i dette laget. De kan gjøre det veldig bra i stafetter om de lykkes.

- Og hva med herrene i årets 10Mila?

- Jeg tror vi har veldig gode muligheter nå i 2013. Vi satser veldig høyt og om vi gjør det rette kan vi faktisk vinne. Vi må ha tro på det vi gjør, men det er en jobb å gjøre og alle må være friske og fine, påpekte eliteleder Axel Mattsson da vi pratet med han på et av vårens løp.

10Mila 2013 arrangeres 4. og 5. mai.

Hjemmeside for Järla Orientering och Skidor


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler