Alle o-kart i Nordland på plass

Etter iherdig innsats fra kartmannen Håvard Berg er alle o-kart fra Nordland på plass i o-forbundets kartregister. Via innsynsløsninger levert av World of O og Arealis går det som en drøm å gjøre dypdykk i registeret som stadig vokser.


 
Flere nyheter på lur
Like før skolenes sommerferie hadde OPN.no en artikkel om o-idrettens nasjonale kartregister. Nå har vi på ny vært i kontakt med kartutvalgets Håvard Tveite, han gir oss status.

- Siste nytt er at Håvard Berg har lagt inn alle kartene som Nordland o-krets har oversikt over i kartregisteret, opplyser Tveite.

- En annen nyhet er at vi har fått lagt inn omriss (uten kartdata) for Rogaland og Akershus og Oslo (hentet fra kretsenes OCAD-baserte kartregistre), forteller Tveite videre.

I tillegg til ovenstående er det også tatt fram en innsynsløsning som er særdeles lett å bruke, samtidig er den utrolig rask. Denne bygger på teknologi og norgeskart / -satellittbilder fra World of O og Google. En skikkelig lekkerbisken i denne løsningen er at man kan klikke hvor som helst i kartet, og før man har rukket å si "orientering" spretter alle registrerte o-kart innenfor cirka 10 mil fra klikkpunktet opp i skjermbildet. Alle o-kartene er klikkbare for ytterligere informasjon (såkalte metadata). Selve o-kartet vises ikke.
 

Alle registrerte o-kart i Norge vises som røde prikker.
 

Her er det zoomet inn i kartet, deretter klikket på et punkt. Alle kart i nærheten spretter da opp visuelt i kart- / satellittbildet som små o-flagg, og i tillegg vises de i en stolpe på høyre side. Alt er klikkbart for ytterligere informasjon (såkalte metadata). Kartets omriss kan også vises.
 

Visning av o-kart i tjenesten "Arealisdata på nett".
 

Kartbildet for registrering av nye o-kart i registeret. Med relativt enkle grep legger man inn kart etter kart. Innsyn og bruk av denne løsningen fås etter avtale med folk i kartutvalget.
 
Flytur i Google Earth
For de som har Google Earth installert på PC'n er det en ekstra liten godbit. Ved å klikke på o-flagget i "World of O / Google" løsningen får man opp en liten "dialogboks". I den er det en knapp som heter "Google Earth". Når man trykker på den starter en heftig og automatisk flytur i Google Earth som ikke stopper før det er zoomet helt "til bunns".
 
 

Google Earth zoomer egentlig mye lengre inn enn dette, men da blir det dessverre litt grumsete. Men over tid kan vi nok regne med enda bedre satellittbilder over Norge, slik som det er flere andre steder i verden.
 
OPN.no ser litt framover - 50 kroner for ukens løype
Tenk dere om alle kartene i kartregisteret i tillegg til å være klikkbare også er "printbare" - altså kan skrives ut av hvem som helst mot noen kroner i betaling. For eksempel 30 kroner for fargeutskrift i A4, målestokk 1:10.000 og valgfritt senterpunkt. Dette ville ikke bare gitt bilferien og tjenestereisa en ny dimensjon, men også gode kroner i klubbkasser landet rundt.

Eller hva med ukens løype - månedens tur-o-poster - osv.?

"3 klikk" på en nettside, deretter glir kartet ut fra printeren med ferdig inntegnede poster. Hele handelen har foregått online. Enkelte klubber - kanskje først og fremst de med kartrettigheter over populære utfartssteder og i nærheten av store hoteller - ville skaffet hyggelige kroner til seg selv og o-idretten for øvrig. For o-tekniske treninger kunne det også vært et fint lite marked.

Eksempel: 50 kroner for ukens løype fra Sognsvann i Oslo - 6 kilometer med kuttemuligheter. Med riktig markedsføring hadde dette solgt som varme wienerbrød. I en innledende teknologisk fase går 10 av disse 50 kronene til NOFs utvikling av løsningen, mens klubben sitter igjen med 40 kroner.

For noen dager siden fortalte OPN.no at man i Egersund hadde delt ut 500 "Ukens løype" i løpet av sommeren, riktignok gratis. Hva er ikke da potensialet på landsbasis, og hvor mange ville ikke betalt 50 kroner for et ferdig tilrettelagt opplegg. Her handler det om å se unike muligheter!

nb! Kanskje slike løsninger finnes allerede. Om du vet om varianter av ovenstående i inn- eller utland, så tips oss gjerne.

Heng med fra starten av
Jeg som skriver denne artikkelen har tidligere jobbet 7 år i en av Statens kartverks innovative (fornyende) miljøer. Der hadde jeg gleden av å ha totalansvar for den nasjonale veidatabasen "Vbase" og produksjonsansvar for det elektroniske veinettet "Elveg". Vbase og Elveg inneholder geografisk informasjon som utgjør grunnstammen i kjørecomputere for personbiler, flåtestyringsløsninger for nødetater (AMK-sentraler), tømmertransport, verditransport, renovasjon, helsetjenester etc. etc.

I de årene jeg jobbet med dette møtte vi ofte kommuner som ikke ønsket å forstå poenget med å samle inn veier, adresser og såkalte kjørerestriksjoner (fartsgrenser, fysiskestengsel, enveiskjøringer osv.) i landsdekkende digitale baser.

- Her i "Nisseby" vet vi jo hvor alle bor og hvor det er tillatt å kjøre bil, lød gjerne tilbakemeldingen.

Trenger jeg å fortelle at "Nisseby-kommunene" havnet helt i bakevja i forhold til kommunene som tok arbeidet med Vbase og Elveg seriøst. Kommunene i sistnevnte gruppe (de som tok arbeidet seriøst) håver i stadig større grad inn forvaltningsgevinster og penger på salg av geografisk informasjon.

Det samme bildet kan gjøre seg gjeldende i forhold til NOFs kartregister. Klubber og kretser som har "gjort jobben sin" høster gevinster de andre går glipp av. Så det gjelder å henge med fra starten av.

- Vi ønsker flest mulig kart i registeret

- Vi ønsker å få på plass flest mulig o-kart i registeret, og vi vil gjerne komme i kontakt med flere som kan hjelpe til i dette arbeidet, sier Håvard Tveite.

Dersom du ønsker å bidra til at Norge får et komplett o-kartregister kontakter du Jan Kocbach - jan(at)kocbach.net - eller Håvard Tveite - havard.tveite(at)umb.no.

OPN.no's tips til deg som er kartansvarlig i den enkelte klubb er å kontakte Tveite eller Kocbach for å høre om det som skal være i kartregisteret er på plass for din klubb (omriss og overordnede opplysninger - metadata). I tillegg kan det sikkert være hensiktsmessig at alle klubber leser korrektur over hva som er registrert.

******

Lenker
Innsyn til norske o-kart 1 - rask og enkel i bruk (løsning levert av World of O / Google).
Innsyn til norske o-kart 2 - litt treg å bruke, men tilgang til en lang rekke andre temaer enn o-kart gir løsningen stor verdi. nb! For å se o-kart velger du "UMB: Orienteringskart" i nedtrekksmenyen oppe i høyre hjørne (løsning levert av Arealis).
Norges o-kart på nett - tidligere OPN-omtale av kartregisteret (8. juni 2006).



Mulig relevante artikler