75 år orientering i Grue IL - mellom to permer

- Planen var opprinnelig at vi i 1999 skulle gi ut en bok om 50 år med kart og kompass i Grue IL. Arbeidet tok lenger tid enn antatt, derfor ble det heller til at vi valgte å lage en bok om O-idretten gjennom 75 år i hele Grue kommune, forteller Bjørn Bergsløkken. Resultatet ble tett oppunder 200 sider attraktivt lesestoff, ispedd drøssevis av bilder og kart.


Bokas frontside - saken fortsetter nedenfor
75 år med orientering i Grue.

Respons helt i forhold til forventningene
- Hvordan har mottakelsen vært?
- Vi var litt spent i forkant. Spesielt i forhold til hvor mange bøker vi skulle produsere. Men det viste seg at responsen stort sett ble som ventet, sier Bergsløkken.

Bergsløkken opplyser at motivasjonen for å lage boka ikke har vært å tjene penger, men snarere å sikre at O-aktiviteten rundt om i Hedmark-kommunen Grue skulle bli samlet mellom to permer.

Videre forteller han at det var den kjente O-journalisten og utgiveren av O-boka, Erik Borg, som i sin tid startet opp prosjektet. Borg har vært leder av O-gruppa i nettopp Grue IL, en rolle som i dag ligger på den tidligere skihopperen og fotballspilleren Bjørn Bergsløkkens skuldre.

- Hva har din rolle med boka vært?
- Jeg var løpsleder da vi var delarrangør av NM-uka i 2004. Som følge av det og siden jeg er leder i O-gruppa har jeg skrevet noen ord.

Oppsummerer 75 år
Boka innledes med det første store O-løpet arrangert i Glåmdal i 1932, ett løp vunnet av Einar Korbøl fra Grue Finnskog på tiden 2 timer og 52 minutter. Siste fullførende brukte godt over dobbelt så lang tid. I følge deltakerene var løypa pen, men vanskelig å orientere i.

Videre går boka mer eller mindre kronologisk gjennom små og store begivenheter i skogene rundt Kirkenær, helt frem til disse dager.

Underveis får vi blant annet lese om NM-arrangementer og den gang hele verdenseliten var på plass for å løpe parkverdenscup (Park World Tour) i 1997.

Godbiter fra klubbens kartarbeid og rekrutteringsarbeid servers også blant mye annet. Legenden Magne Lystad (tidenes første europamester og vinner av 7 NM-gull individuelt og 5 i stafett) har naturlig nok også fått et par sider i boka. Lystad vokste opp i Grue kommuen, men i et område som klubbmessig hadde større tilhørighet i nabokommunen Lunderseter.

Fortsatt fullt trøkk i Grue
I Grue, som de fleste andre steder, har O-aktiviteten gått litt opp og ned. Men nå er det igjen fullt trøkk.

- I 2008 hadde vi stor økning i deltakelsen i terminfestede løp, sier Bjørn Bergsløkken. Og om ikke lenge er vi 15 personer som reiser til Danmark for å starte O-sesongen i Nord-Jysk 2-dagers, legger han til.

O-gruppa i Grue IL har stort sett 2-3 fellestreninger gjennom hele vinteren. Til tross for at kuldegradene i de dype skoger, tett på svenskegrensa, til tider kan bli vel tøffe.

- Ja, i natt viste termometeret 30 minus nede ved Glomma. Og i morgen tidlig har O-gruppa oppmøte klokka halv fem for å jobbe dugnad i forbindelse med Rally Norway, avrunder Bjørn Bergsløkken humørfylt på vegne av O-gruppa i Grue IL.

- - -

Mulig å kjøpe boka
Selv om boka er skrevet med lokalbefolkningen som målgruppe, er det naturlig nok åpent for andre å bestille et eksemplar. Slik OPN.no bedømmer boka er den absolutt interessant for O-interesserte fra fjern og nær.

Bjørn Bergsløkken sier at det ikke er så veldig mange bøker igjen på lager, men dersom man enten ringer han på telefon 915 69 287, eller sender en e-post til bergsloe@online.no, så er det fortsatt mulig å sikre seg et eksemplar.


Bokas bakside.

******

Linker
Grue IL.




Mulig relevante artikler