- Følte meg ganske sliten

- Jeg følte meg ganske sliten før start. Det er idrettsvidunderet Betty Ann Bjerkreim Nilsen som sier dette til OPN få timer etter at hun i sitt siste mulige forsøk ble individuell junior-verdensmester i orientering.


 

Betty Ann Bjerkreim Nilsen ved runding. Foto: NOF.
 
- Overraskende - for min del
- Det var overraskende at jeg skulle vinne, forteller Betty Ann Bjerkreim Nilsen.

OPN tror ikke helt på gull-jenta, som tok sølv på tirsdagens langdistansen, og parerer; - Overraskende - nå tuller du?

- Nei, det var overraskende - for min del, presiserer hovedpersonen og utfyller med å fortelle at hun følte seg fysisk sliten før start. - Jeg skjønte at jeg måtte konsentrere meg om o-inga i dag, sier hun.

Bom på femte og syvende
- Underveis i løpet bommet jeg på 5. og 7. post. Fikk i tillegg tanker om hvor sliten jeg var, sier Bjerkreim Nilsen. Jenta som kom fra Gjø-Vard til Bækkelaget før sesongstart fortsetter; - På publikumspost (red. anm. 11 post av 14) fikk jeg vite at jeg lå litt bak beste-tiden. - Tenkte da at jeg ikke måtte bomme på de tre siste postene.

I mål hadde Bjerkreim Nilsen snudd 21 sekunder i sin disfavør til 19 i sin favør, i forhold til finske Ulrika Uotila som til slutt ble sølv-vinner.

Trodde løpet var kjørt
Da svenske Anna Persson på siste startnummer stemplet på publikumspost med 26 sekunder bedre tid enn Bjerkreim Nilsen så det ikke helt lyst ut med norske øyne. - Akkurat da tenkte jeg at løpet var kjørt, sier Bjerkreim Nilsen. Under fire minutter senere var det klart: Betty Ann Bjerkreim Nilsen var VERDENSMESTER...!!!
 

Strekktidsgrafen viser at Betty Ann Bjerkreim Nilsen levde farlig (rød strek). Bare tre poster fra mål lå hun langt etter Ulrika Uotila (blå) og Anna Persson (sort), i mål holdt det allikevel til gull med relativt god margin.
 

Mellom 11. og 14. post sikret Bjerkreim Nilsen seg gullet.
 
- Nøyd ändå
Anna Persson hadde altså gullet i lomma. I en pressemelding fra svenske o-forbundet kommer følgende frem: "Perssons guldchans tickade iväg vid tolfte och näst sista kontrollen som hon först sprang förbi i tron att det var en kontroll från gårdagens kvallopp. När hon insåg sitt misstag hade guldet och chansen till medal försvunnit, men Persson var riktigt nöjd med sin insats ändå. - Jag sprang bra idag, och jag är glad att jag har kapaciteten att springa så bra som jag gjorde idag. Att sedan missen kommer i slutet är inte hela världen, den kunde ha kommit var som helst under loppet, det är sådant som händer i orientering."

Dansk dynamitt
Dette mesterskapet har så langt vært et eneste stort eventyr for oss nordmenn. Som nevnt innledningsvis har troppen huket tak i 3 gull, 2 sølv og 1 bronse.

Men danskene har også all grunn til å smile bredt, bare noen uker før de inviterer til senior-VM på hjemmebane. I dag løp 17 år gamle Søren Bobach inn til gull i herreklassen, og ikke nok med det - 16 år gamle Signe Klinting tok bronse blant damene.
 

Betty Ann Bjerkreim Nilsen på øverste trinn. Foto: NOF.
 
Fortsetter å sanke medaljer
Etter Junior-VM 2005 hadde Olav Lundanes to gull-medljer hengende rundt halsen. Under årets VM løp han inn til sølv på langdistansen forleden dag. I dag hentet han hjem en bronse.

- Ultraoffensivt fra start
- Jeg hadde bestemt meg for å kjøre ultraoffensivt fra start. Det ble nok litt over ett minutt bom totalt, sier mesterskapsløper Lundanes, som var godt fornøyd selv om han bare var fem sekunder fra gullet.

- Varmen ikke noe problem
Det var varmt i Litauen under fredagens løp. Værvarselet hadde fortalt om 30 grader i skyggen. Eksakt hva det hadde vært kjente verken Betty Ann Bjerkreim Nilsen eller Olav Lundanes til, men de begge bedyret at varmen ikke hadde vært noe problem. - På en så kort løype spiller ikke varmen noen rolle, sier Lundanes.
 

Sølv på tirsdag og bronse på fredag for Olav Lundanes. Foto: NOF.
 
***************
 
Resultater
Damer - 3.8 km, 145 meter stigning, 14 poster.
------
Øvrige norske
28. Ingunn Hultgreen Weltzien, 32:25
36. Fanny Welle-Strand Horn, 33:29
53. Mali Fjogstad Nielsen, 39:41
61 løpere i A-finalen.
Guro Flatekval ble nr. 18 i B-finalen.
 
Herrer - 4.7 km, 190 meter stigning, 16 poster.
-------
Øvrige norske
12. Tore Dyrhaug Mo, 27:07
38. Torgeir Nørbech, 30:36
43. Anders Skarholt, 31:38
45. Erik Sagvolden, 32:15
60 løpere i A-finalen.
Ulf Forseth Indgaard ble nr. 7 i B-finalen.
 
******************

Program junior-VM 3.-8. juli 2006
Mandag: Sprint
Tirsdag: Langdistanse
Torsdag: Mellom kval.
Fredag: Mellom finale
Lørdag: Stafett

VM arrangeres i Druskininkai i Litauen.

Lenker
Junior-VM.
Resultater.
Løyper og veivalg i RouteGadget.



Mulig relevante artikler