Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

ENDRINGER VEDTATT RUNDT ARRANGØRSKATTEN / LØPSAVGIFTEN - GENERALSEKRETÆR LASSE ARNESEN INFORMERER

Omsider har grasrota og grunnfjellet ute i o-bevegelsen fått oppleve endringer i positiv retning for bestemmelser rundt løpsavgift (43%) og arrangørskatt (30%). Informasjon følger her:E-post sendt til NOF-kontoret i Oslo (Ullevål Stadon) ved generalsekretær Lasse Arnesen mandag morgen, 12. mars 2018:

Hei igjen, Lasse

Hvordan gikk det i helgen, fikk dere korrigert det feilslåtte og ekstreme avgiftsregimet som står i veien for entreprenørskap og videre utvikling med mere av skogens idrett?
Hører fra deg - Hei så lenge!

Hilsen Geir

****************************

Svar fra Lasse like i etterkant:

Geir, tinget vedtok å videreføre løpsavgift og tur-o-avgift som tidligere, men med nytt innslagspunkt på kr. 50  på løpsavgiften.

Lasse

****************************

Respons tilbake:

Mange takk for info. Lasse!
For sent og for lite, men et steg i riktig retning.
Lykke til videre!
- g

****************************

I praksis betyr dette at o-sporten omsider har fått en bevegelse i den store tabben som ble begått i forbindelse med det slette arbeidet utført av Tommelstad-utvalget tidligere på 2000-tallet.

Innretningen med den spinnville løpsavgiften på 43% / 30% arrangørskatt består altså videre (og fortsatt uten noen form for fradrag for kostnader).

Dette greier storklubbene å leve med, de får sine nøkkelarrangementer tildelt av O-forbundet (så lenge de er lydige og oppfører seg pent) og mange av storklubbene har egne folk som stort sett bare bruker tiden sin på å skrive søknader hit og dit etter penger, fremfor å bedrive reell verdiskapning gjennom å skape nødvendig aktivitet.

Men for småklubber og småarrangører er det fortsatt håpløst og vi kan da også i tiden fremover se langt etter nybrottsarbeid og tetting av de mange hvite flekker på et slikt nivå som må gjøres.

Beslutningstakerne burde for lengst ha spurt seg selv:

"Dersom 43% avgift / 30% skatt er smart, uten noen form for fradrag, hvorfor ser vi ikke dette da også i andre idretter og på andre områder i samfunnet?".

Selv en blind og uskolert høne vet svaret!

Men omsider har vi fått en liten bevegelse. Den kommer for sent og er for liten, men det at startkontingenten det ikke behøves å betale 43% løpsavgift / 30% arrangørskatt for, den økes nå fra kroner 30 (en flaske brus) til en 50-lapp (3 liter bensin). 

Dette betyr da at en arrangør fremover kan hente inn 50 kroner i startkontingent uten å måtte gi fra seg 30% av dette videre inn til hovedstaden.

I hovedtrekk fortsetter galskapen fra det sentrale apparatet (også kjent som fakturasentralen og reisebyrået på Ullevål Stadion) med tanke på den enorme skatteleggingen av den utøvende o-aktiviteten rundt om i landet. 

Allikevel skal en samlet grasrot glede seg over at vi har fått en bevegelse, en bevegelse som bærer bud om at det senere kommer (tvinger seg frem) endringer som faktisk vil gjøre en tydelig forskjell, men det haster noe veldig, o-sporten er dessverre på rask vei til å skli under kritisk masse hva gjelder antall orienteringsløpere i aktivitet og antall starter de gjennomfører i løpet av året.

Minner avslutningsvis om at orienteringen for noen få tiår tilbake var en av Norges absolutt største idretter, både i topp og bredde. Det som har vært besluttet i det sentrale styre og stell samt ved forbundskontoret gjennom noen tiår nå har ikke akkurat imponert med tanke på det å foredle og videreutvikle arvesølvet!


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler