Bjørnar Valstad: - Trist og pinlig

Som kjent kollapset Norges O-forbund og TV2's planlagte storsatsing på O-festivalen og World Cup 20-21 juni - ref. "Svart skjerm fra World Cup". - Det er både trist og pinlig at dette glipper, innrømmer NOFs generalsekretær, Bjørnar Valstad, overfor OPN.no.

Stord: - Her er alt klart for O-løp

- Jeg ser at O-løp på Østlandet avlyses på grunn av snø. Kristtornløpa på Stord går uten snø, forteller Jarle Halland i Stord IL begeistret, i en rask kommentar til OPN.no. For de som har base på Vestlandet i helgen er det altså bare å sette kursen mot Stord, hvor Kristtornløpa byr på konkurranser fredag, lørdag og søndag.

Niggli og Wingstedt til O-Ringen

- Med världsnamn som Emil Wingstedt, Simone Niggli, Martin Johansson, Lena Eliasson, Mats Troeng och Lina Bäckström redan nu anmälda till O-Ringen i Småland i sommar, ser tävlingsveckan, som också ingår i Elitserien, ut att bli riktigt intressant. - Det känns både kul och spännande att dessa löpare redan finns med i anmälningslistan, säger Lars Nordgren, elitansvarig under O-Ringen Småland 2009.

Tyrinatta utsatt 2 uker

- Tyrinatta skulle opprinnelig vært arrangert 1. april, men tatt i betraktning all snøen i terrenget og langtidsvarselet, ser vi oss nødt til å utsette, melder Ringerike O-lags informasjonsansvarlige, Jon Arne Skrove. Ny dato for den populære nattstafetten, som i år arrangeres mellom Oslo og Hønefoss blir onsdag 15. april. Hvilket betyr at Tyrinatta arrangeres 3 netter før den store 10Mila-natten.

Avisdøden skyter fart - konsekvenser for oss

Tross statsstøtte og svært kapitalsterke eiere i ryggen varslet Moss Dagblad og Halden Dagblad tirsdag at de legger ned. Fra USA har vi fått høre at Ann Arbor News stanser papirutgaven etter 174 år. Finanskrisen gjør at annonsører må bruke pengene riktigere. Når valget er å bli raskt forbibladd i en papirutgave, eller at annonsen blir klikket på hos et nettsted, er valget rimelig enkelt. Det samme enkle valget har leserne; Gårsdagens nyheter på papir, eller dagens på nett! Vi må regne med at avisdøden skyter ytterligere fart, og at denne får konsekvenser også for O-idretten. Gjennom satsing på nett kan vi O-løpere selv ta ansvar for å vri avisdøden over til noe positivt og verdiøkende for vår idrett.

- Vi må dessverre avlyse O-Respitten

Lørdag 4. april skulle østfoldklubben Varteig O-lag arrangere O-Respitten på nytt kart og i "nytt terreng" ved Ise, mellom Sarpsborg og Rakkestad. O-Respitten er et interessant fellesstartløp med klassevis start, der klassene starter med en fastsatt respitt (utsettelse). Først i mål i hver løype vinner. - Vi må dessverre avlyse løpet på grunn av alt for mye snø og is i terrenget, melder løpsleder Kjell Einar Andersen til OPN.no.

Våren har nådd Vestfold

- I helgen arrangerte vi 2 dagers O-samling i Larvik for 13-16 åringer fra Vestfold og Telemark. 4 O-økter, totalt 70 poster ute i skogen, forteller Lars Fremstad entusiastisk. Blant flere gode bilder han har sendt redaksjonen er det et som viser Lovise Fremstad i fin driv. - Som dere ser er det snøbart, påpeker Lars Fremstad, som kommende helg arrangererer Vestfold 2-dagers med sin egen klubb Larvik OK, i tospann med Sandefjord OK. For de som vil tyvtrene til helgens løp kan OPN.no tipse om at det henger økter ute i skogen i Larvik som alle kan benytte seg av.

Jørn Sundby: - Jaktstart er populært

- Vi har ofte jaktstart i CraftCup (norgescup). Senest i fjor både i Østfold O-weekend og O-festivalen, forteller NOF's arrangementsansvarlige, Jørn Sundby, til OPN.no. - Grunnen til at svenskene nå velger jaktstart i sesongpremieren av Elitserien (ref. nyheten rett nedenfor) er at de har veldig streng deltakerbegrensning resten av sesongen. Gjennom å gi alle anledning til å stille i det først løpet, får alle lik mulighet til å kvalifisere seg videre, legger Sundby til, før han avrunder med; - Jaktstart er interessant og et all right konsept. Vi ser at det er veldig populært når jaktstart brukes i ungdoms- og juniorklasser.

Elitserien innfører jaktstart

- Elitserien i regi av Ringsjö OK och OK Kontinent er startskottet på säsongen för elitorienterarna. Tävlingen, en medeldistans, arrangeras i Skåne med kval på påskdagen 12. april och final på annandagen. Tävlingsformen är ny för Elitserien, ett kvallopp där alla springer samma bana och sedan en final i form av jaktstart. De 40 bästa damerna och herrarna från kvalet får delta i jaktstarten, där alltså först i mål vinner. Vid söndagens kval springer damerna 5,2 km och herrarna 6,8 km. Finalbanorna på måndagen är 6,1 km för damer och 7,2 km för herrarna, melder Svenska O-förbundet.

BergensNatten live på nett

- Vi prøver med live GPS-tracking på Internett dersom alt går som planlagt, forteller arrangørene av kveldens BergensNatten. - Vi får trolig 7-8 GPS-enheter. Noen enheter er Nokia N95-telefoner med innebygget GPS, noe som gir noe dårligere nøyaktighet på posisjoneringen (kan se ut som om noen løper gjennom hus og forbudte områder) - men det blir bra nok til å få vist når løpere bommer - og stillingen underveis. Det blir spennende å se hvor godt dette fungerer - vi har gode forhåpninger så lenge ikke tele-nettet går ned, opplyses det fra arrangørhold. "Prologen" går av stabelen lørdag kveld klokken 1730 (D/H 13-16) - hovedstafetten går klokken 1915. Rundt 30 lag stiller. BergensNatten live.

Kristiansand vs. Pan Kristianstad at Spring Cup

- On the men's side, an interesting showdown is expected between last year's winner of 10Mila, Kristiansand OK, and this year's serious challenger, Pan Kristianstad, tells Mette Rønning Steffensen, event director of Spring Cup next weekend.

Midnattsolgaloppen med fotball-samarbeid

Fredag var det 2 hele sider om den kommende Midnattsolgaloppen i Avisa Nordland. Den brede omtalen ble arrangørene i B&OI Orientering og Valnesfjord IL til del takket være et tett samarbeide med eliteserieklubben Bodø/Glimt. – Vi har blitt tatt imot med åpne armer av Glimt, og vi synes det er veldig artig med et slikt samarbeid, sier O-løper Lars Reitan. Også Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen er positiv; – Dersom vi i Glimt kan gjøre noe for å bidra til at folk kommer seg ut i marka, så er vi selvsagt med på det. Nettutgaven av avisomtalen.

Svensk mesterskap tatt av snø

5. april skulle ultralång-SM i orientering ha avgjorts i skogarna utanför Ed i Dalsland (like sørøst for Halden). För mycket snö i skogen gjorde att arrangörerna i samråd med Svenska O-förbundet på fredagskvällen tog beslutet att ställa in SM-tävlingen. I öppen tävlingsterräng ligger det för närvarande ett tjockt täcke med hård packad snö, opplyser Svenska O-forbundet.

Picture of the Week - Smola's fighting face

On his home ground the Czech runner Mikal Smola shown a great spirit last summer at the World Championships. Picture of the Week is taken during the middle distance, a race where the 28 years old guy, running for the Swedish club Södertälje-Nykvarn, get a silver medal. Photo: Geir Nilsen / OPN.no.

Drømmejobb i NOF for Eivind Tonna

- Det å jobbe mot treningsmiljøer er veldig inspirerende. I dag er det mange klubber som driver bra, og noen som trenger hjelp til å sette i gang med prosjekter. Det å jobbe med trenere og hjelpe dem videre på veien er noe jeg ser skikkelig frem til. Jeg har fått drømmejobben, stråler Eivind Tonna.

Vestfold 2-dagers som planlagt

- Her er det allerede store områder som er helt snøfrie, mens andre områder kun har snøklatter her og der. Men nå smelter snøen fort i sola, og gjør forholdene bedre for hver dag som går. Vi ønsker derfor å tilby alle løpsklare O-løpere en god start på sesongen i søndre Vestfold, melder arrangørene Larvik OK og Sandefjord OK.

- Først og fremst interessert i aktivitet

- Det er alt for vanskelig å delta på større O-løp hvis man ikke er medlem av klubb - ja til og med på nærløp er det uglesett, selv om det er tillatt i følge reglene, sukker en leser i etterkant av de siste ukers artikler om vår lukkede O-idrett. - Folk er først og fremst interessert i aktivitet. Det viktigste er å få flest mulig til å løpe orientering, og i det lange løp er det så mange fordeler med å være med i en klubb at de fleste vil bli medlemmer etter hvert uansett, påpeker vedkommende. - Det er vel så viktig å rekruttere voksne siden det er de som tar barna med på orientering. Dette er et interessant tema som burde vært utredet nærmere, avrunder entusiasten, som ved denne korsvei ønsker å være anonym.

Kløvrud leverer varene i sitt første Veivalg

Redaktør-skifter er alltid spennende å følge både hva gjelder innhold og evne til å levere. Mens enkelte kortsiktige magasin-eiere og redaktører kan ha en tendens til å være opptatt av å prate, fremfor å levere, er det i så henseende flott å registrere at Veivalgs nye redaktør, Jens Olav Kløvrud, følger opp den gode tråden etter avgåtte Claes-Tommy Herland. I alle fall om vi skal dømme etter det rykende ferske nummeret som er på vei ut i postkassene i disse dager.

Thierry Gueorgiou legger løyper for Norge

Til helgen gjester det norske landslaget Frankrike. Løypelegger er ingen ringere enn den flerfaldige verdensmesteren Thierry Gueorgiou. mer >>

Nørbech: - Fortsatt noe hodepine

- I hele år har det gått bra, men jeg har fortsatt noe hodepine og blir "tett" i hodet, men på de gode dagene, som det er klart flest av og som det er blitt forholdsvis flere av, føler jeg meg lett og fin i kroppen, forteller Torgeir Nørbech til Ringerikes Blad.

Hausken: - 10Mila er en klassiker

Anne Margrethe Hausken leverte utrolige resultater i 2008. VM-gull, soleklar seier i World Cup og vinner av O-Ringen, for å nevne noe. I år er det VM i Ungarn og verdenscupen som pirrer treningslysten mest, men allerede i april er det flere begiventheter hun gleder seg til. - Jeg sesongåpner på NM natt i Haugesund. Har aldri løpt noen større løp hjemme i Rogaland, så det blir morsomt. Ellers er jo 10Mila en klassiker på forsesongen.

Simone Niggli: - Håper å rekke World Cup i juni

Forrige sesong hadde Simone Niggli sabbatsår fra idretten for å bringe Malin til verden. I vinter har løperen med 14 VM-gull trent for comeback. Nå skriver det sveitsiske O-forbundet at Niggli grunnet tretthetsbrudd har fått totalt treningsforbud i 14 dager og må utsette sesongstarten betydelig grunnet tretthetsbrudd. - Jeg håper å rekke verdenscupen i Norge i juni, sier Simone Niggli.

Andersen og Pedersen på pallen i Nordjysk 2-dages

I helgen samlet Nordjysk 2-dages nær 1.800 løpere på danske Jylland. For de norske deltakerne ble det mange gode plasseringer. I seniorklassene løp Konnerud IL's Marianne Andersen inn til 2. og 3. plass, mens Ola Marius Pedersen fra Ås-UMB Orientering viste tenner med 3. plass søndag. Signe Søes og René Rokkkjær, begge fra Danmark, vant med solide marginer begge dager. Det norske juniorlandslaget var også nedover. Plasseringsmessig gjorde IL Tyrvings Torgeir Nørbech det best med 4. plass i H17-20E lørdag. Nordjysk 2-dages.

Picture of the Week - Control 100

A new season is just around the corner. The question is; How many controls are you going to visit during the upcoming season - 100, 500, 1.000 or even more? Photo: Geir Nilsen / OPN.no.

Nattcupfinale med Halland og Aadland på topp

Resultatene fra Bergens nattcupfinale viser tette kamper om seieren. - I herrenes hovedklasse var 4 løpere samlet da det gjensto 4 poster. Veteranen Per Arne Aadland stakk til slutt av med seieren etter å ha lurt de andre på den siste delen. Tett også i DB - der Gunhild Rogne Halland vant bare 7 sekunder foran Nina Soligard. I HB hadde Kjetil Damm noe bedre margin ned til Sturla Stemshaug - 25 sekunder. DC ble vunnet klart av Wenche Gjesdal, står det på cupens nettside - der er også herreløypa lagt ut.