ANDERS BJERGAARD - FRA TOPP TIL BUNN

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Som ungdomsløper i Nydalens Skiklub opplevde han å vinne Hovedløpets langdistanse både i 2007 og 2008. Nå har Anders Bjergaard rukket å bli ung senior. Men veien fra barnestjerne i en rik klubb og frem til samme posisjon som senior er ikke alltid rak. Hvilket resultatlista fra VM-testløpet onsdag kveld bekrefter.I 2007 løp Anders Bjergaard inn til seier i H14 under Hovedløpet.

- Jeg har egentlig løpt orientering i hele mitt liv siden jeg var baby, uttalte Anders til O-boka etter sin 2007-seier.

Allerede året etter gjentok han den krevende bedriften, da i herrenes 15-årsklasse, og gjorde på nytt sine klubbvenner i Nydalens Skiklub stolte.

Men historiebøkene er fulle av ungdomsløpere som avrundet sin karriere allerede som barnestjerner - de var mette etter å ha opplevd alt lenge før de fylte 20.

Andre blir med videre selv om ting har blitt langt tyngre og solen ikke lenger skinner på dem.

Anders Bjergaard er en slik løper.

Onsdag akslet han startnummer i forbindelse med gladiatorenes VM-mønstring ved Kløftefoss i Buskerud.

Løypa i mellomdistansen målte litt over 6 kilometer og gradestokken viste nærmere 30 grader.

Selv med en større bom innledningsvis stormet Magne Dæhli gjennom skogen til en tid ned mot halvtimen. Dette ga mannen fra Løten en klar seier (klikk for komplett resultatliste).

På en enda klarere plass i andre enden av skalaen finner vi Anders Bjergaard - for ham hadde den korte løypa blitt både lang og krevende i sommervarmen.

Med 62 minutter og 30 sekunder var Anders knapt under 10 minutter på kilometeren.

Dette er ekstremt sakte i en VM-mønstring for herrer, spesielt over en så kort distanse, og følgelig lite som minnet om VM-takter med andre ord, og opp til løperen foran i resultatlista var det over 4 minutter.

Anders Bjergaard, som i dag representerer NTNUI, ble rett og slett nummer 72 av de 72 som fullførte - Han signerte resultatlista.

Således har Anders på noen få år sklidd nedover fra toppen av pallen som ungdomsstjerne i en svært ressurssterk klubb, og nå over til skyggenes dal i bunnen av lista.

Hadde det ikke vært for at nettavisen OPN.no på raust vis stiller opp og gir ham litt seniorberømmelse ville knapt noen registrert hans deltakelse.

Noen vinner, andre taper, og de som taper er med på å skape en bredde. Derfor skal norsk orientering være glade for alle som stiller til start.

Dette gjelder enten de bestiger seierspallen, eller mer er å betrakte som rundingsbøyer og turorienterere der de selv i hovedklassene snirkler seg frem på tildels svært høye kilometertider og inntar resultatlistas nedre del.

Og for Anders Bjergaard sitt vedkommende kan pendelen fortsatt snu, han har ikke mere enn akkurat passert de tyve. 

Så dersom de riktige holdningene er på plass i øverste etasje (les; trening, trening, trening) er det ikke mere enn drøyt 30 minutter som skal kneppes inn på en 6 kilometer før han er på høyde med Magne Dæhli og tilbake i topp.

* Til alle rundingsbøyer og turorienterere som stiller opp i konkurranseorientering - Dere er viktige brikker i o-sportens helhet - Stå på og hold trøkket!

Kommentar OPN.no


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler