Petter Northug. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

O-LØPERE KUNNE LØPT MOT NORTHUG

Kommentar

17. mai valgte verdens beste skiløper, Petter Northug, å stille på 10 000 meter baneløp under KM for Sør-Trøndelag. En real kvalitetsøkt ble resultatet, det kunne det også vært for orienteringsløpere med behov av bedret løpskapasitet.

Ulf Forseth Indgaard inngikk i Frol ILs suksessrike lag i 10Mila 2015. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

FROL-INNSATS BEKREFTER UNØDVENDIG EUROPA-STØVSUGING

Kommentar rett fra kompasshuset

Flere norske klubber har brukt millioner av dugnadskroner på innkjøp av utenlandske leiesoldater. Drømmen klubbene har ønsket å støvsuge seg frem til er gode plasseringer i 10Mila. Så kommer Frol IL og lister seg gjennom Tio-natten på en måte som oser av respekt og anerkjennelse.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

EIKERLØPET STØRRE ENN FOSSUMLØPET

Kommentar rett fra kompasshuset

Tynt befolkede Buskerud o-krets leder i øyeblikket knepent på storbymaskinen Akershus og Oslo o-krets. Torsdag avgjøres det hele, men noe er langt viktigere:

Alle fikk være med Rachel Nordtømme

Kommentar rett fra kompasshuset

Orienteringssporten tviholder merkelig nok fortsatt på sin lukkethet. Andre tenker anerledes; - Møt opp på parkeringsplassen ved Akebakkeskogen, så jogger vi en tur i Grefsenkollen, lød invitasjonen som søndag gikk ut til Rachel Nordtømmes 33.400 Instagram-følgere.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Ingeniørene banka finansfolka i 15-stafetten

Kommentar rett fra kompasshuset

Tilsynelatende ultranaive finansfolk i tospann med ditto teknokrater, representater fra begge deler innen o-idretten ofte opplevd som overivrige på glitter, fjas og jåleri, har sammen med noen andre små særgrupperinger, de siste 10-årene ført o-sporten fra den ene ulykka til den andre, men lørdag fikk ingeniører og kronerullere en opptur. De kapret i nevnt rekkefølge nemlig 1. og 2. plass i 15-stafetten.

Kartutsnitt fra Smaaleneneløpets H21-løype. Veivalg fra Johan Asphjell Bjørnaas. Kart: Marker O-lag.

Kuriositet: En av de siste arenarundinger

Kommentar

Det er igjen bred forståelse for at arenarundinger er noe som ikke hører hjemme i skogens idrett, orienteringen. Men noe etterslep er det der ute.

Norges sølvjenter fra VM på hjemmebane i Trondheim 2010. Marianne Andersen, Anne Margrethe Hausken og Elise Egseth. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Kronerulling - Noe også for O-forbundet

Kommentar

Et særforbund  med lange og stolte tradisjoner har invitert til kronerulling. - Innsamlingsaksjon til støtte for våre beste utøvere, opplyser de. I norsk orientering bør det samme grepet gjøres!

Kartutsnitt fra H21E-løypa under Norwegian Spring sitt Solrenningen 2015. Arrangører: Sarpsborg OL og Halden SK. Kart: Trøsken IL.

Her hadde Endre lagt på svøm

Konkurranse

En orienteringsvenn, vi lar ham være anonym, så f.eks. Endre kan da være et passende navn i denne saken, hadde garantert tatt en svømmetur her, eventuelt listet seg over på vårtynn is. Men hva sier regelboken om et slikt veivalg og hva sier den samme altfor tykke boken om strekk rett over slike hindringer?

Urovekkende aktivitetstall fra helgens løp

Kommentar

- Maks 100 som er under 50 år, skriver en av personene som jevnt og trutt analyserer o-sportens utvikling.

Vestfold 2-dagers imponerer

Kommentar

Lørdag og søndag stod orienteringsklubbene i Larvik og Sandfjord bak nok en utgave av Vestfold 2-dagers. OPN.no var ikke selv på plass, men deltok for noen år siden. Det som da møtte oss var et orienteringsløp hvor kart, løyper og arena var på skogens premisser. Samtidig har ikke disse arrangørene latt seg frist av å innføre jåleri og høye startkontingenter. Dette er noe som passer o-løpernes lynne, jungeltelegrafen går og folk drar folk. I helgen tett på 600 løpere hver av de to dagene. De gjør mye bra i Vestfold!

Smart trekk av Fredrikstad

Kommentar

Da Fredrikstad SK i helgen arrangerte Blåvessprinten for godt og vel 400 deltakere gjorde de noen kloke valg. D/H35, en klasse som nesten aldri trekker folk, fjernet de fullt og helt, samt at de kjørte 10-årsklasser fra D/H 40 og oppover. Kanskje i overkant kynisk å la 69-åringer konkurrere mot 60-åringer, men for de aller fleste handler orienteringsløpet om en tur i skauen og en sosial møtesplass. I så henseende er det bare å forenkle klassetilbudet i stor skala, slik at konkurransen er tilpasset antall deltakere og antall hender som jobber med arrangementet. Ros til Fredrikstad!

Fra Ultra-Gull til beste etappetid dagen derpå

Kommentar

Analytikere av norsk orientering har for lengst slått fast at den norske linja hvor forbundets toppidrett gjenmer bort løperne er fullstendig skivebom. Sverige presterer langt bedre på den internasjonale arena og de har for flere år siden skrotet glitter- og fjas-sporet. Noe joviale Gustav Bergman er et godt eksempel på. Verdenstoppen løp hjem SM-gullet på ultralangdistanse lørdag, søndag stilte han opp på ankeretappen for klubben sin, OK Ravinen, i Rånässtafetten. Resultat: Beste etappetid. Ja, det er en litt dristig øvelse, men på dette viset bygger Gustav både klubbidentitet og -stolthet, samt gir tilbake til grasrota. Positiv spiral!

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Oppsiktsvekkende klasseinndeling i Norwegian Springs SOLrenningen

Kommentar

Dagens o-veteraner opplevde storhetstida og gullalderen for orienteringen. De største mønstringene hadde klassene H21E1, H21E2, H21AL1, H21AL2 og H21AL3. Når Norwegian Spring og SOLrenningen arrangeres om en drøy uke ser vi derimot en helt annen klasseinndeling.

Øyvin Thon, flerfaldig verdensmester i orientering, ute på postjakt under O-Ringen i Sälen 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orientering uten kompass

Leserkommentar

Selveste Thierry Gueorgiou har skrevet en artikkel som anbefaler o-løpere å bruke kompass. Selv ble jeg ikke helt overbevist.

Norge har kanskje 10.000 orienteringsløpere

Kommentar

Dette kommer frem blant meningsutvekslingene her på nettavisen OPN.no. Senest 2020 vil O-forbundet at det skal være 50.000. Veien frem er med andre ord svært lang.

Sponsorlaug en mulig vei for o-sporten

Kommentar

Orienteringen hadde i storhetstida en sterk posisjon i idretts-Norge, og vel også i samfunnet for øvrig, slik er det ikke lenger. Det sentrale appratet sliter med å lande avtaler. Sponsorlaug kan være en farbar vei.

Hvorfor driver vi, eller drev vi med orientering?

Kommentar

Det diskuterte jeg med en av mine beste (o)-kamerater forleden. Som seniorløper var jeg det som kan kalles en habil kretsløper, elsket de lange løypene som det var mange av den gangen, og godtok at løpere som Åge Hadler og senere Egil Johansen feide forbi på et høyere gir.

Hvor mange orienteringsløpere er det i Norge??

Til redaksjonskontoret hvor nettavisen OPN.no inngår er flommen av henvendelser mildt sagt enorm, men ikke alt gjelder orientering, og spørsmål om hvor mange o-løpere det er i Norge er heller ikke hverdagskost, men tidligere i høst kom det en slik konkret henvendelse.

NOF jakter barn og ungdom for pengas skyld

Om du i likhet med nettavisen OPN.no trodde poenget var å rekruttere barn og ungdom inn i orienteringen for å gi dem gode opplevelser med skogens idrett, så tar du tilsynelatende helt feil. I alle fall om vi skal tro O-forbundets offisielle magasin.

Veivalg stempler NOF-sponsor som kald

I siste nummer av det offisielle magasinet for Norges Orienteringsforbund, Veivalg, er det en redaktørkommentar som neppe gjør sponsorarbeidet noe enklere fremover.

Hovedløpet MÅ flyttes tilbake til september

Kommentar

I orientering etterlever man en tullete og fullstendig feilslått idé om at ungdommens mesterskap, Hovedløpet, skal arrangeres i sommerferien.

NTNUI klarte det - Se prislista for NSM

Nordisk Studentmesterskap i Trondheim maktet i forrige uke noe som NM-arrangører hevder er umulig. Se beviset på neste side:

Storskjermen var ikke akkurat noen publikumsmagnet under Blodslitet 2014. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Napp ut storskjermens kontakt!

Kommentar

Blodslitet er en av o-sportens aller sterkeste varemerker, og lørdag var det klart for 2014-utgaven. Løpet har stor tiltrekningskraft på o-familien med rundt 1600-1700 påmeldte i år, men Storskjermprosjektet har så definitivt ikke magnetens egenskaper.

Hva gjør Hu & Hei i år?

Arrangørene bak langløpet Hu & Hei skapte debatt høsten 2013. Det hele handlet om deres forhold til Eventor og arrangørskatten/løpsavgiften. I helgen går årets utgave. Hva gjør de i år?

Kart fra Junior-NM 1977 på Ringkollen ved Hønefoss i Buskerud. Utsnitt fra NOF-posten.

Et løp som skapte hoderysting

Med stort kart fra NOF-posten

Nylig ble Ringerike 2-dagers arrangert på Ringkollen. Jeg tok en tur opp dit for å føle på stemningen og snuse inn lukta av skikkelig "skau". Det lukter så godt på Krokskogen og de andre områdene innenfor det som i geologien kalles Oslofeltet.

Men Eggen hadde noe annet og langt viktigere

Kommentar

Litt fotball på denne fotballfrie sonen tåler vi, spesielt når teamaet er så aktuelt også for toppidretten innen o-sporten.

Kronikk: Hvem eier oss som går og løper i fjellene?

- Friidrettsforbundet har det siste halvåret ringt rundt til ildsjeler og frivillige over hele Norge og kommet med trusler om hva som vil skje hvis de ikke bøyer seg og betaler lisens, skriver Lars Gilberg, journalist i Vårt Land.

Tvungen forsikring for å jogge

Kommentar

- Når deler av startkontingenten går med til å betale for en tvungen, unødvendig og uønsket forsikring, betyr det i praksis mindre overskudd for idrettslaget som arrangerer mosjonsløpet. Det er ikke greit for et idrettslag å sende opptil 30-40 prosent av startkontingenten direkte videre til friidrettsforbundet. Verdien av den frivillige dugnadsinnsatsen i idrettslagene reduseres, slår jurist Torstein Frantzen fast.

Klart for Hovedløpet og O-Landsleiren 2014

- Da er det straks klart for Hovedløp og O-landsleir i Verdal, lyder det i en hyggelig e-post OPN.no's redaksjon har mottatt fra arrangørkrefter i Verdal Orienteringsklubb.

Klubbløse strømmer til Skogsløpet

Kommentar

Den formelle delen av o-sporten, altså styre og stell, inklusive NOF-administrasjonen i Oslo-gryta, er livredde for å åpne opp skogens idrett for de uten klubbtilhørighet. OPN.no har gjennom mange år påpekt at en kursendring MÅ til på dette området. Skogsløpet 10. august samtykker og ser bort fra forbundets feilslåtte strategi. I Skogsløpet er nå rundt 50 prosent av de påmeldte uten klubbnavn vi er vant til å se i resultatlister fra norske orienteringsløp.

Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

Hvor mange NOF-folk trengs for å ta i mot en toppløper inne i mål?

Kommentar

Jøss, bevares - det er veldig bra de beveger seg utenfor møterommene på Ullevål Stadion, men du verden så mange det er av dem. Hvilket vi fikk se tydelig under verdenscupen på Kongsberg i helgen.

Eventors skyggesider

Kommentar

Nye løsninger basert på teknologi har gjerne en rekke fordeler, men det følger dessverre ofte også med noen skyggesider. Slik som tilfellet er for Orienteringsforbundets påmeldingssystem Eventor.

Gi NOF-presidenten en formell e-postadresse

Kommentar

I disse dager ligger utlysningen etter ny generalsekretær til Norges Orienteringsforbund ute på Finn.no. Søknaden skal sendes til en privat "Gmail"-adresse som etter en tur i nettuniverset havner hos dagens NOF-president.

Hvor ble det av dem?

Kommentar

Mediehuset nettavisen OPN.no er en del av har en utstrakt resultatservice, for flere idretter, blant andre orientering. Om vi studerer resultatlistene for uttaksløpene til verdenscupen i Nord-Trøndelag onsdag og torsdag denne uka, så finner vi mye interessant, blant annet en undring over hvor herreløperne tok veien..?!

Dette var helgens terminliste!

Kommentar

I helgen viste kalenderen 3. og 4. mai. Våren er på sitt aller fineste og det er et sug i befolkningen etter å komme seg ut i skog og mark. Allikevel presterer norsk orientering med Norges Orienteringsforbund i spissen å servere en ytterst spinkel terminliste. Skogens idrett forvitrer videre - Ut over det er andre kommentarer egentlig overflødige!

Utsnitt av Olav Johannes Deelstra sitt kart fra Norwegian Spring sitt SOLrenningen 2014.

- Digg å løpe skikkelig o-løp igjen!

Overgrepene fra NOF sentralt overfor skogens idrett, orienteringen, har vært mange de senere årene, men grasrota og sportens egenart vinner i stadig større grad terrenget tilbake. Noe vi ikke minst merket under helgens Norwegian Spring. Også eliteløperne frydet seg over at storskjermen var gravlagt og at terreng, kart og løyper sto i fokus.

Savner både generalsekretær og president

Man kan lett tenke at veien fra forbundskontorene på Ullevål Stadion og ut til grasrotas første massemønstring for sesongen i Lørdagskjappen ved Hobøl blir for lang. Tross alt er det en kjøretur på cirka 45 minutter.

Endelig våknet Norges Orienteringsforbund

14. desember 2010 sendte jeg på Bjørnar Valstads egen oppfordring nedenstående e-post til ham selv. Etter nesten 3 1/2 år kom endelig resultatet og OPN.no ser ut til å nå ha fått gjennomslag for nok et viktig aspekt.

NOF-president forstyrret NM-helt

På NM-starten i skiorientering, hvor sågar Kongepokalen var i spill, valgte president i Norges Orienteringforbund, Einar Tommelstad, å gjennomføre høylytte diskusjoner. Utøverne ble forstyrret, men Tommelstad vil ikke beklage opptrinnet.

01

Absolutt nostalgi: NM i Høiåsmarka 1965

For en juniorløper på 1960-tallet var NOF-postens kartbilag et virkelig høydepunkt. Kartet med inntegnede løyper og veivalg fra NM og andre store begivenheter, ble studert nøye. Var det slik de store gutta gjorde det! Tenk om en kunne bli som dem en dag?

Anne Margrethe Hausken Nordberg har gjennom mange år vært blant skogens aller største dronninger. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Hausken med åpent brev om sprintstafetten

Norges Orienteringsforbund ligger med brukket rygg, like fullt presterte O-Tinget nylig kunststykket å vedta enda mere sirkus inn i o-idretten, dette gjennom å applaudere en sprintstafett inn i NM-programmet. Hvordan skal så denne stafetten være? Anne Margrethe Hausken Nordberg reflekterer rundt tematikken.

EM i kakebaking

Kommentar

Idretten er så mye mere, enn bare kampen om sekunder!

Gro Sandstad, den gangen i Halden Skiklubb, runder halvveis på kortdistansen i NM 1994. Foto: Hans L. Werp.

Distansen som forsvant

Kommentar - Se også kart og løype fra NM på neste side

De av oss som har vært med i o-miljøet lenge, undertegnede siden midten på 60-tallet, har opplevd store endringer, ikke minst på den tekniske siden, kart og konkurranseformer. Nå er det visst sprintstafett som skal bli det store.

Illustrasjonsbilde fra verdenscupen i Oslo sommeren 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Minner foran O-Tinget om dette nitriste bildet

Kommentar

Sent høsten 2012 fikk storskjermprosjektet i følge NOF sin husskribent stående applaus fra orienteringslederne. Bildet er fra verdenscupen i Oslo tidlig sommeren 2013. Til helgen er det O-Ting. Tinget er det høyeste formelle organet i norsk orientering.