Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

INNPISKEREN ER SÅRT SAVNET

Kommentar - Rett fra kompasshuset

I o-sportens storhetstid og gullalder hadde vi påmeldingsboka og en oppmann som fungerte som innpisker. Det var tidkrevende, men det fungerte og ikke minst - Det ga resultater gjennom økt aktivitet!

ORIENTERING LØFTES FREM SOM EKSEMPEL I KOMMENTARARTIKKEL

Nytt grep innen skogens idrett brukes som eksempel for gjennomgripende endringer i andre idretter.

Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HARALD ANDRESEN ER DØD

- En legende innen orienteringsmiljøet er ikke blant oss lenger, står det innledningsvis i minneord etter Harald Andresens bortgang. Og det er helt korrekt. Legendestatusen hører Harald til!

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HVORDAN SNO SEG UNNA LØPSAVGIFTEN

Kommentar

NOF gir seg ikke, men tviholder på flat skatt for o-arrangører. Men det er demotiverende å samle inn penger til formål som bryter med ditt eget verdisyn. Hvordan skal du klare å få lønn for strevet uten å bryte reglene?

NYTT STYRE I ORIENTERINGSFORBUNDET

Sist helg var det en sammenkomst i regi av Norges Orienteringsforbund hvor nytt styre ble valgt. Disse personene, hvorav en ny president og vedkommendes ektefelle, inngår i det nye NOF-styret:

Faksimile fra Kondis nummer 2 i 2016.

LEDERARTIKKEL KONDIS: - NÅR PENGER BLIR VIKTIGERE ENN AKTIVITET

Selv for de minste og mest lokale løpene har Norges Orienteringsforbund en arrangørskatt på svimlende 30 prosent / 43% løpsavgift. Like langt har ikke galskapen nådd i andre idretter, men også der skal det være ekstremt nok til at grasorta er lite tilfreds. Noe som også fremgår av denne lederartikkelen - Gå inn på neste side for å se den i sin helhet og les OPN.no sin tilleggstekst:

- VI BURDE HELLER HA PRIORITERT ET REKRUTTLAG I STEDET FOR ET JUNIORLAG

Orienteringsforbundet fungerer som et reisebyrå, hvor fellesskapsmidler NOF henter inn gjennom den ekstreme arrangørskatten på 30% / 43% løpsavgift, brukes til å trekke unge utøvere bort fra trening og konkurranser i lokalmiljøet for å delta på dyre og flotte reiser til "mesterskap" i det store utland. Dette river ned lokalmiljøene, samtidig som det er fullstendig misforstått talentutvikling. Andre har valgt en helt annen og suksessrik modell: - Strukturen forplanter seg nedover. De som kommer opp på elitelaget nå har et helt annet grunnlag enn de har hatt før, forteller Skiforbundet om sin gode løsning i denne Pluss-artikkelen.

Illustrasjonsbilde fra Holleia Høstløp i regi av Viul OK - Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

750 KRONER FOR 16-ÅRINGS NM-START

Lederartikkel

Til sammenligning har en NM-start på 5-mila i langrenn de siste årene kostet rundt 165,- kroner for skisportens seniorer, mens o-sporten altså tar 750 kroner for selv en 16-årings NM-start.

NORSK ORIENTERING - LES DETTE FRA DAGBLADET.NO

Dagbladet.no og deres kommentator, Esten O. Sæther, tør der andre tier. Klubber og foreldre, samt sentrale NOF-personer, som propper talentene stappmette før myndighetsalder MÅ LESE DETTE:

IDRETTEN SELV ANGRIPER NORSK TIPPINGS MONOPOL

Kommentar

Den norske modellen som idretten har vernet om, er av idretten selv ikke lenger så beskyttet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

KLARER NOF Å KVELE ET MUSEPIP?

Et debattinnlegg av Knut-Anders Løken

Menyen begynner å bli klar på O-Tinget. Mellom snittene skal det bli en kort debatt om avgiften, og heldigvis for NOF er det bare snakk om å kvele et lite musepip. Forslaget om en nedre grense på 50 kr går vel rett i søpla?

- STØRRE ENGASJEMENT FRA FLERE

Gjelder også for o-sporten: - Det blir ikke et levende demokrati av å la meningsbrytninger skje i små, og noen ganger vanskelig tilgjengelige rom.

post_07

Vil vi dele skjebne med skihopping og skøyter? - eller fins det en annen vei?

Kommentarartikkel av Hans L. Werp

- Dagens elite møtes i Halden for å trene retningsorientering og korridor i masse kuldegrader og snø. Dem om det.

KRITIKK AV KART OG UTEN NOK FOKUS PÅ TERRENGET

Kommentarartikkel av Tore Lund

- Tilbake til tidligere standard vil de neppe, understreker den erfarne kartmannen Tore Lund.

Kartutsnitt fra løp i regi av Myrvoll IL.

SPORTEN SOM ALDRI LANDER

Kommentarartikkel av Knut-Anders Løken

Dere som jobber med kart og IT bør holde dere langt unna o-sporten – ellers blir den aldri voksen.

publikum_02

Antallet klubbløse vokser
Stenges fortsatt ute av O-forbundet

Lederartikkel

Det er mange år siden OPN.no for første gang på trykk formidlet at det er skivebom av o-idretten å stenge klubbløse ute fra o-sporten. I Sverige foreligger det nå dokumentasjon som støtter opp om OPN.no's ståsted, men NOF ser dessverre fortsatt ut til å gå med skylapper inn i fremtiden.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

KAN VI SNAKKE KONKRET OM AVGIFTEN?

Kommentarartikkel av Knut-Anders Løken

Siden tidenes morgen har noen fornuftige mennesker stilt spørsmål ved dette begrepet, for hvorfor skal man betale sukkerskatt når man trener?

Skigardsloppet 2014 - Team Løver i samarbeid med Viul OK. Foto: OPN.no/Geir Nilsen.

GAMLE SANNHETER OG NYE TANKER

Kommentarartikkel av Hans L. Werp

Mosjonsløp har en annen karakter enn orientering. "Hele Norge" gikk Fredsmarsjen etter krigen. Det medførte ikke spesielt mange kappgjengere på 1950-tallet.

post_07

ÅPENT SPØRSMÅL TIL NTNUI

Hva er startkontingenten i Hu & Hei?

Illustrasjonsbilde fra samlingsplassen for Holleia Høstløp 2013. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

AVGIFTEN HAR SYNLIGE MOTSTANDERE

Kommentar

Takk til Eidsvoll OL som gjør avgiftsmotstanden synlig. Splitt et løp i to, og vips kan dere arrangere for kr. 70 uten å få telefon fra futen.

FOSSUM CHALLENGE AVLYST - ARRANGØRSKATTEN PÅ 30 % ØDELEGGER FOR O-SPORTEN

Kommentar

I helgen skulle Fossum Challenge vært arrangert. Med 30 prosent arrangørskatt er det vanskelig å få fart på sakene, selv i folkerike Oslo og Akershus (eller egentlig spesielt der og naturlig nok der). Fossum Challenge 2015 er avlyst. LES HVORFOR:

Finnemarka Vårløp 2013 i regi av Viul OK Kartlofferne. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

HVOR MANGE PROTESTLØP TRENGER VI?

Kommentar

Underforstått: Hvor mange protestløp må til før alle forstår at løpsavgiften påvirker o-sporten?

OVER SKAUEN - DISSE LØYPENE MÅ DERE SE

Eikergutten Øystein Sørensen og Askers Pål Skogedal på topp i langløypa over 15,4 km, mens unge Sander Arntzen fra Asker SK tok hånd om den korte varianten som målte 9,3 km. Sjekk ut begge løypene som gikk på kartet fra NM Ultralang og ha i bakhodet at alle myrer var som å løpe på gjennombløte svamper etter en regntung september.

NORTHUG-SAKEN VIL IKKE HA SMITTEEFFEKT OG DEN VIL IKKE FØRE TIL AT DEN NORSKE MODELLEN RAKNER

Mediehuset hvor OPN.no hører hjemme har nedtegnet en redaktørkommentar som i løpet av noen få timer har nådd 30.000 personer gjennom en av våre Facebook-sider. Selve kommentaren er nyttig lesing også for o-bevegelsen og kan leses gjennom denne linken.

MARI OM HVORDAN O-SPORTEN KAN VOKSE

- Det er flott med tilbud til barn og unge, men de har mange idrettstilbud og de fleste slutter uansett når de blir «store». Massene i dagens trimbølge er de voksne mosjonistene, men de skal nok være spesielt interessert for å komme seg inn i norsk orientering. - At man kunne delta i noen løp uten å være medlem i en klubb – som «privat» slik man kan i andre mosjonskonkurranser, er blant aspektene som fremheves:

Tove Lillebråten i Tormod Skilag og Kåre Odde i Garmo IL arrangerer Myggklasken. Dette er grasrota, som jobber dugnad og finansierer sentrale forbundsoppgaver med løpsavgift. Den totale meningsløshet, mener artikkelforfatteren. Foto: Hans L. Werp.

”Pengene skulle risle med over idrettslagene”, sa Skaset

Kommentar

- Man blir lei, for systemet er så meningsløst. Demotiverende rett og slett.

34 LAG DISKET - 62 LAG GODKJENT I FORBUNDETS UNGDOMSMESTERSKAP

Kommentar

Fritt og kreativt sitert:
Norges Orienteringsforbund: "- Vi må gi barn og ungdom mestringsfølelse og gode opplevelser". 
Norges Orienteringsforbund: "- Vi arrangerer kretsstafetten i Hovedløpet som sprintstafett, slik at 34 lag havner i diskfeller og følgelig 136 ungdommer opplever at laget deres blir disket fra ungdommenes mesterskap".

- SPORTSLIGE RESULTATER ER EN SKJØR VALUTA

Kommentar

"- Skjør er også relasjoner bygget på «leiesoldater» på gjennomreise". Foranstående sitater setter også ord på realiteten for flere "storklubber" innen orienteringen.

Kartutsnitt fra VM-testløp over langdistanse i Høydalsmo 2015. Kart: Høydalsmo IL.

VM-TESTLØP: LØYPER, KART OG FART

Kommentar

- En debatt som bør være viktigere enn å sammenligne nivået før og nå er hvilken o-idrett man ønsker å framelske, poengterer Eystein Weltzien her på OPN.no.

Norges Orienteringsforbund sin bleike presentasjon av o-sporten på Instagram i starten av juli 2015. Skjermdump av Instagram.

NOF TRENGER HJELP: Kan noen hjelpe Ivar Haugen med Instagram!

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Orienteringsforbundet er på Instagram (tjeneste for bildedeling), men det de legger ut på sin Instagram-side er i hovedsak både av elendig kvalitet, særdeles intetsigende og på ingen måte egnet for å gi o-idretten den PR og nytte man kan ha av Instagram. NÅ MÅ NOEN HJELPE NOF-WEBMASTER IVAR HAUGEN!

ANDERS BJERGAARD - FRA TOPP TIL BUNN

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Som ungdomsløper i Nydalens Skiklub opplevde han å vinne Hovedløpets langdistanse både i 2007 og 2008. Nå har Anders Bjergaard rukket å bli ung senior. Men veien fra barnestjerne i en rik klubb og frem til samme posisjon som senior er ikke alltid rak. Hvilket resultatlista fra VM-testløpet onsdag kveld bekrefter.

Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

ER IKKE OSLO-LØPERE KJENT I EGET TERRENG??

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Utøverne selv legger ofte ikke bånd på seg, sportslige ledere, trenere etc. presser på, kanskje foreldre gjør det samme, fremfor å holde igjen. Resultatet blir at hjemmeløpere og arrangørklubbenes egne løpere stiller til start i egen bukselomme. Grasrota rister på hodet over en slik ukultur, og igjen er fair play-utfordringen aktualisert etter at Nydalens Skiklub i helgen arrangerte O-festivalen, og i kjent Oslo-stil deltok med egne løpere i klasser hvor prestisje står på spill.

Illustrasjonsbilde fra Finnemarka Vårløp. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

ILDSJELER KAN FLYTTE FJELL

Kommentar

Om NOF ønsker framgang, ta vare på ildsjelene. Og svi dem ikke av med overdimensjonerte arrangøroppgaver.

HONNØR TIL STOKKE IL OG MIDTSOMMERLØPET

Kommentar - Rett fra kompasshuset

I kjent stil arrangeres det ikke orienteringsløp i helgene i de kretsene som huser de såkalte storklubbene, når det skjer noe hvor de selv skal ut i verden for å dyrke sitt ego. I Vestfold er det fortsatt noe grasrot igjen. Der tar Stokke IL ansvar og arrangerer løp med edruelige startkontingenter lørdag og søndag. Og selvfølgelig trekker de folk, i en helg hvor relativt folkerike Akershus, Oslo, Østfold og Agder-fylkene brenner av dugnadskroner i det store utland.

OPN.no og Idrettsforbundet samstemte - NOF i utakt

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Norges Idrettsforbund og nettavisen OPN.no synger samme melodi. Norges Orienteringsforbund derimot har 43% avgift på aktiv konkurranseidrett for barn og ungdom.

JA, SÅ SKJEDDE DET NOK EN GANG

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Lørdag fikk den edruelige delen av norsk orientering og grunnfjellets nøkterne og reflekterte ildsjeler og entusiaster bekreftet det de allerede visste fra før. Sprint fungerer ikke i verdenscup, nasjonale og internasjonale mesterskap.

SÅ MANGE TIMER SKAL SPRINT-NM HA TATT

Kommentar - Rett fra kompasshuset

- Orientering er en for treg idrett for media og publikum, og den er for lite synlig, la oss lage sprint til noe stort og noe annet kun enn fin vårtrening. Omtrent slik lød budskapet fra de ultranaive. Prøv å gjett hvor mange timer NM i sprintorientering tok!!

EMILIE (13 ÅR): - IDRETT ER FOR DYRT

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Byråkratisk tankegods i Norges Orienteringsforbund har klekket ut den "geniale idéen" om å legge 43% avgift (30% arrangørskatt) på barne- og ungdomsidrett. Noen må betale prisen, blant andre de aller yngste:

NM 530 KRONER - 100 I DANSK MESTERSKAP

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Nettavisen OPN.no hadde mandag et oppslag om de ekstreme startkontingentene i forbindelse med kommende helgs NM Sprint. Også danskene har sitt nasjonale mesterskap til helgen. Danmark og Norge har opplagt hver sin tilnærming:

post_05

HVEM ER DISSE FOLKA?

Kommentar - Rett fra kompasshuset

I og med at jeg fortsatt bidrar litt ved å lage kart, hjelpe til med å lage tur-o-opplegg (2 1/2 i år), og arrangere småløp stiller jeg meg spørsmålet:

HONNØR TIL LASSE ARNESEN!

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Norges Orienteringsforbund har fått ny generalsekretær, dette merkes på flere hold:

NM SPRINT STÅR FOR TUR - DETTE ER DE SPINNVILLE STARTKONTINGENTENE

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Til helgen arrangeres NM i sprintorientering, både individuelt og for stafett. På arrangørens nettside står startkontingentene oppgitt, og de er ekstreme og gjelder både seniorer og juniorer, altså løpere helt ned i 16-års alder:

NOF KREVER 4.008 KRONER FRA UNGDOMSLØP

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Regnestykket er enkelt, men like fullt svært beklagelig og en budbringer om hvor kynisk og selvsentrert deler av idrettbyråkratiet har blitt:

ORIENTERINGEN FÅR HJELP FRA INSTAGRAM @MINSUNNELIVSSTIL

Kommentar

Orienteringsforbundets webmaster og husskribent ser ut til å sove også i Instagram-timen, men andre tar ansvar for å løfte orienteringen frem i en sosial kanal med stort trøkk, ikke minst blant ungdommen. Se bildet og les kommentaren på neste side: