Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

150% AVGIFT - JA, DET ER SANT!

Kommentar av Knut-Anders Løken

NOF skal nå håndheve løpsavgiften etter noen prinsipper de tydeligvis har glemt å kommunisere ut. Det betyr at enkelte arrangører nå må betale en avgift på hele 150%, på frivillig dugnadsarbeid.NOF skal nå håndheve løpsavgiften etter noen prinsipper de tydeligvis har glemt å kommunisere ut. Det betyr at enkelte arrangører nå må betale en avgift på hele 150%, på frivillig dugnadsarbeid.

Hvis du har 50 løpere fra egen klubb, men åpner treningsløpet slik at andre kan betale for å delta, så blir det full avgift på samtlige deltakere. Dette betyr at 10 eller 20 løpere fra andre klubber kan tvinge arrangørene til å betale avgift for 70 løpere, og da blir det fort 150% avgift på innbetalt startkontingent.

Selv har jeg faktisk vært den eneste fra en annen klubb i et slikt løp, og da ville jeg altså – ved å betale kr 50 – ha utløst en løpsavgift på kr 750, en avgift på svimlende 1500! %. Hvis klubben ikke hadde vært karteier, så ville dette løpet anslagsvis kostet kr. 1450, altså solid minus som straff for å drive o-dugnad. (Klubben løste hele problemet ved å oppføre meg på listen som klubbens egen løper, så de finner alltid en råd.)

Men det er fint at NOF har begynt å kreve inn penger etter rettferdige prinsipper. Da kan det jo hende at noen forstår hvorfor de har et annet system i Sverige. Joda – med forbud mot gratis start for egne løpere, MEN kombinert med progressiv beskatning og avgiftsfri mosjonsorientering. En enkel regel er at en enkel avgiftsregel utløser stort svinn – og NOF gir nå en gavepakke til bedriftsorientering, hvis klubbene rømmer fra Eventor. Her har dere et eksempel, ukentlig bedriftsløp på Hedmarken med 200 deltakere, og jeg kan forsikre dere om at mange av disse løperne også har en klubb å løpe for:

http://www.hedoppbedriftsorientering.no/wp-content/uploads/2017/08/Resultatliste22082017.pdf

NB: Denne kommentaren er skrevet med et håp om at futen i dette tilfellet har handlet raskt og ubetenksomt – det kan han bare selv svare på.

Nærløpsavgiften er uansett en stor skandale i seg selv, har forårsaket mye buskisakitivitet, og dessuten fjernet introduksjonssteder for nye løpere – så lykke til med nyrekrutteringen. På Tinget i 2014 ble tre forslag om ny avgiftsgrense satt mot hverandre, slik at ingen nådde fram. Det er på tide at NOF selv utarbeider et forslag om avgiftsfrie 60 krs løp etter svensk modell. (Der har de 50 kr pluss inntektene fra parkering langs offentlig vei til kr 20, så 60 kr vil være tilsvarende. Dessuten har det jo vært en formidabel prisvekst etter at nærløpsavgiften ble innført – bare sjekk startkontingentene i store løp.) 

Kommentar av Knut-Anders Løken


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler