- Legger vi lista for lavt?

Kommentar

Fredag, lørdag og søndag i forrige uke ble lyd og bilder fra henholdsvis natt-NM og to løp i Norwegian Spring sendt i nett-TV. På egen hjemmeside jubler Orienteringsforbundet over seertall det er vanskelig å karakterisere som noe annet enn svært spinkle.Denne redaktørkommentaren er en reprise fra 22. april 2010

- Trafikktallene er overraskende gode! Hele 3241 unike seere fulgte Norwegian Spring på nettet via live-video! Det er tall som var langt høyere enn forventet, skriver Orienteringsforbundet på nettsiden Orientering.no.

Slik jeg har forstått tallene dreier dette seg om antall ulike datamaskiner som totalt var innom TV-sendingene en eller flere ganger i løpet av fredag, lørdag og søndag.

Mens det gjerne er slik at flere personer samler seg foran den vanlige TV'n for å følge sportsbegivenheter, er det grunn til å tro at det antagelig ikke er noe særlig mere enn 1-2 "tittere" foran hver datamaskin. Om vi sier 1,5 personer i snitt per PC får vi i underkant av 4.800 ulike seere totalt, fordelt over tre dager (hver seer kan naturlig nok ha vært innom flere ganger).

Er dette tall å juble over - og er virkelig ikke Norges Orienteringsforbunds ambisjoner med sine "synliggjørings-prosjekter" høyere?

Om man legger godviljen til så er det naturlig nok fullt mulig å være glad over at 4.800 seere er 4.800 mere enn 0. Og som orienteringsløper er det ikke vanskelig å glede seg over at det skjer inovasjon i og rundt vår idrett. Ros til klubber, forbundet og "storskjermprosjektet" for nettopp dette!

Dersom man derimot velger å være litt kritisk kan man spørre seg om vi som idrett har lov til å være fornøyde med at svært få følger et natt-NM i orientering, attpåtil med fellesstart, en fredagskveld.

Grovt regnet kan vi kanskje anta at vi har 10.000-12.000 aktive konkurranseløpere innen orientering i Norge. Jeg mener også en gang å ha fanget opp et anslag om at det er rundt 70.000 personer som går turorientering.

I tillegg har vi tusenvis kondisjons- og action-elskende personer innen idretter som sykling, løping og langrenn, hvor vi må anta at noen av disse kan være interessert i å følge en live-sending på nett fra et spennende nattorienteringsmesterskap, dersom de blir gjort oppmerksomme på at muligheten finnes og i tillegg får den servert bare et museklikk unna.

Natt-NM gikk nemlig på en tid av døgnet hvor svært mange allerede sitter på nett. NRK's velkjente gullrekke var avsluttet og mange var i full gang med sine mer eller mindre målrettede surferunder mens Kajsa Nilsson, Olav Lundanes og 4 solide juniorer løp inn til NM-gull.

Allikevel var det altså kanskje ikke mere enn rundt 1.000 datamaskiner som surfet inn på natt-NM's live-sending.

Når man da uttaler at "Trafikktallene er overraskende gode!", kan man saktens lure på hvor lavt Orienteringsforbundet egentlig har lagt ambisjonsnivået.

Via uoffisielle kanaler har jeg fått et visst inntrykk av de ekstra kostnadene arrangørene av natt-NM og Norwegian Spring måtte dekke med tanke på tidtaking og storskjerm for å gjennomføre helgens happening. Etter hva jeg forstår snakker vi grovt sett i området +/- 50.000,- kroner, men la oss ta dette med en stor klype salt. Uansett, på toppen av kostnaden kommer et betydelig antall dugnadstimer og lønnskostnader for forbundets folk i denne satsingen.

Vi orienteringsløpere må akseptere at ting koster og vi skal heller ikke være redde for å sette noen kroner i bevegelse innenfor egen idrett. Tross alt gir det oss muligheter til både inovasjon og gjennomføring av ulike prosjekter og aktiviteter.

Men en ting vi orienteringsløpere, enten vi jobber i forbundet eller ei, defintivt ikke bør ta oss råd til, det er å være fornøyde med at så lite som anslagsvis 1.000 - 1.500 personer følger et natt-NM med fellesstart en fredagskveld i midten av april!

Geir Nilsen
Redaktør OPN.no


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler