flagg_swe

Nordbrøden og Vister starter sesongen i Järla

Ved skolestart i fjor flyttet fire ivrige o-løpere til Sverige for å satse orientering. Dette er det første av to innlegg om guttene i Sverige. Her vil du få et innblikk i hverdagen til Martin Vister (19) og Mats Nordbrøden (19) som bor sammen i Stockholm.Mats Norbrøden


Mats Norbrøden (19) Foto: Erik Borg - www.o-boka.no

Først, hvorfor valgte dere å flytte til Sverige?

- Jeg hadde ganske tidlig sett meg ut tre byer jeg ville flytte til etter videregående, starter Martin Vister. Det var Oslo, Kristiansand og Stockholm. Her visste jeg at det var gode muligheter for å studere samt og satse orientering. Grunnen til at valget falt på Stockholm var at jeg ville gjøre noe som ikke så mange andre gjør

Mats Nordbrøden har mye av den samme oppfatningen og fortsetter. 

- Jeg valgte å flytte til Sverige av to grunner. Den ene er at jeg ikke ville gjøre som nesten alle andre norske o-løpere gjør, nemlig å flytte til Trondheim. Samtidig som tanken også slo flere av mine venner. Den andre grunnen er selvfølgelig det gode miljøet for å satse orientering. Jeg kjente noen i Stockholm fra før av og visste at vi ville komme til et godt o-miljø, gode kart og nydelig terreng.

Treningssesongen er jo allerede i gang, hvordan har treningen gått så langt og hva er planene videre?

- Treningen for min del har gått bra. Høsten har gjort meg bedre teknisk og fysisk. Treningsgjengen i Järla gir bra matching, noe som jeg som kommer fra en mindre klubb trenger. Jeg har også muligheten til å trene med noen av verdens beste, Olle Boström og Johan Runesson. Det gir stor motivasjon og ekstra giv på treninger, åpner Vister.

Olle Boström er en av sveriges beste juniorer de foregående årene. Du kan lese mer om Boström her.
Johan Runeson dominerte i junior VM på hjemmebane i 2008 (3 gull og 1 sølv) og satser nå mot verdenseliten som senior. 
Les mer om han her.

Martin VisterMartin Vister (19) Foto: Erik Borg - www.o-boka.no

Vister fikk før jul en strekkskade som satt han ut av spill for en måned. Det ble mye alternativ trening og mye hvile. 

- Jeg måtte ta det ganske med ro, men det er ingen fare. Overskuddet som jeg fikk i julen skal tas med ut i sesongen! Nå er jeg tilbake til planen igjen og det er godt.

Mats Nordbrøden forteller til OPN.no at han også er fornøyd med treningen han har lagt ned de første treningsmåndene.

- Treningen har gått ganske bra. Jeg er spesielt fornøyd med arbeidet jeg har fått gjort hjemme i julen. Planen framover er å opprettholde treningen optimalt frem mot sesongstart slik at jeg kan være med høyt opp på listene.

Juniorguttene, som har byttet til den svenske klubben Järla, har flotte muligheter for trening hele vinteren. Og med treningskamerater som Olle Boström og Johan Runesson er det ikke vanskelig å få timer i boka. 

Hvordan ser en treningsuke ut i Järla?

Eksempel på en uke i januar med snø:
Mandag: Styrketrening
Tirsdag: Intervaller
Onsdag: Egentrening
Torsdag: Järla O-tour
Fredag: Egentrening
Lørdag: O-teknisktrening evt. intervaller
Søndag:Langtur

Som regel er det en fellestrening for de som ønsker det på onsdag og fredag også, da vi lager en o-teknisk trening selv, eller kjører intervaller i en innendørshall, langtur eller lignende, sier Mats Nordbrøden.

Hva er de store målene for 2011?

- Mitt mål for 2011 er å kvalifisere meg til JWOC, samt å gjøre gode prestasjoner der. I tillegg er samtlige NM-distanser, 10-mila, Jukola og 25-manna også veldig viktige for meg, konstaterer Martin Vister. 

Målene mine for sesongen er å gjøre det bra på NM´ene og junior-VM i Polen. Jeg ønsker også å gjøre det bra på SM mellomdistanse, legger Nordbrøden til.

Mats Nordbrøden

Hvordan er samlingsplanen nå i vinter/vår for Järla og dere?

- Foreløpig er det bare Camp Norway i Polen i mars som jeg skal være med på.  Grunnen er at jeg ikke kjenner det er o-teknikken jeg trenger å fokusere mest på akkurat nå, men å få gjennomført gode høyøkter slik at jeg kan forbedre fysikken så mye som mulig, sier Nordbrøden.

Vister har et fullpakket program frem til sesongstart i april.

Januar: Göteborg Open.
Februar: Spania med juniorlandslaget, enda en o-teknisk samling i sørlige strøk, 10-mila-samling.
Mars: Camp Norway i Polen og enda en 10-mila-samling. 

Skal dere på samling også med gamleklubben i vinter/vår?

- Jeg skal til Göteborg Open med Indre Østfold. Mulig det blir noen mindre samlinger i starten av sesongen, men det er ikke planlagt enda, sier Martin Vister.

- Har ikke noen planer om samling med gamleklubben i løpet av vinter/vår, foruten når jeg kommer hjem til NM sprint, NM natt og Craft Cup, konkluderer Mats Nordbrøden. Han løp for storklubben Halden SK før han byttet til Järla i fjor.

Er det muligheter for å se dere på førstelaget til Järla i 10-mila og Jukola?

Järlas førstelag ble i fjor nr. 25 på 10Mila og nr. 34 på Jukola. Begge gutta har som mål å komme komme på førstelaget både på Jukola og 10Mila.

- Med en god treningsvinter og gode uttaksløp så har jeg som mål og komme på førstelaget på 10-mila. Vil også være med å kjempe om førstelaget på Jukola, starter Mats Nordbrøden.

- Jeg håper jeg løper meg inn på førstelaget i både 10-mila og Jukola. Hvis jeg løper på mitt normale skal det gå fint, sier Martin Vister.

Kan vi forvente å se dere på noen norske løp det kommende året?

- Dere kan forvente oss på alle NM samt uttaksløp til junior-VM, O-festivalen og sikkert også Østfold O-Weekend, sier Mats Nordbrøden. 

Til OPN.no forteller Martin Vister at han skal løpe mange norske løp! Først og fremst alle Craft-Cup og NM, men kanskje også noen mindre løp. 

Martin Vister

Til slutt, er gresset grønnere på den andre siden? Er det bedre forhold for å trene i Stockholm enn der dere kommer fra i Norge?

- For meg som kommer fra en mindre klubb er det kjempemoro å komme til en klubb med flere satsende og større kapasitet. Men jeg tror at det er like bra å satse i Norge som i Sverige, så jeg kunne valgt mange andre klubber. Det er uansett bra for min utvikling å komme til en ny type terreng, nye folk og nytt miljø! Jeg har masse å lære, konkluderer Martin Vister.

- For meg som kommer fra orienteringens mekka i Halden, så er ikke forholdene noe særlig bedre, men heller ikke dårligere. Jeg tror nok orienteringsmulighetene i Stockholm generelt er mye bedre enn mange andre steder i Norge. Vil si at det også er fullt på høyde med de beste stedene i Norge som Halden, Kristiansand, Trondheim og noen steder i Oslo, sier Mats Nordbrøden. 

- Jeg anbefaler alle som har vurdert Stockholm som sitt neste hjemsted/satsningssted om å ta en nærmere titt eller spørre om det er noe de lurer på i forbindelse med dette, avslutter Nordbrøden.

Du kan følge med på Martin Visters hverdag på bloggen hans.
Järla IF sin hjemmeside

---

** Seinere kommer det også et innlegg om Jo Forseth Indgaard og Morten Jarvis Westergård som også har flyttet sammen til Stockholm.




Mulig relevante artikler