KRETSLEDERMØTET: EN SLITEN GJENG - ELLER VIL IKKE FORBUNDET HA DEBATT

Kommentar - Rett fra kompasshuset

Lesing av saksliste og tidsplan for det kommende Kretsledermøtet mellom Orienteringsforbundet og kretslederne er en fornøyelig affære (ironi). Det virker opplagt som NOF tror de er vertskap for en gjeng med pustebesvær og dårlige blærer.



Fra fjern og nær reiser ildsjeler til Kretsledermøtet, som er berammet 20. november 2015.

Reisetid og reisekostnader er ikke ubetydelige, både fra private lommer, men også i stor grad fra fellesskapets midler. 

Da er det naturlig nok viktig å utnytte tiden godt.

Men Norges Orienteringsforbund ser helst at samværet går med til lunsj, kaffekos, snacks og annen hygge, fremfor meningsbrytninger og engasjerte debatter rundt o-bevegelsens største utfordringer og muligheter, og nettopp utfordringer og ikke minst muligheter er det mange av.

Det er i hvert fall vanskelig å tolke en sammenkomst hvor så mye som 1 time og 45 minutter av så lite som totalt 7 1/2 time sløses bort på mat, drikke, pausesnacks og kake, som noe annet enn at drømmen om å være "one big happy family" anses som viktigere enn å jobbe intenst med o-sportens utfordringer og muligheter.

Programmet
1200 – 1300 Lunsj
1300 – 1315 Sak 1-5 Åpning
1315 – 1430 Sak 6 Vedtakssaker
1430 – 1445 Pause med kaffe og pausesnacks
1445 – 1545 Sak 6 Vedtakssaker forts
1545 – 1600 Pause med kaffe og kake
1600 – 1745 Sak 7 Diskusjonssaker
1745 – 1800 Pause
1800 – 1850 Sak 8 Informasjonssaker
1850 – 1900 Sak 9 Avslutning
1930 Felles middag

Men ikke nok med det, som man ser av ovenstående tidsskjema og saksliste avsluttes det hele med en storslått middag.

Dette koster, det koster mye penger, videre kastes det bort kvalitetstid og fremdriften stopper opp (i den grad den i det hele tatt rekker å komme i gang).

I et slikt perspektiv kanskje ikke så rart at NOF-byråkratiet tviholder på den fullstendig feilslåtte og skyhøye arrangørskatten og løpsavgiften på svimlende 30% og 43%, uten noen form for bunnfradrag og som faktisk også illegges aktivitet for barn og ungdom.

Nå må selv en 16-åring ut med så mye som 750 kroner for deltakelse i bare ett NM (kommer egen sak om det senere). 5-mila i langrenn for seniorer koster til sammenligning 165 kroner.

O-idretten har en skatt og avgift som blodtapper bevegelsen og trekker motivasjonen bort fra ildsjeler og fører med seg stadig nye og større hvite flekker. Den debatten legger NOF lokk på (blant annet gjennom hyppige kosepauser i form av flott lunsj, kaker, snakcs og festmiddag), og de vil opplagt heller ikke ha den på Kretsledermøtet 2015, selv om dette er den klart største utfordringen i bevegelsen.

Alternativet til ovenstående konklusjon er at O-forbundet sentralt mener kretslederne er så slitne og har så svake blærer at de ikke tåler en intens og aktiv møtedag.

Det er ikke godt å si hva NOF tenker, for den sittende presidenten er fortsatt taus som en østers - kanskje det er han selv som er sliten og trenger alle disse hyppige pausene.

Uansett, heller ikke Kretsledermøtet 2015, slik det nå er satt opp, tegner til å løfte o-sporten inn i fremtiden.

Kommentar OPN.no

* Saksliste og tidsplan i sin helhet (pdf)


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler