Kartverket frislipper kartdata

- Det er et mål at offentlige kart- og eiendomsdata i størst mulig grad skal være gratis tilgjengelig på linje med annen offentlig informasjon. Det tilrettelegges for åpne selvbetjeningsløsninger for søking, innsyn og nedlasting. Løsningene må være tilpasset behovet til publikum, næringslivet og offentlig forvaltning, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.


For de av oss som allerede på 90-tallet hevdet at digitale kartdata finansiert over skatteseddelen må komme folket tilgode i størst mulig grad, fremfor å bli liggende i offentlige skuffer og skap, var torsdag 26. september nok en merkedag på veien mot fri flyt av kartdata laget av kommuner og andre offentlige aktører.

Det er nemlig først da det blir turtbofart på verdiøkning av den gullgruven samfunnets kartdata er.

Følgende skriver Kartverket.no på sin nettside fredag:

- Kartverket frigir nå en rekke sentrale kartdatasett for gratis nedlasting. Samtidig legger miljøvernministeren fram en strategi for å frigi enda flere datasett de nærmeste årene.

- Nå ligger kartdataene der til fri bruk, og vi håper at kreative sjeler vil gripe fatt i dem og finne nye og spennende måter å bruke dem på. Her ligger det til rette for nye, innovative løsninger med stor nytteverdi for folk flest, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup.

Les hele saken "Nasjonale kartdata blir gratis" på Kartverket.no.

I forlengelsen av dette får vi også håpe at orienteringsklubbene etter hvert legger seg på lignende linje - altså åpner for fri flyt av orienteringskart - det vil i alle fall være et tidsriktig og fornuftig grep, samt at også Orienteringsforbundet åpner opp for at klubbløse kan delta i orienteringsløp på lik linje med andre mosjonister med klubbtilhørighet.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler