Litt blondere og noen år eldre enn da han var en av landets beste juniorer for vel 20 år siden, Rune Fleischer (Larsen). Han tilhørte den framgansgrike juniorklubben BOS. Foto: Hans L. Werp.

Litt blondere og noen år eldre enn da han var en av landets beste juniorer for vel 20 år siden, Rune Fleischer (Larsen). Han tilhørte den framgansgrike juniorklubben BOS. Foto: Hans L. Werp.

Husker noen BOS?

Det mange av oss har karakterisert som "den tapte generasjon" er på vei tilbake til norsk orientering, forleden skrev vi om den tidligere juniornorgesmesteren Gjermund Røren som har gjort come-back etter 20 års totalt fravær. Men nå dukker flere og flere av gutta som var juniorer for 20-25 år siden - trolig også jenter også, ut av krattet igjen. Og husker noen klubben BOS?


Dette er bokstavelig talt et lite drypp - en bagatell fra O-Norge, en av de mange hverdagskveldene i norsk idrett - og den var torsdag 23. august. Artikkelforfatteren var arrangør for Eikers klubbmesterskap fra idylliske Hoensvannet, og med et vidunderlig o-terreng i traktene rundt.

Underveis i arrangementet kom det 24 små og noe større regnskurer. At arrangøren ikke sørget for å benytte et av mange takmuligheter var heller urutinert, men det så jo så flott ut en halv time før annonsert start. Da hadde forøvrig de første løpssugne pensjonistene selvsagt vært på plass med knottsko og ryggstolsekk i et kvarter allerede. Et ikke ukjent fenomen for alle som arrangerer o-løp på kveldstid.

Jeg hadde altså gledet meg til å få i øyesyn for meg en rekke nye og ukjente navn i klubben. Navn jeg hadde merket meg fra resultatene av torsdagsløpene.

Hvem var feks. denne Rune Fleischer som hadde hatt en forbløffende tid på den lengste løypa i løpet fra Travbanen sist torsdag? Fleischer ankom, jeg fikk brikkenummer og navn. Det sto kav stille for meg,

Men bjellene burde ha ringt for en tidligere journalist i den forlengst nedlagte avisen Fremtiden der jeg på den tiden skrev noen hundre artikler om orientering.

Og Fleischer kom tidlig tilbake han, til beste tid, han hadde slått tidligere storheter som Ole Jonny og Morten ganske, klart. OK, de to har sett sine beste dager, men likevel, denne karen måtte ha løpt orientering før!

Mysteriet ble etter hvert løst, dette var selveste Rune Larsen fra BOS, en av landets beste juniorer i åra rundt 1990. Jeg ble lurt av en smule mer lys blond hårfarge enn tidligere, samtidig hadde han altså skiftet etternavn.

Juniorklubb
Det har vært mange gode juniorklubber som har hatt en kort storhetstid, så også med Berger & Svelvik Orienteringslag, forkortet til BOS. Under ledelse av driftige Steinar W. Pettersen fikk klubbene fram en hær av gode juniorer, på Senja i 1988 vant Stig Melling NM for H 17-18.

Etter videregående ble gutta, det var stort sett gutter, spredd for alle vinder og ble gradvis totalt borte fra o-miljøet. Rune var en av de yngste, og da jeg snakket med han torsdag kom jeg på at jeg hadde forsøkt å få han til Eiker da de andre hadde reist avgårde.

Saken var at ildsjelen Steinar W.Pettersen brått døde midt oppe i det hele, og ingen klarte å erstatte han. Det ble stille i Berger & Svelvik.

Rune bor i Eiker og er altså medlem av o-laget her. Men flere av de andre gutta er tilbake i Svelvik, blant andre brødrene Pettersen og nå har en ny generasjon BOS-ere meldt seg på igjen, foreløpig i N-Åpen og 10-12.

I Ringerike O-lag finner finner vi navnene Nøkleby Melling i 10-12, mens pappa Stig, juniormesteren fra '88 kjemper mot overmakten i H40 - og noen flere kilo.

Så BOS er på vei tilbake - både som egen klubb og med tidligere medlemmer andre steder.

Dessverre opplevde klubben nok et hardt slag i vår, ildsjelen og hedersmannen Anders Mikkelsen falt om da han arrangerte treningsløp fra Hellumvannet i Svelvikmarka, og livet sto ikke til å redde. Anders ble bare 67 år gammel og hadde gjort mye for orienteringen og friluftslivet i bygda.

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler