Hopp til innhold

Latter skaffer deg flere venner

Ler du av rare ting? Det burde du kanskje gjøre. Barn ler mye mer enn voksne, og latter gjør deg både friskere, smartere og snillere. I tillegg skaffer den deg flere venner.

Noen ting slutter vi å le av med alderen. Men kanskje skulle vi ikke det?

LER MER ENN VOKSNE: Albert (5) og Lara (5) ler mye mer enn voksne. De ler både av lek på huska og kattevideoer, men det er spesielt èn ting de voksne også burde bli med på å le av. (FOTO OG VIDEO: Tonje Bergmo/NRK)

Erna Osland

SKREVET BOK OM DEN LIVSVIKTIGE LATTEREN. Forfatter Erna Osland har skrevet en barnebok om latter. For å lære barn at det er et viktig verktøy. Kanskje voksne kan lære noe av den også.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Forskning viser at voksne ler 10–15 ganger om dagen. Barn kan le hele 300–400 ganger i den samme perioden.

– En tysk latterforsker offentliggjorde disse tallene på 80-tallet. De ble senere bekreftet av amerikansk forskning, sier Erna Osland, som har skrevet en sakprosabok for barn om «den livsviktige latteren».

Le og få venner

Forfatteren sier at det er de yngste barna som ler mest og at latter forsterker vennskapsbånd.

– Latter er viktig for barn. Det er fint å kunne vise dem at ved å le så kan du skaffe deg venner. Og det er kanskje det viktigste budskapet i denne boka, sier hun.

– Jo mer du ler sammen med vennene dine, jo sterkere blir vennskapet.

Avvæpnende latter

Latter ser ut til å være viktigere jo mindre språk man har. De aller minste ler mot de voksne, som blir lykkelige og gir barna omsorg. Dette forsterker båndet mellom barn og voksen.

Sven Svebak

HUMOR KNYTTET TIL LIVSERFARING: professor emeritus ved NTNU, Sven Svebak, sier sans for humor har med livserfaring å gjøre.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

– Dette viderefører barna til sin lek. Det kjennes godt å le, og vennskapsbånd forsterkes. Barn ler også oftere fordi de føler seg mer underlegne enn voksne. Det er fint å le av dem som er større og klokere enn en selv, og så kan latter være avvæpnende.

Derfor ler vi:

  • Når noe er morsomt
  • Når andre ler, latter smitter!
  • Når vi har dummet oss ut
  • For å dumme ut andre
  • Når vi blir redde
  • Når vi er glade

Sans for humor knyttet til livserfaring

– Når vi ler, føler vi oss trygge. Vi har en fortrolighet som også er en døråpner til det vi kaller lekenhet. Barn leker mer enn voksne, så det er en naturlig forklaring på at barn ler mer, sier professor emeritus og humorekspert, Sven Svebak ved NTNU.

Han forteller at sans for humor er knyttet til livserfaring, som endrer seg etter hvert som man blir eldre.

Einar Osland

VOKSNE LER IKKE AV PROMP: Det sier nevrokirurg Einar Osland, som har bistått med eksperthjelp når moren har skrevet bok om latter.

Foto: Helga Tunheim / NRK

– Små barn har lite erfaring. I livsfasen de er i består av å få grep om biologiske prosesser, som å tisse og bæsje. Da blir dette forankring av en felles erfaring som man kan dele som sans for humor.

– Voksne ler ikke av promp

Forfatterens sønn, Einar Osland, er nevrokirurg og har bistått med ekspertkunnskap til barneboka.

– Hvorfor ler barn mer enn voksne?

– Vi voksne ler for eksempel ikke av promp. Vi har bestemt oss for at det ikke er morsomt. Vi har denne fantastiske muligheten til å le, kjøre hjernens latterprogram og ha det fint, men så bestemmer vi oss for at det ikke passer. Voksne holder igjen. Det er ikke alltid det passer seg å le, sier han.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)